Excelsior'31 verliest topper van Sparta Nijkerk (2-1)

Foto bij Excelsior'31 verliest topper van Sparta Nijkerk (2-1)

Excelsior'31 verliest topper van Sparta Nijkerk (2-1)

* De samenvatting * Reactie Hielke Penterman* Reactie Jurjan Wouda*Verslag van Martin Klaassen


Voor de wedstrijd tegen Sparta Nijkerk kon Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda geen beroep doen Stijn Beverdam. De rechtsback moest geblesseerd verstek laten gaan. Hij werd vervangen door Mirko Zwiers. Niek Davina keert als centrale verdediger terug in het basisteam. Voor Niels Leemhuis, die vorige week uitviel met een hoofdwond, viel de schade mee. Ook hij verscheen, met een pleister over zijn wenkbrauw, aan de aftrap. Op de bank zaten: Jose Fernandes (k), Lucas van Beek, Desney Bruinink, Sander Thomas, Jasper Groothuis, Siebe Schets en Simon Seppenwoolde.

Op een vrijwel leeg sportpark De Ebbenhorst kwam het eerste gevaar van de thuisploeg. Ricardo Fransberg gaf in de derde minuut vanaf links de bal voor op Jesse van Nieuwkerk. De Sparta Nijkerk-spits kon met zijn kale hoofd net niet bij de bal. Excelsior’31 kon opgelucht ademhalen.

Daarna nam Excelsior’31 het heft in handen. De eerste kans die volgde kwam voort uit een fout in de passing van Sparta Nijkerk. Dérian Reinders probeerde het in de 5e minuut van afstand. Zijn inzet werd moeizaam gekeerd door Sparta Nijkerk-doelman Manuel Hoogewoning.

Givan Werkhoven werd in de 9e minuut in de diepte bediend door dezelfde uitblinkende Reinders. De Excelsior’31-topschutter wist met een boogballetje de uit zijn doel gekomen Hoogewoning te omzeilen, maar kreeg de in de lucht hangende bal niet richting het doel. Hij wist ook geen medespeler te bereiken. Een gemiste kans.

De diepe bal bleek voor beide ploegen een wapen dat voor gevaar kon zorgen. In de 15e minuut werd getracht de snelle Gilbrano Plet in de diepte te bedienen. De bal ging langs iedereen heen, belandde in het strafschopgebied en ging ook aan het laatste station voorbij. Plet leek de bal voor het intikken te hebben. Excelsior’31 kwam met de schrik vrij.

Bij een identieke situatie in de 19e minuut ging het wel mis voor Excelsior’31. Bij een diepe bal vanaf de linkerkant liep Mirko Zwiers tegenstander Rick van den Brink van de sokken. Dit gebeurde in het strafschopgebied. Scheidsrechter Schaper twijfelde niet en legde de bal op de stip. Excelsior’31-doelman Anthony van Zaltbommel had geen kans. De gelouterde Maurice de Ruiter schoot rustig binnen: 1-0.

Aan het spelbeeld veranderde weinig. Excelsior’31 had een hoog percentage balbezit, Sparta Nijkerk bleef bijzonder dreigend in de omschakeling. In de 22e minuut had de thuisploeg na een diepe pass opnieuw bijna beet. Niet veel later moest ook Reinders een uitval in de kiem smoren. Dit ging ten koste van een gele kaart.

Het lukte Excelsior’31 niet goed om het vele balbezit te vertalen naar kansen op de gelijkmaker. Een van de weinige keren dat dit in de eerste helft wel lukte was het ook direct raak. Vincent Schmidt kreeg de bal goed mee na een goede loopactie in de diepte en gaf de bal voor. Het was alweer even geleden dat de Excelsior’31-supporters een typisch Hielke Penterman-doelpunt zagen. De routinier stond weer eens als vanouds op de goede plek. Hij schoot de bal bij de tweede paal binnen: 1-1.  

