Foto bij Groene Ster stoot Excelsior'31 in slotfase van de verlenging uit KNVB Beker (2-3)

* Reactie Anthony van Zaltbommel

* Reactie Mirko Zwiers

* Reactie Jurjan Wouda

* Verslag van Martin Klaassen

Op een leeg sportpark De Koerbelt, maar met meer dan 1000 kijkers via de stream van Excelsior’31 TV traden de bekende namen van Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda aan tegen Zondag Derdedivisionist Groene Ster. De inzet was groot: deelname aan het hoofdtoernooi van de TOTO KNVB Beker. Ten opzichte van de competitiewedstrijd tegen SteDoCo waren er 2 wijzigingen. Bekerdoelman Anthony van Zaltbommel verving Melvin Koetsier onder de lat. Ook Hielke Penterman stond nu aan de aftrap, dit ging ten koste van Walter Dias Nzasi. Op de bank/tribune zaten ook: Melvin Koetsier, Lucas van Beek, Lars Nijeboer, Michel Gerriten Mulkes, Desney Bruinink, Emilio Solino Overmars, Jamarro Diks, Frank Gerritsen Mulkes.

Het vuurwerk kwam voor de start van de wedstrijd, met dank aan de Supportersvereniging van buiten de lijnen. In het veld begon Excelsior’31 als een slof rotje aan de wedstrijd. Tegenstander Groene Ster uit Heerlerheide schoot wel uit de startblokken en overblufte Excelsior’31. Het was al in de 3e minuut raak. Een voorzet vanaf rechts van Groene Ster-aanvoerder Dylan Zwartjes ging op schlemielige wijze via het been van Excelsior’31-back Stijn Beverdam het net in: 0-1.

Excelsior’31 had niet direct een antwoord paraat. Groene Ster zat er bovenop en gaf Excelsior’31 weinig gelegenheid om het heft in handen te nemen. De gasten maakten gebruik van het momentum en wilden de marge vergroten. Dylan Zwartjes was in de 12e minuut dichtbij met een afstandsschot. Ook Chefrino Eind liet in de 28e minuut commentator Stèfan Leusink, cameraman Thijs Nieuwenhuis en de Excelsior’31-achterbans thuis bibberen. Excelsior’31-back Stijn Beverdam deed daar met een mislukte breedtepass nog een schepje bovenop. Het liep door een buitenspelsituatie voor de Rijssenaren met een sisser af.

De verdubbeling van de achterstand kwam toch. Een enthousiast afstandsschot van Dylan Zwartjes, die alle gelegenheid kreeg om aan te leggen, werd slecht verwerkt door Anthony van Zaltbommel. De bal ging via zijn handen het doel in: 0-2. “Mijn fout, ik had hem moeten hebben”, was hij later voor de camera van Excelsior’31 TV schuldbewust.

Toch was Excelsior’31 na de eerste 20 minuten waarin het totaal niet lukte, meer aan de bal. In de 43e minuut, op een prettig tijdstip lukte het op aanvallend vlak wel en dat was kort voor rust een prettige opsteker. Na een kort genomen hoekschop geeft Niels Leemhuis de bal voor, gaat Hakim Ezafzafi het luchtduel aan en ploft de bal vervolgens voor de voeten van Niek Davina. De centrale verdediger liet zien het scoren nog niet verleerd te zijn. Als aanvallende middenvelder vond hij in het verleden veelvuldig het net. Daar had hij nu baat bij. De aansluitingstreffer lag in het net: 1-2.

Na de thee liet leek Excelsior’31 weer op de ploeg die zaterdag in de slotfase afrekende met SteDoCo. Met meer Door compacter te spelen, vonden de spelers elkaar beter en hoefde de diepe pass er minder vaak aan te pas te komen. Het oogde direct energieker. Het leverde in de 57e minuut bijna de gelijkmaker op. Vanaf de rechterkant geeft Niels Leemhuis de bal voor op Hielke Penterman. De inzet van de Excelsior’31-goalgetter wordt door Groene Ster-verdediger Dennis Petit van de lijn gehaald. Dat gebeurt via zijn rechterknie en linker bovenarm. Scheidsrechter Van der Laan besluit om niet in te grijpen.

