Veerkrachtig Excelsior'31 verslaat Harkemase Boys (3-2)

Foto bij Veerkrachtig Excelsior'31 verslaat Harkemase Boys (3-2)

* Reactie Pim ten Have

* Reactie Jurjan Wouda

*Verslag van Martin Klaassen

Na een competitie-weekend vrijaf en een oefenwedstrijd tegen WHC (4-1 winst) in de benen schoof Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda de bekende namen naar voren. De enige wijziging ten opzichte van de vorige competitiewedstrijd, was dat Mirko Zwiers in de basis begon. Niek Davina, die in de week naar de wedstrijd niet klachtenvrij was, begon hierdoor op de bank. Naast hem zaten: Jose Fernandes (k), Desney Bruinink, Sander Thomas, Jasper Groothuis, Siebe Schets en Simon Seppenwoolde.

Na een flitsende sfeeractie van de jeugd van Excelsior’31 op de staantribune, begon de thuisploeg enthousiast en gretig aan het duel. Misschien iets te gretig, want het was Harkemase Boys dat bij een snelle uitval de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Na het opzij leggen van de bal van Mart Dijkstra, had Kian Visser een kans om de 0-1 te maken. Anthony van Zaltbommel was paraat en hield te bal goed tegen.

In de 7e minuut was het wel raak voor Visser. De topscorer van de Derde Divisie was bij een hoekschop iedereen van Excelsior’31 te slim af. Hij kopte de goed aangesneden hoekschop van Mart Dijkstra vol overtuiging tegen de touwen: 0-1. Het was alweer zijn 11e competitiedoelpunt.

Excelsior’31 leek niet van slag, maar had tijd nodig om grip op de wedstrijd te krijgen. Beide ploegen staken veel energie in de wedstrijd, renden van hot naar her, maar blonken niet uit in een goede uitvoering. Heel langzaam trok Excelsior’31 het spel meer naar zich toe.

Een gevolg daarvan, was dat het doel van Erick Jansema meer in het vizier kwam. In de 25e minuut kwam Givan Werkhoven het strafschopgebied binnen. Hij werd gestuit door Max de Jong. De Harkemase Boys-verdediger kreeg de bal ietwat ongelukkig op de arm. Scheidsrechter Serik had dit gezien en wees, alle protesten van Harkemase Boys ten spijt, gedecideerd naar de stip. Hakim Ezafzafi liet zien specialisme zien. Jansema dook de verkeerde kant op, de 1-1 lag in het net.

Het was een welkome opsteker die Excelsior’31 goed kon gebruiken. Er kwam meer rust in het team, waardoor de stugge Friezen verdedigend meer aan de bak moesten. Twee veelbelovende aanvallen van Excelsior’31 werden ten koste van 2 gele kaarten in de kiem gesmoord.

Een vervelend moment  in de wedstrijd was dat Niels Leemhuis en Bermout Beimers in de 38e minuut hard met elkaar in aanraking kwamen. Voor Leemhuis betekende dit direct het einde van de wedstrijd. Beimers kon voorzien van een tulband verder, maar werd in de rust alsnog vervangen.

Kort voor rust kwam Vincent Schmidt na een van zijn befaamde rushes vanaf links, via een een-tweetje met Hakim Ezafzafi voor Harkemase Boys doelman Erick Jansema. Zijn stift vanaf een meter of 16 ging via de onderkant van de lat het veld weer in. Het was een actie die meer had verdiend.

In tweede helft bleven de ploegen het elkaar in de duels moeilijk maken. Harkemase Boys nam in de 58e minuut toch weer de leiding. Doelpuntenmaker Arnoud Bentum kon niet bevroeden, dat zijn aanraking richting het doel tot een doelpunt zou leiden. Een inschattingsfout van Excelsior’31-doelman Anthony van Zaltbommel pakte vervelend uit. Hij kwam uit zijn doel, riep ‘los’, maar was niet op tijd bij de bal: 1-2.

Dat Excelsior’31 niet snel meer van de leg is bij een tegenvaller bleek ook nu.  Excelsior’31-trainer bracht met Niek Davina en Sander Thomas twee frisse krachten om het iets te passieve Harkemase Boys aan te pakken. Drie minuten na de 1-2, stond de 2-2 op het scorebord.

Hakim Ezafzafi, waarvan de spelvreugde deze middag afspatte, was de doelpuntenmaker. Opnieuw had Givan Werkhoven een belangrijke rol. Hij kwam door aan de rechterkant en wist de routinier te vinden. Achter de eerste inzet kreeg Jansema de vingertoppen, maar tegen de rebound was niemand bestand.

De feestvreugde werd nog groter in de 64e minuut. Oud-Harekiet Pim ten Have deed zijn oude team in de 64e minuut pijn. Uit een hoekschop kwam de bal bij hem uit en verschalkte hij Jansema: 3-2. In het vervolg van de wedstrijd lukte het Excelsior’31 goed Harkemase Boys van zich af te houden.

Het offensief, waar ook de fysiek sterke verdediger Achuba deel van uitmaakte werd door Excelsior’31 gepareerd. Sander Thomas kreeg in de 81e en 87e minuut van afstand nog mogelijkheden om Excelsior’31 in veilige haven te schieten.

Met zijn verfijnde trap kwam hij met bekeken schoten dichbtbij. Na een laatste sterke interceptie van Niek Davina, floot scheidsrechter Serik voor het einde van de wedstrijd. Excelsior’31 toonde veerkracht en kon drie belangrijke punten bijschrijven.

Volgende week speelt Excelsior’31 uit, onder voorbehoud, de topper tegen Sparta Nijkerk.  Bij dit duel dat om 15:00 uur begint is geen publiek toegestaan.

Excelsior’31 – Harkemase Boys: 3-2 (1-1)