Excelsior'31 in blessuretijd naast FC Lisse (1-1)

Foto bij Excelsior'31 in blessuretijd naast FC Lisse (1-1)

* Reactie Jamarro Diks

* Reactie Jurjan Wouda

* Reactie analist Boy Boeloerditi (oud-speler Excelsior'31)

* Verslag met dank aan Martin Klaassen

De eerste competitie-opstelling van de nieuwe Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda kende op 1 positie na geen verrassingen. 9 spelers die vorige week aan de aftrap stonden in de bekerwedstrijd tegen Susteren, mochten ook tegen FC Lisse beginnen. Routinier en goalgetter Hielke Penterman moest verstek laten gaan. Hij viel tijdens de donderdagavondtraining uit en was niet in staat om te spelen. Hij werd vervangen door nieuweling Walter Dias Nzasi. Melvin Koetsier stond weer onder de lat. Nieuwelingen Niels Leemhuis, Sander Thomas en (en terugkomer Pim ten Have) maakten hun competitiedebuut voor Excelsior’31.

Na een waardige 1 minuut stilte, schoten beide ploegen uit de startblokken. FC Lisse-speler Jaap Zwetsloot opende het bal. Hij kreeg vanaf de linkerkant van het veld de bal panklaar, in vrije positie, in het strafschopgebied aangespeeld. Excelsior’31 kon na zijn matige poging opgelucht adem halen. De bal werd niet vol geraakt en ging voorbij het doel van Melvin Koetsier.

Toen was Excelsior’31 aan zet. Een loopactie in de diepte van Jasper Veltkamp, werd door Vincent Schmidt op waarde geschat. Meer dan een gevaarlijk moment, een duikeling en de vragende blik om een strafschop kwam het niet. Het bleek later niet het enige moment, dat Excelsior’31 de ruimte achter de Lisse-verdediging probeerde te zoeken.

Excelsior’31 had een goede beginfase. Er was overtuiging in balbezit en er werd af en toe iets gecreëerd. In de 11e minuut was Hakim Ezafzafi bijzonder dicht bij de openingstreffer. Na een voorzet van Vincent Schmidt die bijna bij Jasper Veltkamp kwam, kreeg Hakim Ezafzafi de bal. De ervaren aanvaller probeerde het met een venijnige inzet in de korte hoek. De bal ging naast FC Lisse-doelman Erik Cummins via de paal het veld weer in.

De gasten uit Lisse lieten zien dat ze er snel uit kunnen komen. Met bijvoorbeeld de technisch verfijnde jongeling Remi van Ekeris en spelmaker Jeffrey Klijbroek heeft trainer Raymond Bronkhorst spelversnellers in zijn ploeg. Ook verre ingooien zijn een specialiteit. In de 16e minuut kwam een verre ingooi van Toon Zwetsloot bij Duindam, maar kwam er verder geen vervolg.

Tijd om even een andere kant op te kijken (of drinken te pakken voor de livestream-kijkers thuis), was er in een aantrekkelijke eerste helft niet. Niels Leemhuis was in de 18e minuut de reddende engel bij Excelsior’31. Uit een afgemeten hoekschop van Jeffrey Klijbroek kopte verdediger David Verweij de bal diagonaal op doel. Buiten bereik van Melvin Koetsier, kon Niels Leemhuis de bal voor de doellijn weghalen.

Nieuwkomer Sander Thomas, een van de uitblinkers in de voorbereiding, liet zien zijn mannetje te staan. Hij piepelde bij de cornervlag zijn directe tegenstander en hield daarmee de aanvalsdrang van Excelsior’31 in leven. De volgende kans was voor Excelsior’31. Niels Leemhuis kon uit een vrije trap zijn traptechniek etaleren. De bal kon door Erik Cummins uit de hoek gedoken worden.

Het was FC Lisse dat in de 28e minuut een ultieme kans kreeg vanaf de penaltystip. Jaap Zwetsloot werd voor Melvin Koetsier gezet. Hij probeerde de Excelsior’31-doelman te omspelen maar werd daarin gestuit. Er was een touche, waarop arbiter Winkel naar de stip wees. Voor de vedette van FC Lisse zou het een koud kunstje moeten zijn, maar Melvin Koetsier werkte niet mee aan het feestje. Koetsier koos de juiste hoek en hield zijn doel schoon.

Jaap Zwetsloot bleef een plaag voor de Excelsior’31-achterhoede. Gelukkig voor de thuisploeg bleek hij zijn vizier niet op scherp te hebben staan. In de 31e minuut eindigde zijn schot in het zijnet en in de 37e minuut ging een volley tot zijn eigen afgrijzen voorlangs het doel.

Excelsior’31 deelde kort voor rust nog een plaagstoot uit. Een schot van Hakim Ezafzafi vanaf de zijkant werd gelost door Erik Cummins. De doelman had geluk, dat Walter Dias Nzasi net niet goed in stelling stond om de rebound binnen te werken.

Na rust was er veel strijd, maar werden de rangen aan beide zijden meer gesloten. Saai werd het niet. De ingevallen vleugelverdediger Maurice van der Neut ging in de 50e minuut op avontuur. Hij kwam in zijn rush naar voren ver, stuurde 2 Excelsioren het bos in, maar wist zich niet wat hij moest doen in de afrondende fase.

Niels Leemhuis wist dit wel, Op aangeven van Dias Nzasi, had hij in de 51e minuut de openingstreffer op zijn schoen. Hij had buiten David Verweij gerekend. De Lisse-verdediger kopte de bal knap voor de doellijn weg. Knap ingrijpen deed ook Niek Davina in de 56e minuut. Hij repareerde de situatie nadat Tom Duindam Melvin Koetsier voorbij was.

In de 65e minuut was het wel raak voor Tom Duindam en FC Lisse. Excelsior’31 kreeg de bal uit een verre ingooi van Maurice van der Neut niet uit het strafschopgebied. Tom Duindam was er als een echte spits als de kippen bij om de 0-1 op het scorebord te zetten.

Veel gebeurde er daarna niet. Excelsior’31 probeerde het wel, maar kreeg weinig voeten tussen de deur bij een goed georganiseerd FC Lisse. Dias Nzasi gaf met zijn spel de eindfase van de wedstrijd het beste weer: hij was het toonbeeld van ijverigheid, maar was net als veel van zijn collega’s in de aanval weinig gelukkig in zijn handelen.

Het slotoffensief was niet indrukwekkend, maar leverde toch de hoofdprijs op. Eerst mocht de ingevallen Jamarro Diks het proberen met een vrije trap, die gepakt werd door Erik Cummins. Twee minuten in de extra speeltijd was het wel raak voor Jamarro Diks.

Een voorzet van Sander Thomas werd slecht verwerkt door de doelman van FC Lisse. Jamarro Diks stond klaar en liet het buitenkansje niet liggen. De bal werd strak afgedrukt: toch nog de gelijkmaker! Wat er niet meer in leek te zitten, kwam er toch nog van. Een waardevol punt, dat Excelsior’31 ook wel toe kwam.

Volgende week staat er voor Excelsior’31 een uitwedstrijd op het programma tegen DVS’33 (dat vandaag met 1-5 uithaalde in en tegen Goes). Het duel in Ermelo, tegen de ploeg van oud Excelsior’31-trainer Peter Wesselink, begint om 15.00 uur. In eerstvolgende thuiswedstrijd neemt Excelsior’31 het op tegen promovendus Staphorst. Deze wedstrijd op sportpark De Koerbelt begint om 14.30 uur.

Excelsior’31 – FC Lisse 1-1 (0-0)