Na een uitval van invaller Jamarro Diks, die voorbij de doelman gaat, maar de bal te snel voor zich uit ziet rollen is het bij een volgend moment toch raak voor Excelsior’31. Niet in eerste instantie. Na een handsbal van Dylan Zwartjes mag Hakim Ezafzafi in de 72e minuut vanaf de strafschopstip aanleggen. Groene Ster-doelman Mark Voss zit in de goede hoek en keert de penalty. Hij heeft daarna geen verweer op de rebound van Ezafzafi. De aanvaller komt met de schrik vrij, Excelsior’31 heeft de gelijkmaker binnen.

Excelsior’31 ging op een zelfde voet verder, maar hield het initiatief niet vast. Groene Ster werd steeds vaker gevaarlijk. In de 76e minuut was Anthony van Zaltbommel de reddende engel met een prachtige redding op een schot van invaller Aleksandr Stankov. Aan de oud-prof van Roda JC, FC Oss en het Deense Viborg had Excelsior’31 de handen vol.

De spanning was te snijden. Op het veld, bij de aanwezige bestuursleden, wisselspelers en wisselspelers, maar ook bij de kijkers thuis. Op een gegeven moment stond de Youtube-teller op 1300 individuele streams die tegelijk ingeschakeld waren. In de 85e minuut leek Chefrino Eind Groene Ster naar het hoofdtoernooi te schieten. Vrij voor doelman Van Zaltbommel schoot hij de bal gehaast over het doel.

Aan de andere kant probeerde Jamarro Diks Excelsior’31 in extremis de zege te brengen. Zijn schot in de korte hoek werd gekeerd door een attente Groene Ster doelman Mark Voss. Ook Dérian Reinders was daarna nog dichtbij. Uit een hoekschop van Leemhuis kopte hij de bal voorlangs. De verlenging was daar.

Groene Ster opende de verlenging met een dot van een kans. Opnieuw liet Van Zaltbommel zien zijn mannetje te staan. Hij stond in de 94e minuut na een door van richting veranderd schot van Eind op de goede plek. In de 98e minuut had Hakim Ezafzafi de held van de avond kunnen zijn. De goaltune werd gestart, maar de Excelsior’31-aanvaller vergat een uitstekend aangesneden vrije trap van Niels Leemhuis bij de 2e paal binnen te koppen. De routinier geloofde zelf ook niet, dat hij de bal had laten schieten.

In de tweede verlenging was het opnieuw Groene Ster dat het bal opende. Niels Leemhuis moest er met een cruciale redding op de lijn aan te pas komen, om een kopbal uit het doel te houden. Het was door het tempo waarop gespeeld werd en de kansen zich opstapelden een heuse cupkraker. Van Zaltbommel onderscheidde zich in de 109e minuut door een ontketende Swen Cornelissen een halt toe te roepen en in de 112e minuut Chefrino Eind met een uitgestoken voet de weg te versperren. Bij Excelsior’31 leek de tank leeg, maar Groene Ster maakte het niet af.

Toch werden het in plaats van minimaal tien penalty’s toch maar 1. In de 116e minuut maakte Groene Ster-back Simmons in het strafschopgebied van Excelsior’31 handig gebruik van een uitgestoken been naar de bal van Walter Dias Nzasi. De valpartij werd aangemerkt als overtreding. De strafschop die volgde werd onberispelijk binnengeschoten door Dylan Zwartjes. Hij werd de beul van Excelsior’31 en zorgde voor het slot van een zinderende bekeravond. Excelsior’31 heeft zich na een matig begin knap opgericht, maar het bleek niet genoeg tegen een sterk spelend Groene Ster.

Groene Ster gaat in het hoofdtoernooi op bezoek bij UNA, dat met Rijnvogels afrekende. Voor de koploper in de Zaterdag Derde Divisie Excelsior’31 wacht na de slijtageslag zaterdag een thuiswedstrijd tegen Odin’59.

Excelsior’31 – Groene Ster 2-3 (1-2)

3. Stijn Beverdam 0-1 (eigen doelpunt)

38. Dylan Zwartjes 0-2

43. Niek Davina 1-2

72. Hakim Ezafzafi 2-2 (rebound uit penalty)

117. Dylan Zwartjes 2-3 (penalty)

Scheidsrechter: Van der Laan

Assistent-scheidsrechters: Osseweijer en Van Hout