Excelsior’31 ziet tegen VVSB overwinning in rook opgaan (1-2)

Foto bij Excelsior’31 ziet tegen VVSB overwinning in rook opgaan (1-2)

* Reactie Vincent Schmidt

* Reactie Jurjan Wouda

*Verslag van Martin Klaassen

Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda zag na de tweede competitiezege geen reden om aan zijn basiself te sleutelen. Ook de bankzitters zijn dezelfde als vorige week: Allister van Merlevoort (k), Stijn Beverdam, Lars Nijeboer, Desney Bruinink, Sander Thomas, Siebe Schets, Simon Seppenwoolde.

De nieuwe spelopvatting met het compact opstellen van de manschappen op een klein speloppervlak, het opjagen van de tegenstander en loeren op een counter was ook het spelplan van VVSB.

Excelsior’31 had het meeste balbezit en deed er alles aan om de aanvallers in kansrijke positie te krijgen. In de 7e minuut had het raak moeten zijn. Na goed doorkomen aan de rechterkant van Jasper Veltkamp en terugleggen van Hielke Penterman kreeg Givan Werkhoven de bal op presenteerblaadje. De targetman verzilverde de kans niet. Zijn harde schot ging over.

Het bleef daarna een kwestie van proberen. Over de grond lukte het Excelsior’31 maar moeilijk om de bal voorin te krijgen -en te houden. De aanvallers kregen weinig ruimte van de solide VVSB-achterhoede. Optie 2: de bal achter de verdediging leggen, zorgde voor meer gevaar.

Zo gaf Derian Reinders in minuut 22, na een sterke balverovering, de bal buitenkant voet in de loop van Hakim Ezafzafi. VVSB-doelman Ruben Valk was net op tijd uit zijn doel om de bal te onderscheppen. Vier minuten later waren dezelfde 3 hoofdrolspelers weer aan zet. Dit keer was Ezafzafi nog dichterbij succes. Toch was de hoge bal een prooi voor Valk.

VVSB kreeg voor rust twee dompers te verwerken. Felitciano Zschusschen en Danny Bakker, twee offensieve sterkhouders, moesten voor rust met een blessure het veld verlaten. Misschien was het daarom geen toeval dat het de beste kans van VVSB van de offensief ingestelde Richelo Facunda kwam. Een snel uit zijn doel gekomen Anthony van Zaltbommel bracht 1 op 1 knap redding op de inzet van de rechtsback.

Na de thee zocht Excelsior’31 weer veelvuldig de helft van VVSB op. In de 48e minuut kwam de thuisploeg aanvallend goed voor de dag. Met een goede bezetting voor het doel, lukte het kilometervreter Jasper Veltkamp met een voorzet niet om een teamgenoot te bereiken. Ook uit de hoekschop die daarna volgde sloeg Niels Leemhuis niet toe vanaf de rand van het strafschopgebied.

De hulp kwam in de 57e minuut vanuit onverwachte hoek. Een onnauwkeurige terugspeelbal werd onderschept door een bijzonder alerte Jasper Veltkamp. Hij nam de bal mee en bracht Givan Werkhoven in stelling. De spits liet van dichtbij Valk kansloos: 1-0.

Voor Excelsior’31 was er in het half uur dat volgde geen vuiltje aan de lucht. De marge was weliswaar klein, de verdediging van VVSB bleef stug, maar aanvallend leek VVSB niet bij machte om de wedstrijd nog om te draaien. Onder aanvoering van uitblinker Pim ten Have bleef Excelsior’31 eenvoudig overeind.

De druiven voor Excelsior’31 waren zuur toen in de 85e minuut uit het niets de 1-1 op het scorebord stond. Uit een ingooi schakelden de Noordwijkerhouters razendsnel. Mathieu van den Assem zocht op snelheid de kortste weg naar het doel en schoot de bal in de lange hoek, buiten bereik van Anthony van Zaltbommel binnen.

Daarmee was het nog niet gedaan. Excelsior’31 drong aan en forceerde een hoekschop. Er moest iets recht worden gezet. Een 1-1 deed absoluut geen recht aan het spelbeeld. De hoekschop bleek de inleiding voor meer onheil. In de tegenaanval  die direct volgde, werden de achtergebleven Excelsioren in de luren gelegd door invaller Raygivano Dompig. De pijlsnelle aanvaller schudde met lichtvoetige sprint het tweetal af. Ook de laatste sta in de weg, Anthony van Zaltbommel, werd gepasseerd: 1-2.

Dompig dompelde Excelsior’31 in rouw en liet de Rijssenaren verslagen achter. Een desperate laatste poging, met Van Zaltbommel in het doelgebied van zijn collega-keeper leverde niets op. Valk was met een verre uittrap richting het lege doel zelfs nog dicht bij de 1-3. Stijn Beverdam kon de bal nog net voor de doellijn wegkoppen.

Volgende week speelt Excelsior'31 een uitwedstrijd tegen SteDoCo. De wedstrijd in Hoornaar begint om 14:30 uur.

Excelsior’31 – VVSB: 1-2 (0-0)