Excelsior'31 herpakt zich en wint van DETO Twenterand (2-1)

Foto bij Excelsior'31 herpakt zich en wint van DETO Twenterand (2-1)

* Reactie Hakim Ezafzafi bij RTV Oost Sport, in gesprek met Paul Schabbink

* Reactie Anthony van Zaltbommel (keeper DETO Twenterand) bij RTV Oost Sport, in gesprek met Paul Schabbink

* Analyse Robert Wilens bij Excelsior'31 TV, live-uitzending op Facebook

*Verslag van Martin Klaassen

In de Overijsselse ontmoeting tegen DETO Twenterand moest Excelsior’31-trainer Peter Wesselink een aantal wijzigingen doorvoeren ten opzichte van de wedstrijd tegen Staphorst. Simon Baysoy had de griep gehad en startte niet. Boy Boeloerditi was er helemaal niet bij vanwege een knieblessure. De vacante plekken basisplaatsen werden ingevuld door Tom Smoes en Amanuel Isa.  Op de bank zitten: Wilco Nieuwenhuis (k), Stijn Beverdam, Simon Baysoy, Yilber Haverslag, Jasper Groothuis en Cem Köse.

Net als de wind, begon de wedstrijd onstuimig. Al in de 3e minuut stond scheidsrechter Kuijntjes voor de keuze: wel of geen penalty voor DETO Twenterand. Mirko Zwiers leek Kevin Peppels te raken, maar het was voor de leidsman niet genoeg voor een strafschop.

DETO Twenterand begon de wedstrijd opportunistisch en was daardoor de ploeg die gevoelsmatig de overhand had. Het spel van Excelsior’31 oogde timide. In balbezit was het een breiwerk, een samenspel tussen veel spelers die de kortste weg naar het doel van DETO-doelman Anthony Van Zaltbommel niet insloegen. Ook van afstand werd hij -waarbij de wind met de vaart van de bal een handje kon helpen- niet getest.

Een van de weinig diepteballen in de lucht waarop de wind geen vat kreeg (in dit geval gegeven door Stefan Maat) leverde een kans op voor Hielke Penterman. De ervaren aanvaller had iets teveel tijd nodig om tot een schot te komen.

In de 33e kwamen de gasten op voorsprong. Uit een hoekschop lukte het Melvin Koetsier nog om een eerste doelkans, die uit een scrimmage ontsond, te stoppen. De afgeslagen bal kwam opnieuw voor de voeten van een DETO-speler. De inzet van Mark Koetsier ging tussen een woud van benen door en ook langs naamgenoot Melvin Koetsier: 0-1.

Excelsior’31 leek na rust een metamorfose te hebben ondergaan. Zonder de geblesseerd geraakte Joost Krijns en met een verdienstelijk invallende Cem Köse ging de thuisploeg op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er binnen een minuut. Op rechts kwam Mirko Zwiers door. Hij legde de bal opzij op Hakim Ezafzafi. Als in zijn beste dagen stuurde de aanvaller de bal de bal de lange hoek in: 1-1.

Daarmee ging de Excelsior’31-storm niet luwen. Met meer bevlogenheid, beweging en diepte werd DETO Twenterand aanvallend bestookt. De beloning kwam in de 68e minuut. Op rechts werd DETO afgebluft en kon Hakim Ezafzafi de bal scherp voor het doel geven. Twee Excelsioren waren daar paraat om in actie te komen: Penterman en Köse. Uiteindelijk was het Penterman die de bal achter Van Zaltbommel binnen kon lopen: 2-1.

De resterende wedstrijdminuten tikten weg zonder veel gevaar bij beide doelen. De goed leidende scheidsrechter Kuijntjes moest in een verder sportieve wedstrijd nog wel een aantal keer een gele kaart tevoorschijn halen.

Tom Smoes wist van afstand nog bijna te scoren. Via de vingertoppen van Van Zaltbommel en de lat ging de bal over het doel.  In de 91e minuut had de score nog kunnen veranderen. Ook Jasper Groothuis stond nog een keer aan het eind van een aanval.  Hij ging via knappe volley voor zijn kans, maar miste het doel.

Het slotakkoord was voor DETO-doelman Van Zaltbommel. De mee naar voren gekomen doelman had nog bijna een heldenrol gekregen. Hij kreeg de bal uit een hoekschop op zijn hoofd, maar kon collega-doelman Koetsier niet in verlegenheid brengen.

Met de overwinning doet Excelsior’31 goede zaken op de ranglijst. Door het gelijke spel tussen AZSV en Staphorst is de afstand 6 punten. Deze kan teruggebracht worden naar 3 punten als Excelsior’31 het inhaalduel tegen WHC wint.

Excelsior’31 – DETO Twenterand: 2-1 (0-1)

33. Mark Koetsier 0-1
46. Hakim Ezafzafi 1-1
68. Hielke Penterman 2-1