Excelsior'31 geeft ONS Sneek een pak rammel (6-1)

Foto bij Excelsior'31 geeft ONS Sneek een pak rammel (6-1)

* Reactie Jamarro Diks en Stijn Beverdam

* Reactie Peter Wesselink

* Analyse Jasper Groothuis (live-uitzending op Facebook)

* Verslag van Martin Klaassen

Excelsior’31 doet het de laatste weken naar behoren. Voor trainer Peter Wesselink is er daarom geen reden voor verandering. De namen die tegen nummer laatst ONS Sneek op het wedstrijdformulier staan, zijn de vertrouwde. Michel Gerritsen Mulkes keert terug van een schorsing, maar begint op de bank. Mede door de (langdurige) blessures is er buiten de vaste kern geen ruime keuze. Dit biedt de komende periode kansen voorde talenten uit de Excelsior’31-jeugdopleiding. Op de bank zitten naast Michel Gerritsen Mulkes: Luuk Oude Lansink, Lucas van Beek, Lars Nijeboer, Tom Smoes en Yilber Haverslag.

Het was alweer 6 seizoenen geleden dat Excelsior’31 en ONS Sneek de degens hebben gekruist. Dat gebeurde in de Topklasse. Nu is er het weerzien in de Derde Divisie. Voor Excelsior’31 was dit duel tegen de hekkensluiter een goede gelegenheid om de eerste zege op eigen veld te behalen.

Na een krachtig statement tegen racisme, waarin de benen een minuut werden stilgehouden, begon  thuisploeg het duel bedrijvig. Excelsior’31 nam het initiatief en liet een kwalitatief pover ONS Sneek merken dat er niets te halen viel.

Het duurde tot de 10e minuut voordat ONS-doelman Justin van der Dam met zijn voeten handelend op moest treden. Op aangeven van Dérian Reinders probeerde Hakim Ezafzafi het vanuit een moeilijke hoek.

Excelsior’31 bleef met veel beweging en steekpasses het doel van de tegenstander zoeken. In de 18e minuut werd dit ONS Sneek te machtig. ONS-verdediger Denzel Prijor moest in het strafschopgebied aan de noodrem trekken. Hakim Ezafzafi, die werd gevloerd, nam de strafschop voor zijn rekening. De bal werd in de 18e minuut buiten bereik van Van der Dam in de hoek geschoten: 1-0.

Aan het spelbeeld veranderde er niets. Dat ONS Sneek ten opzichte van vorig seizoen veel kwaliteit heeft ingeleverd, is zichtbaar. Als dan ook het vertrouwen bij de spelers weggeëbd lijkt te zijn, wordt het voor Paul Raveneau en zijn ONS Sneek een hels karwei om Derde Divisionist te blijven. Excelsior’31 bepaalde het ritme. Het spel speelde zich veelal af op de helft van de oranje-blauwe formatie. Er kwamen wat kleine kansjes, maar het duurde twintig voordat er een vervolg kwam.

ONS Sneek had zich in de 38e minuut bij een hoekschop met veel manschappen voor het doel van Excelsior’31 gemeld. De bal werd vanaf de cornervlag ingedraaid, afgeslagen en daarna weer richting het doel van Melvin Koetsier geschoten. Waar er door de ONS Sneek-bank om een penalty werd gevraagd, zette Excelsior’31 een vlijmscherpe counter in touw. Via Dérian Reinders en Jasper Veltkamp kwam de bal bij Hielke Penterman. Excelsiors goalgetter bleef achter de bal en kon de aanval eenvoudig afronden: 2-0. Na een spaarzame ONS-kans van Genridge Prijor gingen beide ploegen rusten.

De tweede helft was voor de toeschouwers een stuk leuker om te zien. ONS Sneek viel uit elkaar en speelde Excelsior’31 daarmee verder in de kaart. De Excelsior’31-aanvallers voelden zich als een vis in het water met de grote speelruimte die tussen de linies ontstond. Achter de ONS-verdediging lag er een gapend gat, waar de Excelsioren aanspeelbaar waren.

Het enige dat Excelsior’31 in de eerste 20 minuten na rust verweten kon worden, is dat er slordig werd omgesprongen met de mogelijkheden. Een slechte voorzet van een verder uitmuntende Jasper Veltkamp, een wild schot van Hakim Ezafzafi en een ontbrekende finishing touch van Jamarro Diks na het omspelen van de doelmannen waren daar voorbeelden van.

Een fraaie 3-0 werd in de 64e minuut gemaakt. De revelatie van het seizoen, Jasper Veltkamp, stond aan de basis van het doelpunt. Als hij niet in de diepe bal van Excelsior’31-doelman Melvin Koetsier had geloofd, dan kreeg Hielke Penterman niet de kans om een prachtige assist te verzorgen. De inzet van Veltkamp werd geblokt en kwam bij de routinier. Penterman hield in en stak de bal op de inlopende Dérian Reinders. De middenvelder schoot de bal in een beweging in het net.

Niet alles ging daarna raak, veel wel. In de 75e minuut werd het 4-0. Na een dieptepass stonden er 3 Excelsioren’31 voor de neus van Van der Dam. De ONS-doelman probeerde het naderende onheil te voorkomen door uit te lopen, maar werd genadeloos verschalkt. Een boogbal van Ezafzafi ging het lege doel in.

De feestvreugde werd kort onderbroken. Niek Davina moest in de 80e minuut met een rode kaart het veld verlaten. Scheidsrechter Schaper oordeelde dat de centrale verdediger een doorgebroken speler tegenhield.

Excelsior’31 ging ook met tien onverstoorbaar verder. Jamarro Diks liet zich in de slotfase door niemand tegenhouden. In de 82e minuut gebruikte de aanvaller in vorm zijn fysiek. Hij hield bij zijn weg naar het doel zijn tegenstander van zich af en schoot de bal overtuigend binnen: 5-0.

Na de eretreffer van de ONS-invaller met een Rijssense naam: Jan Dommerholt (88e minuut: 5-1), was ook het slotakkoord van Jamarro Diks. Na het dollen van twee tegenstanders kon de ONS-doelman het vlammende schot alleen maar horen suizen.

Excelsior’31s eerste thuisoverwinning was een feit. En voor de tweede week op rij is er 6 keer gescoord. Excelsior’31 klimt met de overwinning naar plaats 7 op de ranglijst. In de volgende speelronde hoeft Excelsior’31, vanwege het oneven aantal clubs in de Derde Divisie niet aan te treden. De volgende competitiewedstrijd is een thuiswedstijd tegen FC Lisse. Zaterdag 7 december wordt er om 14.30 uur afgetrapt.

Excelsior’31 – ONS Sneek: 6-1 (2-0)

18. Hakim Ezafzafi 1-0 (strafschop)
38. Hielke Penterman 2-0
64. Dérian Reinders 3-0
75. Hakim Ezafzafi 4-0
82. Jamarro Diks 5-0
88. Jan Dommerholt 5-1
90. Jamarro Diks 6-1

Scheidsrechter:  dhr. D. Schaper (Dokkum)