Foto bij Excelsior'31 rekent af met DVS'33 (3-1)

* Reactie Jasper Veltkamp

* Reactie Jurjan Wouda

* Verslag van Martin Klaassen

Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda wijzigde zijn basiselftal op 2 plaatsen. Vincent Schmidt kreeg vijf duels schorsing n.a.v. zijn rode kaart tegen GOES. Excelsior'31 ging afgelopen week in beroep en in afwachting daarvan mocht hij vanmiddag gewoon meespelen en was hij de linksback van dienst. Hierdoor moest Stijn Beverdam genoegen nemen met een rol als reserve. In de punt van de aanval kreeg Givan Werkhoven weer de voorkeur boven de aan de deur kloppende Simon Seppenwoolde. Op de bank naast Stijn Beverdam en Simon Seppenwoolde zaten Alister van Merlevoort (k), Lucas van Beek, Michel Gerritsen Mulkes, Jasper Groothuis en Sander Thomas.

Het duel tussen de meester (Peter Wesselink) en de vroegere leerling (Jurjan Wouda) beloofde een tactisch interessant duel te worden. De twee hoofdtrainers kennen elkaar en elkaars spelopvatting goed. De kans was dan ook groot, dat het duel op de eigen gelegde tactische accenten beslist zou worden.

Omdat beide ploegen voor verzorgd aanvallend voetbal staan, beloofde het een mooi duel te worden. Het eerster kwartier bleek dit nog niet. Aan inzet was er geen gebrek, aan vernuft wel. In de 10e minuut viel er voor het eerst iets voor een van de doelen te beleven.

Hakim Ezafzafi stuurde Hielke Penterman diep. DVS’33-doelman Daan Huiskamp was alert en griste de bal net op tijd weg voor de voeten van de goalgetter. Een doelpoging in de 14e minuut van Dérian Reinders kon de doelman evenmin beangstigen.

Het eerste kwartier een opmaat voor het vervolg. De bal bleef binnen de twee strafschopgebieden heen en weer gaan. Excelsior'31 en DVS'33 hielden elkaar in de greep en acteerden gehaast. Daardoorbleef het spel zich tussen de twee strafschopgebieden afspelen. Het was allesbehalve genieten voor de (online) toeschouwers.

In de 35e minuut liet DVS’33 zich weer eens zien. Quincy Veenhof probeerde het van afstand. Excelsior’31-doelman Anthony van Zaltbommel kon de bal eenvoudig klemmen. Veenhof was vier minuten later ook de pion die bij een vrije trap naar voren werd geschoven. Vanaf een meter of 20 ging de bal rakelings naast.

De kans dat er voor het rustsignaal nog iets zou gebeuren, was niet groot. Excelsior’31 kreeg nog wel een hoekschop mee. De inswinger van Niels Leemhuis werd afgeslagen en kwam uit bij Niek Davina. De routinier nam de bal op de borst, aarzelde niet en drukte af. De bal ging buiten bereik van Huisman het doel in: 1-0. Een onverwachte, maar aangename voorsprong kort voor rust.

DVS’33 gooide het in de tweede helft over een andere boeg. Met strateeg Coen Vloedgraven achterin en sterke handenbinder Kenneth Aninkora voorin gaf Peter Wesselink zijn elftal een stevige impuls.

Het waren de invallers die in de 46e minuut Benjamin Roemeon in stelling brachten. Het lukte de matchwinner van de eerdere onderlinge ontmoeting niet om Anthony van Zaltbommel te verschalken. De Excelsior’31-doelman bracht redding met zijn voeten.

Er kwam meer leven in het spel. DVS’33 zette zichzelf en daarmee ook Excelsior’31 op scherp. De thuisploeg kwam met een flitsende aanval over de rechterkant. Jasper Veltkamp stuurde Niek Davina diep. De verdediger kwam bij de achterlijn in zijn oude rol als aangever terecht. Dat hij met zijn voorzet Pim ten Have als eindstation vond, moest vertrouwd voelen. Het was nu in plaats van een bal breed in de achterhoede de assist voor de 2-0.

De Ermeloërs gingen na deze domper meer risico nemen. Het leverde in de 61e minuut een grote kans op. Spelmaker Quincy Veenhof lanceerde op de rand van buitenspel Kenneth Aninkora. De aanvaller kwam in een 1 tegen 1 met Anthony van Zaltbommel terecht. Opnieuw kwam de Excelsior’31-doelman met een cruciale redding met zijn voeten.

Excelsior’31 werd achteruit gedrongen, maar hield tot de 75e minuut goed stand. Een kwartier voor tijd kwam invaller Lars Dekker met een slimme voorzet om de vrijstaande Ali Akla. De vlugge buitenspeler nam de tijd om aan te leggen. Dit deed hij naar behoren. Het schot ging in een streep diagonaal naar de hoek: 2-1.

Door de pressie gaf DVS’33 achterin meer ruimte weg. In de 80e minuut profiteerde Excelsior’31 daar bijna van. Hakim Ezafzafi had een mooie actie in petto en gaf de bal aan Givan Werkhoven. De spits van Excelsior’31 koos voor een voorzet. Die ging aan de neus van Hielke Penterman voorbij.

DVS’33 bleef pompen, maar Excelsior’31 verzoop niet. Met blocks en tackles en de kopkracht van de ingevallen Lucas van Beek, bleef Excelsior’31 overeind. Pas ver in blessuretijd werd de overwinning definitief over de streep getrokken. DVS’33 doelman Huiskamp was nog niet terug van een aanvallende hoekschop, toen Niels Leemhuis opstoomde naar het verlaten doel. Terwijl iedereen ‘schieten, schieten!” riep, speelde de middenvelder Jasper Veltkamp in.

De nummer 10 van Excelsior’31 had laat in de wedstrijd al een indrukwekkende rush naar voren gemaakt. In de 95e minuut zien over nog een extra paar longen te beschikken. De middenvelder nam de kortste weg naar het doel en plaatste de bal langs de teruggekeerde Huisman in de korte hoek: 3-1. Het directe affluiten van scheidsrechter Stef Veekamp bezegelde het lot van DVS'33.

Excelsior’31 sluit hiermee de week succesvol af met 2 overwinningen. Door de nederlaag van Sparta Nijkerk tegen Sportlust’46 (0-1), zijn de nummer 2 en 3 van de ranglijst in het vizier. Ook deed Excelsior’31 goede zaken in de derde periode. Koploper FC Lisse staat na dit weekend op pole-position voor het kampioenschap. Maar met nog 7 duels te gaan is er nog van alles mogelijk. Volgende week zaterdag speelt Excelsior’31 een uitwedstrijd tegen Ter Leede. De wedstrijd in Sassenheim begint om 14:30 uur.

Excelsior’31 – DVS’33: 3-1 (1-0)

41. Niek Davina 1-0
57. Pim ten Have 2-0
75. Ali Akla 2-1
90+5. Jasper Veltkamp 3-1

Scheidsrechter: Stef Veekamp

Assistent-scheidsrechters: Ryan Schiffel & Jazzy Hendriks