Excelsior'31 moet ook in Harkemase Boys meerdere erkennen (2-3)

Foto bij Excelsior'31 moet ook in Harkemase Boys meerdere erkennen (2-3)

* Reactie Niek Davina bij Radio 350 (vanaf 28.38min)

* Reactie Pim ten Have

* Analyse John Lubbers (live-uitzending Excelsior'31 TV)

* Verslag van Martin Klaassen

Daar waar Excelsior’31-trainer Peter Wesselink niet op hoopte, is al vroeg in het seizoen wel het geval: de spoeling in de achterhoede wordt dun. Met de per direct gestopte Daan Ligtenberg en de blessures van Joost Krijns en Ryan Snelders, wordt tegen hoogvlieger Harkemase Boys Niek Davina een linie naar achteren gehaald. Samen met Mirko Zwiers vormt hij het centrale (gelegenheid)verdedigingsduo. In de voorhoede moest er onvoorzien worden gewisseld. Hakim Ezafzafi had pech op de weg en kon niet op tijd aanwezig zijn. Hierdoor begon Michel Gerritsen Mulkes in het basisteam.

Het begin van Excelsior’31 was goed. Een speldenprik van afstand van Dérian Reinders en een kopbal van Hielke Penterman die net voorlangs ging, gaven de Excelsior’31-supporter moed.  In de minuten 13 tot 17 was het bibberen. Twee keer was Melvin Koetser de redder in nood. Eerst op een inzet van Slort en daarna glorieus 1 op 1 met Harkema-spits Berwout Beimers. De Harkema spits profiteerde bijna van knullig balverlies op het middenveld.

In de 22e minuut liet Jamarro Diks zich zien. Een strak schot van afstand ging rakelings langs het doel van Erick Jansema. Hoe je van afstand wel succesvol bent, liet Dennis van Duinen in de 25e minuut zien. Van grote afstand verschalkte de Harekiet Melvin Koetsier.: 0-1. Het doelpunt had veel gelijkenis met de 0-1 die Excelsior’31 in de eerste thuiswedstrijd tegen ODIN’59 om de oren kreeg. Toen was Koen Tros in de 26e minuut de Excelsior’31-beul.

Excelsior’31 kreeg stof tot nadenken, omdat het na de tegentreffer geen kansen meer wist te creëren. Het spel was zoals vaker niet slecht, maar er stond opnieuw een achterstand op het scorebord.

Vorige week ging het bij Sparta Nijkerk in de 47e minuut mis en maakte Buitenhuis de 2-0. Ook Harkemase Boys liet Excelsior’31 in dezelfde 2e minuut na de thee in mineur achter. Op aangeven van Curty Conzales kopte Jari Slort de bezoekers op een ruimere marge. In de minuten die daarna volgden leek een ommezwaai niet in de lijn der verwachtingen te liggen.

Uit het niets was het toch raak voor de thuisploeg. Een slappe terug kopbal van Iloba Achuba op doelman Erick Jansema kwam in het niemandsland waar Boy Boeloerditi op aasde. Hij wist de bal over de doelman te krijgen en kon de bal in het lege doel werken: 1-2.

Excelsior’31 zorgde met een iets opportunistischere spelopvatting wat meer gevaar. Dat betekende niet dat Harkemase Boys zich ingroef. Uit een afgedwongen corner werd zelfs de 1-3 gemaakt. In de 55e minuut leek het over en uit voor Excelsior’31, nadat clubtopscorers Berwout Beimers de bal uit een hoekschop voor de voeten kreeg. Hij pegelde de bal onberispelijk in het net.

Het tegendoelpunt onderbrak het ritme even. De wissels gaven Excelsior’31 de extra kracht om de laatste 20 minuten er nog alles aan te doen om een resultaat af te dwingen. Een eerste stap in de comeback werd in de 81e minuut gezet. Na een goede actie van Ezafzafi, kwam de bal via Hielke Penterman bij Dérian Reinders. Hij schoot de bal diagonaal langs Jansema: 2-3.

Voor Harkemase Boys voelde het niet comfortabel meer. De Friese ploeg kwam goed weg na een chaotische situatie in het eigen strafschopgebied. In de 83e minuut was Excelsior’31 bijzonder dicht bij de gelijkmaker. Hakim Ezafzafi liet zijn specialisme zien, maar zijn vrije trap belandde op de lat. Dichter bij de gelijkmaker kwam Excelsior’31 niet meer.

Op de derde thuisnederlaag op rij viel al met al toch weinig af te dingen. Harkemase Boys liet zien een stabiele en doorgewinterde Derde Divisionist te zijn. Een ploeg die zwakke momenten van de tegenstander uitstekend weet uit te buiten. Woensdag reist Excelsior’31 voor de KNVB Beker af naar het Brabantse Dongen (3e Divisie zondag). In dit duel wordt uitgemaakt wie in de volgende ronde FC Utrecht mag verwelkomen. De zaterdag daarna wacht een uitduel tegen Jong Almere City. De nummer 5 van de ranglijst liep deze speelronde bij ODIN’59 tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan.

Excelsior’31 – Harkemase Boys 2-3 (0-1)