Excelsior'31 en Urk ook op Urk aan elkaar gewaagd (1-1)

Foto bij Excelsior'31 en Urk ook op Urk aan elkaar gewaagd (1-1)

* Reactie Mirko Zwiers bij Excelsior'31 TV, in gesprek met José Nijhof

* Reactie Peter Wesselink bij Excelsior'31 TV, in gesprek met José Nijhof

* Verslag door Martin Klaassen

Tegen Urk stuurt Excelsior’31-trainer Peter Wesselink de bekende namen de wei in. Op de bank naast hem zaten: Wilco Nieuwenhuis (k), Daan Ligtenberg, Amanuel Isa, Stijn Beverdam, Tom Smoes, Cem Köse en Menno Kamphuis als wisselspelers.

De start van Excelsior’31 was prima. Onder druk van de jagende Urk-spelers liet Excelsior’31 de bal in de ploeg rondgaan. Eenvoudig was dit, zeker door de forse (tegen) wind niet. De bal zoveel mogelijk op de grond was het devies, want in de lucht kon de bal rare fratsen uithalen. Mogelijkheden voor zowel Excelsior’31 als Urk waren er in de eerste 20 minuten niet.

Een lange bal in de diepte stond aan de basis van de openingstreffer van Urk. Vanaf de linkerkant op het middenveld werd de bal naar de zestienmeter getransporteerd. Daar stond Gerrit Tol klaar om de bal af te leggen. Naast hem stond Lucas Schraal, die met rechts de bal op fraaie wijze in de hoek van het doel volleerde: 1-0.

Aan het spelbeeld veranderde ook na het doelpunt weinig. Beide ploegen waren de bal vaak kwijt voordat er gevaar kon worden gesticht. Excelsior’31 liet in de 35e minuut vanuit een dood spelmoment weer even van zich zien. Mirko Zwiers draaide vanaf rechts de bal het strafschopgebied in en vond de mee naar voren gekomen Simon Baysoy. De back kopte de bal tegendraads in. De bal ging over.

Ook het tweede noemenswaardige moment kwam vanuit stilstand. Een terugspeelbal van Klaas Kramer in de 42e minuut werd pardoes opgepakt door doelman Klaas Bakker. De indirecte vrije trap die daaruit volgde werd door Hakim Ezafzafi tegen een Urker lichaamsdeel aangeschoten.

Na een wat saaie eerste helft viel er in de tweede helft meer te beleven. Ook het tweede doelpunt viel uit de lucht. Het was Hakim Ezafzafi die met een afgemeten voorzet Urk-verdediger Dick Hakvoort in verlegenheid bracht. Met topschutter Hielke Penterman in zijn rug moest hij de bal weg zien te werken. Dit lukte niet zoals hij zich had gewenst. De bal verdween achter zijn eigen doelman, onder de lat, in het doel: 1-1.

De duels tussen de spelers van de nummer 1 en 3 van de Hoofdklasse B waren stevig, maar niet over het randje. Excelsior’31-verdediger Pim ten Have zijn charge op Urk-aanvoerder Jan van Slooten viel wel in de laatste categorie. Op snelheid, deels van achteren zette hij een tackle in. Hij raakte de bal niet, de tegenstander wel en moest van scheidsrechter Ter Brake het veld verlaten.

Het bracht Excelsior’31 niet van de wijs. Met de wind mee, werd iets opportunistischer en sneller de aanval gezocht. In de 64e minuut zat een voorsprong zelfs in het vat. Een pass van Boy Boeloerditi ging langs een paar Urk-benen en kwam bij Cem Köse terecht. De invaller kwam voor Hendrik Bakker. Om voorbij de doelman te komen week hij uit naar de zijkant. Vanuit een moeilijke hoek zag hij een leeg doel. Een schot met rechts, de bal op de paal. Pech voor Cem Köse en Excelsior’31.

Het bleef interessant. De ruimtes werden groter, de uitvalpogingen regen zich aaneen. Echter, exemplarisch voor de wedstrijd: grote kansen bleven uit. Urk had er in de 70e minuut wel een perfecte kans op de winst. Van rechts gaf Hessel Snoek de bal voor op Gerrit Tol. De aanvaller had de bal voor het inschieten. Met een matige, slappe inzet mocht Excelsior’31 opgelucht adem halen.

Het slot van het duel probeerden beide elftallen het nog wel, maar met scherp werd er niet meer geschoten. Net als in het thuisduel houden de hoogvliegers in de Hoofdklasse B elkaar in bedwang en blijft het onverminderd spannend aan de kop van de ranglijst.

Urk – Excelsior’31: 1-1 (0-1)

Scheidsrechter: F.E. Ter Brake
Assistent-scheidsrechters: dhr. J.J. van der Ley en mw. D.G.H. Snoeren

22. 1-0, Lucas Schraal
52. 1-1, Dick Hakvoort (eigen doelpunt)