Excelsior'31 geeft in topper Sparta Nijkerk het nakijken (3-0)

* Reactie Stefan Maat bij Excelsior'31 TV, in gesprek met Leon Simons

* Reactie Peter Wesselink bij Excelsior'31 TV, in gesprek met Leon Simons

* Nabeschouwing met analist John Gielink, live facebookuitzending van Excelsior'31 TV

* Verslag van Martin Klaassen

In de topper tegen Sparta Nijkerk kan Excelsior’31-trainer Peter Wesselink naast de langdurig geblesseerde Niek Davina nog niet beschikken over Boy Boeloerditi. Het elftal dat vorige week in Apeldoorn de thuisploeg overtuigend versloeg (0-4) stond aan de aftrap. Op de bank zitten: Wilco Nieuwenhuis (k), Daan Ligtenberg, Amanuel Isa, Tom Smoes, Carlos Lopes Macedo en Menno Kamphuis.

De kenmerken van een elftal met vertrouwen kwamen in de eerste helft naar voren. Het gaat zowel Excelsior’31 als Sparta Nijkerk de laatste weken voor de wind, dus is er geen reden om instabiliteit en onzekerheid aan de dag te leggen. Het strijdplan was bijna identiek: in balbezit veel controle en af en toe de diepte zoeken. Bij balbezit van de tegenstander was het een kwestie van goed staan, en op elk mogelijk moment de aanvalsopbouw proberen te verstoren.

In de 12e minuut viel er een eerste kans te bespeuren. Hakim Ezafzafi kapte in de zestienmeter de bal goed terug, maar stuitte in de korte hoek op Sparta Nijkerk-doelman Manuel Hoogewoning. Even daarvoor had Sparta Nijkerk een fikse tegenvaller te incasseren. Rots in de verdediging Mohammed Alhayder moest met een hamstringblessure geblesseerd afhaken. Veel invloed op het duel had het in eerste instantie niet. Het veldspel was goed, maar als geheel ook een beetje saai.

Omdat het toch geen spel is tussen 11 tegen 11 robots, sprong er in de 42e minuut een moment uit. Cem Köse gaf invaller Brian Bawuah op drive en karakter het nakijken en schoot verwoestend op doel. Zijn schot deed de lat trillen, maar de bal stuiterde via de onderkant van het aluminium het veld weer in.

Het bleek een startschot voor een uitmuntende tweede helft van de thuisploeg. In de eerste helft was de potentie voelbaar, de spelers zaten individueel goed in de wedstrijd. Onder aanvoering van een opgeleefde Hakim Ezafzafi werd deze potentie volledig ingelost. Op een voor hem kenmerkende wijze bracht hij Excelsior’31 in de 60e minuut op voorsprong. Michel Gerritsen Mulkes verschafte hem de ruimte om de bal van buiten het strafschopgebied venijnig laag in de korte hoek binnen te schieten: 1-0.

De dominantie werd groter. De individuele kwaliteiten kwamen samen en versmolten in een sterke teamprestatie. Het duurde tot de 72e minuut tot de score werd verdubbeld. Na een afgeslagen hoekschop bracht Cem Köse de bal terug het strafschopgebied in. Zijn pass viel tussen de doelman en de verdediging voor de voeten van Joost Krijns. De onverzettelijke verdediger maakte er gretig gebruik van en had na zijn doelpunt nog een oerkreet in petto. Ook de lach bij Köse van was niet van zijn gezicht te poetsen. Hij gooide de schroom vanmiddag van zich en was een belangrijke spil in het aanvalsspel.

Sparta Nijkerk had geen antwoord op het frisse en flitsende veldspel van Excelsior’31. Een plan B was niet voor handen. Het elftal van trainer Eric Speelziek is goed, degelijk, maar mist door de afwezigheid van de langdurig geblesseerde Janic Makizodila (6 doelpunten) een aanvaller waaraan de ploeg zich op kan trekken. Hakim Ezafzafi is die aanvaller voor Excelsior’31 wel. Hij bekroonde zijn middag met een prachtig tweede doelpunt. Met een actie en sprint vanaf de middenlijn liep hij alleen op Hoogewoning af. De bal werd in de 78e minuut gedecideerd in het doel geschoten: 3-0.

Excelsior’31 kreeg na afloop de handen op elkaar van het publiek en doet met een sterk staaltje voetbal aan klantenbinding. Het is de moeite waard om de koploper van de Hoofdklasse C in actie te zien. Volgende week staat de uitwedstrijd tegen Flevo Boys op het programma. Bij winst gaat Excelsior’31 de winterstop in als ‘Herbstmeister’.

Excelsior’31 – Sparta Nijkerk: 3-0 (0-0)

Scheidsrechter: dhr. F.E. Ter Brake (Dedemsvaart)
Assistent-scheidsrechters: dhr. B. Kaya & dhr. C.S. Hoogland

Doelpuntenmakers: 60. 1-0 Hakim Ezafzafi, 72. Joost Krijns 2-0, 78. Hakim Ezafzafi 3-0

Gele Kaart: 53. Leon Broekhof (Sparta Nijkerk)

Excelsior’31: Melvin Koetsier, Mirko Zwiers, Joost Krijns, Pim ten Have, Simon Baysoy, Michel Gerritsen Mulkes (82. Amanuel Isa), Stefan Maat, Hielke Penterman, Jasper Groothuis (72. Tom Smoes), Hakim Ezafzafi, Cem Köse (82. Carlos Lopes Macedo)

Sparta Nijkerk: Manuel Hoogewoning, Rob Diderik, Leon Broekhof, Mohammed Alhaydar (14. Bryan Bawuah), Jerry Geurtsen (73. Oskar van Logtestijn), Mark Groenewoudt, Donny van der Wal, Adriaan Kruisheer, Gilbrano Plet, Jesse Buitenhuis (66. Wesley de Laet), Frank Heus