Excelsior'31 slaat in slotfase keihard toe tegen SteDoCo (1-3)

Foto bij Excelsior'31 slaat in slotfase keihard toe tegen SteDoCo (1-3)

* Reactie Dérian Reinders

* Reactie Jurjan Wouda

* Verslag van Martin Klaassen

Tegen koploper SteDoCo stond Stijn Beverdam, door de afwezigheid van Pim ten Have vanwege een blessure, aan de aftrap. Routinier Hielke Penterman begon in het Zuid-Hollandse Hoornaar op de bank, hierdoor stond Walter Dias Nzasi aan de aftrap. Verder begon Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda met de bekende namen. Hij had met Anthony van Zaltbommel, Joost Krijns, Michel Gerritsen Mulkes, Jamarro Diks, nieuweling Givan Werkhoven en de al eerdergenoemde Hielke Penterman de beschikking over een ijzersterke bank.

Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus was er geen publiek welkom. De volle digitale tribune via Excelsior’31 TV (waar meer dan 600 mensen live meekeken naar het duel via de livestream) met daarbij het enthousiaste commentaar van Henk Damkat, zag een attractieve openingsfase. Zonder dat er grote kansen te zien waren, was er volop bedrijvigheid bij beide ploegen. Veel verder dan een paar uit de lucht gepakte ballen door Excelsior’31-doelman Melvin Koetsier en pogingen van afstand van Niels Leemhuis en Dérian Reinders kwam het niet.

Het 1 kans 1 goal principe ging in de 31e minuut op voor SteDoCo. Al had Benjamin van Wanrooij op aangeven van Vincent Verheul twee pogingen nodig om Melvin Koetsier te verschalken. Dat was flink balen voor de Excelsior’31-doelman, die de bal in eerste instantie knap uit zijn doel hield.

Excelsior’31 kwam al vrij snel langszij. Althans, dat dacht het. Dérian Reinders kopte de bal uit een vrije trap van Mirko Zwiers keurig achter doelman Mark Smith. Mevrouw Snoeren was echter onverbiddelijk. De vlag ging omhoog en bleef omhoog: buitenspel.

Na rust nam Excelsior’31 het initiatief. SteDoCo sloot, azend op een counter de rangen. De ploeg uit Rijssen noteerde een paar kansen. In de 52e minuut kwam de bal uit een hoekschop voor de voeten van Mirko Zwiers. De korte hoek was het plan, dat kort na zijn inzet in duigen viel. Drie minuten later kon Walter Dias Nzasi op aangeven van Niels Leemhuis aanleggen voor zijn eerste competitietreffer. De nieuweling liet echter zien niet zelfzuchtig te zijn. Hij gaf de bal af en de kans was verkeken.

De thuisploeg liet niets meer zien, maar maakte zich naar het liet aanzien totaal geen zorgen. Het zag Excelsior’31 tot 10 minuten voor tijd schuiven en puzzelen. De puzzelstukjes in het aanvalsspel van de Rijssenaren vielen maar niet op de plek.

Tot in de 80e minuut. Via Vincent Schmidt en Hakim Ezafzafi kwam Dérian Reinders oog-in-oog met Mark Smith. De SteDoCo-doelman redde in eerste instantie, maar had geen antwoord op de rebound. Het was debutant Givan Werkhoven die de gelijkmaker binnenschoot. De oud-spits van Go Ahead Eagles en Helmond Sport had slechts 11 minuten nodig om zijn eerste doelpunt voor Excelsior’31 binen te schieten.

Excelsior’31 ging stoïcijns verder. SteDoCo was aan het wankelen en Excelsior’31 voelde dat. Ditmaal was het Sander Thomas die in Hakim Ezafzafi de vrije man in de diepte. Ezafzafi leek te schieten, kapte de bal terug en schoot alsnog. Steven Edwards hield de bal uitstekend uit het doel, maar moest dat wel bekopen met een rode kaart en een penalty tegen omdat hij niet de doelman was. Hakim Ezafzafi ging zelf achter de bal staan en liet doelman Mark Smith kansloos: 1-2.

De bokser in de touwen, waar SteDoco in de eindfase goed mee vergeleken kon worden, kreeg nog een extra draai om de oren. Uitblinker Dérian Reinders schoot in de 85e minuut op aangeven van Vincent Schmidt genadeloos uit zijn slof. Hij schoot de bal op fenomenale wijze diagonaal binnen. Een beauty die voor ongeloof zorgde bij commentator Henk Damkat, de wisselspelers op de tribune en met veel genoegen zal zijn ontvangen in de woonkamers. Excelsior’31 heeft in 5 minuten de wedstrijd omgedraaid en is nu de trotse koploper in de Derde Divisie.

Woensdag wacht alweer een belangrijke wedstrijd. Excelsior’31 ontmoet dan op sportpark De Koerbelt de Limburgse Zondag Derde Divisionist Groene Ster uit Heerlerheide. De winnaar plaatst zich voor het hoofdtoernooi van de TOTO KNVB Beker. Toeschouwers zijn niet toegestaan, maar Excelsior’31 TV is er uiteraard live bij. De uitzending begint om 19.50 uur.

SteDoCo – Excelsior’31 1-3 (1-0)
31. Benjamin van Wanrooij 1-0
80. Givan Werkhoven 1-1
84. Hakim Ezafzafi 1-2 (strafschop)
85. Dérian Reinders 1-3

Scheidsrechter: dhr. W.H. Bronsvoort
Assistent-scheidsrechters: mw. J.N.M. Bakker & mw. D.G.H. Snoeren

Rode kaart: Steven Edwards (SteDoCo)
Gele kaart: Dérian Reinders (Excelsior’31)

SteDoCo: Mark Smith, Steven Edwards, Marlon Pereira, Bryan Jongeneel, Milad Intezar, Ibrahim Touré, Hayri Pinarci (78. Jeroen Sterrenburg) , Jesse Wielinga, Benjamin van Wanrooy, Charlton Vicento (78. Yannick Cortie) , Vincent Verheul

Excelsior’31: Melvin Koetsier, Stijn Beverdam, Mirko Zwiers, Niek Davina, Vincent Schmidt, Niels Leemhuis, Dérian Reinders (88. Desney Bruinink), Jasper Veltkamp (69. Givan Werkhoven), Walter Dias Nzasi (59. Hielke Penterman), Hakim Ezafzafi, Sander Thomas