Niet veel later was het toch weer raak voor de ploeg van Eric Speelziek. Opnieuw werd vanaf de linkerkant van het veld, om en nabij de middenlijn, de bal richting het strafschopgebied geslingerd. De bal werd gemist door Niek Davina waardoor Maurice de Ruiter oog-in-oog stond met Anthony van Zaltbommel. Voordat De Ruiter af kon drukken, greep Niels Leemhuis in. Dit deed hij niet volgens de regels. De Ruiter werd gevloerd en de bal ging wederom op de stip. De strafschop was een kopie van de eerste. De Ruiter nam de aanloop en drukte af. De bal ging naar rechts, Van Zaltbommel naar links: 2-1.

Nog voor rust had Excelsior’31 de schade alweer kunnen repareren. Na het goed onder druk zetten van Sparta Nijkerk-aanvoerder Donny van der Wal kon Givan Werkhoven op Manuel Hoogewoning aflopen. Werkhoven schoot de bal richting de hoek, Hoogewoning ging gestrekt en kon de bal klemmen.

Excelsior’31 bracht in de tweede helft meer lef aan dag.  Er werd meer initiatief genomen, waardoor de angst voor de tegenaanval af leek te zwakken. Het risico’s van het opschuiven van de laatste linie werd ingecalculeerd. Ondanks dat Givan Werkhoven vaker meer medespelers in zijn buurt kreeg, lukte het Excelsior’31 met het veldoverwicht maar moeilijk om kansen te creëren. Een paar voorzetten vanaf de zijkant werden bij de eerste paal weggewerkt.

Een kopbal in de 71e minuut van Hielke Penterman zorgde voor iets van dreiging, maar ook niet meer dan dat. Sparta Nijkerk kwam er een kwartier voor tijd ook nog een keer goed uit. Donny van der Wal stond aan het eind van de aanval. Hij koos vanuit een moeilijke hoek voor zijn eigen geluk. De bal scheerde langs het zijnet.

Vincent Schmidt kreeg in de 84e minuut na een voorzet vanaf rechts nog een kans om Hoogewoning onder vuur te nemen. De Sparta Nijkerk-doelman maakte gebruik van zijn zaalvoetbalskills. Hij handelde snel en haalde de bal met zijn voeten uit de korte hoek. Ook invaller Simon Seppenwoolde kon in de paar minuten die hij kreeg het tij niet keren. Na een wippertje van Niek Davina, haalde zijn schot het doel niet.

Excelsior’31 doet na deze nederlaag weer een stapje terug op de ranglijst. Met de inhaalwedstrijd tegen DOVO nog in het verschiet (zaterdag 18 december), is een topklassering zeker nog niet uit het zicht. Volgende week zaterdag 27 november staat een thuiswedstrijd tegen ACV Assen op het programma. Hierbij zal opnieuw geen publiek welkom zijn. Excelsior’31 TV zorgt voor de kijkers thuis voor een livestream.

 

Sparta Nijkerk – Excelsior’31: 2-1 (2-1)

Doelpunten:

20. Maurice de Ruiter 1-0 (pen)

31. Hielke Penterman 1-1

38. Maurice de Ruiter 2-1 (pen)

Arbitrage:

Scheidsrechter:  Daan Schaper

Assistent-scheidsrechters:  Nicolet Bakker & Chris Hoogland

Gele kaarten:

Derian Reinders, Niels Leemhuis (Excelsior’31), Maurice de Ruiter (Sparta Nijkerk)

Opstellingen:

Sparta Nijkerk: Manuel Hoogewoning, Rob Diderik, Janic  Makizodila, Wesley De Laat, Mike Ahrens (46. Jesse Buitenhuis), Gilbrano Plet, Donny van der Wal, Rick van den Brink (25. Justin van Groen), Ricardo Fransberg, Maurice de Ruiter, Jesse van Nieuwkerk

Excelsior’31: Anthony Van Zaltbommel, Mirko Zwiers, Pim ten Have (84. Simon Seppenwoolde), Niek Davina, Vincent Schmidt, Dérian Reinders, Hielke Penterman, Niels Leemhuis (92. Desney Bruinink), Jasper Veltkamp (92. Siebe Schets), Givan Werkhoven, Hakim Ezafzafi (75. Sander Thomas)

Kalender icoon zaterdag 20 november 2021 19:22 / Het eerste

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers