EHBSO-onderzoek Excelsior’31: “Met z’n allen verantwoordelijk om de club veiliger te maken”

Foto bij EHBSO-onderzoek Excelsior’31: “Met z’n allen verantwoordelijk om de club veiliger te maken”

EHBSO-onderzoek Excelsior’31: “Met z’n allen verantwoordelijk om de club veiliger te maken”

Dionne Hendriksen, fysiotherapeut bij het eerste elftal van Excelsior’31, heeft in het kader van haar masteropleiding onderzoek gedaan naar de stand van zaken voor wat betreft de organisatie van de EHBSO (eerste hulp bij sportongevallen) bij Excelsior’31.

Dionne: “Momenteel volg ik een master om mij te specialiseren tot sportfysiotherapeute. Dit EHBSO-onderzoek is een onderdeel van die master en samen met mijn klasgenoten heb ik de EHBSO mogen implementeren bij een sportvereniging. Dit hebben we gedaan bij het eerste elftal van Excelsior’31. Allereerst hebben we gekeken naar hoe het momenteel geregeld is rondom de EHBSO bij de club.”

Excelsior’31 is blij dat het momenteel beschikt over een aantal vrijwilligers die EHBO-diensten draaien op de zaterdagen. Maar versterking van dit team is zeker gewenst.

“Voor een grote club als Excelsior’31 is het heel belangrijk dat er voldoende mensen met een EHBO-diploma rondlopen, zodat als er een incident plaatsvindt er gelijk gehandeld kan worden. Met onze projectgroep hebben we een plan geschreven over hoe de EHBSO bij Excelsior’31 verbeterd zou kunnen worden en er meer mensen met een EHBO-diploma rondlopen op de club.”

“We hebben bij de staf van het eerste elftal van Excelsior’31 een aantal online oefenavonden georganiseerd, waarbij we iedereen betrokken en verantwoordelijk hebben gemaakt voor de EHBSO. We hadden één gediplomeerde EHBO-er en de overige stafleden kregen ondersteunende taken. Tijdens deze oefenavonden kregen de stafleden informatie over zijn/haar taken, waardoor iedereen op de hoogte was hoe te handelen tijdens een incident. Alle betrokken waren zeer positief over deze werkwijze en dat maakte het tot een succes”, vertelt Dionne.

Na het succes bij het eerste elftal, is het nu de bedoeling dat het opgestelde protocol ook bij de overige elftallen in werking wordt gezet.

“Het idee is dat binnen elk team één EHBO-er opgeleid gaat worden, bij zowel de dames-, jeugd- als seniorenteams. De EHBO-dienst bij Excelsior’31 is er voor iedereen die op het sportpark aanwezig is. Het zou mooi zijn dat er straks op elk veld iemand aanwezig is die weet hoe te handelen bij een incident. Niemand wil toch dat er tijdens een incident verkeerd of te laat gehandeld wordt met alle gevolgen van dien?”

Excelsior’31 wil de EHBSO beter borgen binnen de club en daar moeten we ons met z’n allen voor inzetten. De club hoopt dat veel teams hun verantwoording nemen en minimaal één persoon per team opgeven voor een EHBO-cursus bij de club. Veelal wordt deze EHBO-cursus betaald door de club.

“Ik hoop dat er middels dit protocol straks meer gediplomeerde EHBO-ers rondlopen tijdens trainingen en op de drukke zaterdagen, zodat we de club met z’n allen veiliger maken”, aldus Dionne.

Opgeven voor een EHBO-cursus bij de club kan via bestuurslid Johan Ligtenberg. Stuur een mail naar jl@excelsior31.nl.

Excelsior'31 bedankt Dionne en haar projectgroep voor het uitvoeren van deze waardevolle opdracht voor de club.

Bekijk hieronder een interview over het onderzoek, in het Excelsior'31 TV Weekjournaal (vanaf 03.32min)


 

Kalender icoon vrijdag 4 december 2020 08:19 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers