Excelsior'31 rekent voor rust af met Staphorst (3-1)

Foto bij Excelsior'31 rekent voor rust af met Staphorst (3-1)

* Reactie Jurjan Wouda

* Analyse Tom Brummelhuis

* Wedstrijdverslag met dank aan Martin Klaassen

In het Overijssels treffen kon Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda vanaf de aftrap weer beschikken over Hielke Penterman. Zijn rentree zorgde ervoor dat Jamarro Diks op de eerste rij van de tribune tussen de invallers zat. De overige 10 waren dezelfde als vorige week. Naast Diks kon Jurjan Wouda uit de volgende wisselspelers beschikken: Anthony van Zaltbommel (k), Stijn Beverdam, Joost Krijns, Michel Gerritsen Mulkes, Desney Bruinink en Walter Dias Nzasi.

Een goed begin zou het halve werk kunnen zijn, dacht Staphorst-trainer Paul Weerman. Hij liet zijn manschappen offensief starten, om al snel een klein verschil te maken. Excelsior’31 was bij de les en sloeg de korte Staphorst-storm zonder kansen tegen af.

De wedstrijd ging energiek verder. Er werd door beide teams gestreden voor de bal. Het was te merken dat er twee teams met zelfvertrouwen op het veld stonden. De eerste keer dat Excelsior’31 voor gevaar van het doel van Jorrick Maats zorgde was in de 18e minuut. Niels Leemhuis stuurde Vincent Schmidt diep. De sneltreinback van Excelsior’31 gaf de bal voor op Jasper Veltkamp. De jonge middenvelder kwam een voetlengte tekort om af te ronden.

Het eerste serieuze gevaar van Staphorst eindigde in de 25e minuut met het geluid van de paal. Het schot van net buiten het strafschopgebied van Mike Reuvers ging via de binnenkant van het aluminium het veld weer in. Excelsior’31 kon opgelucht adem halen. De toeschouwers van Staphorst hielden twee minuten later hun adem in toen Hielke Penterman oog in oog stond met Jorrick Maats. Na uitstekend voorwerk van Vincent Schmidt en afleggen van Jasper Veltkamp. Een 100% kans, maar Maats wist de bal met zijn voeten uit het doel te houden.

Ook Staphorst en Maats hadden de hulp van de paal nodig. In de 30e minuut kwam de bal uit een hoekschop voor de voeten van Niek Davina. Zijn inzet kwam net als die van Reuvers het veld weer in gestuiterd. Nadat Excelsior’31 weer een venijnige verre ingooi van Martin van ’t Ende onschadelijk had gemaakt, was het in de 33e minuut raak. Na een slim boogbal passje van Sander Thomas ging Hielke Penterman voor een herkansing. De afronding was opnieuw niet vlekkeloos, maar in tweede instantie lag de openingstreffer er wel in. Echt blij leek hij niet, een oude blessure leek weer op te spelen.

Excelsior’31 pakte door. Staphorst had geen antwoord op de beweging en variatie van het aanvalsspel van Excelsior’31. Na een steekpass van Jasper Veltkamp op Hakim Ezafzafi, werd de Excelsior’31-aanvaller onreglementair gestuit door Reinier Crediet. Scheidsrechter Kuijntjes wees in de 39e minuut naar de strafschopstip. Hakim Ezafzafi liet zich het doelpunt niet ontnemen. Koelbloedig en met durf schoot hij de bal met een stift binnen. De inmiddels 71-jarige Tsjecho-Slovaak Panenka, die de strafschop in de finale van het EK van 1976 introduceerde, zou deze uitvoering ongetwijfeld waarderen.

Na een vrije trap van Erik Bakker die uit het doel gedoken werd door Excelsior’31-doelman Melvin Koetsier zette Excelsior’31 de aanval van de wedstrijd op. Rond de middenlijn waren Mirko Zwiers en Niels Leemhuis op speelse wijze de Staphorst-opponent aan het dollen. Vervolgens had Leemhuis een prachtige bal binnendoor op Sander Thomas in petto. Thomas speelde de vrijstaande Jasper Veltkamp aan. De kilometervreter toverde een prachtig afgemeten schot uit zijn rechtervoet. Maats kon er niet bij: 3-0. De handen van de Staphorst-spelers gingen voor de ogen, of in het kapsel. Excelsior’31 had de tegenstander een doffe dreun uitgedeeld.

In de tweede helft schoot Excelsior’31 uit de startblokken. Zonder Hielke Penterman, die teveel gekwetst was om door te kunnen. Hakim Ezafzafi ging in de 47e minuut voor een vierde treffer. Van buiten de zestienmeter probeerde hij het in de korte hoek. Maats was daar op tijd en dook de bal eruit. Vier minuten later had Ezafzafi de 4-0 zeker moeten maken. Na een uitstekende uitval met Niels Leemhuis en Dérian Reinders als architecten, liet hij het in de afronding afweten.

Excelsior’31 zakte in de tweede helft meer in. Staphorst rechtte de rug en probeerde wat het kon. In de 56e minuut was de 3-1 bijzonder dichtbij. De koud ingevallen Stan Haanstra kreeg de bal op het presenteerblaadje, maar voor hem zat de kruising van het doel te laag. Een tegendoelpunt bleef in de lucht hangen. Of wel door een uitval van Excelsior’31, of kansrijker: een afgedwongen doelpunt door een knokkend Staphorst.

Er kwam een doelpunt van Staphorst vanaf de strafschopstip. Excelsior’31 was even de concentratie kwijt na een blessuremoment van Niels Leemhuis. Mike Reuvers zocht het uitgestoken been van Niek Davina op en kreeg een penalty. Routinier Erik Bakker schoot de bal binnen. Verder kwam Staphorst niet.

Niels Leemhuis etaleerde voor zijn wissel in de 89e minuut nog een paar keer zijn voetbalvernuft en techniek. Het toetje leek van de middag leek van zijn vervanger Michel Gerritsen Mulkes te komen. Hij scoorde nadat Jorrick Maats de bal niet onder controle krijgen, maar werd teruggefloten. Dat was opmerkelijk. Het maakte de middag er voor Excelsior’31 niet minder mooi om. Met 7 punten uit 3 wedstrijden, staat Excelsior’31 op een verdienstelijke 3e plek.

Volgende week speelt Excelsior’31 een uitwedstrijd in en tegen het nog puntloze Goes. De wedstrijd in Zeeland, op sportpark Het Schenge begint om 14.30 uur.

Excelsior’31 – Staphorst 3-1 (3-0)

33. Hielke Penterman 1-0

39. Hakim Ezafzafi 2-0 (pen)

44. Jasper Veltkamp 3-0

77. Erik Bakker 3-1

Assistent-scheidsrechters: dhr. W.A. Kuijntjes

Assistent-scheidsrechters: dhr. T. Heuvelman & dhr. G. Malki

Excelsior’31: Melvin Koetsier, Pim ten Have, Niek Davina, Mirko Zwiers (67. Joost Krijns), Vincent Schmidt, Dérian Reinders, Niels Leemhuis (89. Michel Gerritsen Mulkes), Hielke Penterman (46. Jamarro Diks), Jasper Veltkamp, Hakim Ezafzafi, Sander Thomas

Staphorst: Jorrick Maats, Marlon Luchtenberg (55. Sander de Grote), Dirk Muis, Pascal Mulder, Mark Schra, Reinier Crediet, Mike Reuvers, Erik Bakker, Justin Benjamins, Martin van ’t Ende (63. Ruben Kin), Martijn Brakke (55. Stan Haanstra)