Excelsior'31 rolt rode loper uit voor Sparta Nijkerk (0-4)

Foto bij Excelsior'31 rolt rode loper uit voor Sparta Nijkerk (0-4)

* Klik hier voor de foto's van NESimages.nl

* Reactie Niels Leemhuis

* Reactie Jurjan Wouda

*Verslag van Martin Klaassen

Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda kon weer beschikken over Vincent Schmidt. De linksback kwam terug van een schorsing. Naast zijn rentree, was er nog een wijziging in het startende elftal. Simon Seppenwoolde maakte vanaf het begin zijn opwachting. Hij nam de plek in van Hakim Ezafzafi, die vanaf de bank begon. Naast Ezafzafi op de bank zaten Amos Wesseh (k), Lucas van Beek, Michel Gerritsen Mulkes, Sander Thomas, Jasper Groothuis en Siebe Schets.

In een sfeervolle ambiance, liet Excelsior’31 zich al na 27 seconden gelden. Na een actie aan de rechterkant, gaf Givan Werkhoven de bal voor. De bal kwam uit bij Vincent Schmidt. Hij nam de bal vol overgave op de schoen, maar miste het doel ruimschoots.

Het was daarna wachten op een kans. De ploegen staken veel energie in het spel, maar konden geen beslissing forceren. In de 16e minuut kwam Excelsior’31-strateeg Niels Leemhuis wel met een keypass. Hij gaf de bal in de loop van Simon Seppenwoolde. De jongeling was de Sparta Nijkerk-achterhoede te snel af, maar moest in de afronding snel handelen. Hij de pech dat de bal te hard van schoen kwam. De bal ging over.

Sparta Nijkerk zorgde in de 22e minuut voor gevaar. Excelsior’31-doelman Anthony van Zaltbommel kon opgelucht ademhalen. De bal scheerde voorlangs zijn territorium.

Vincent Schmidt slingerde de bal net voordat er een half uur gespeeld was voor de pot. Een interceptie voorkwam dat Hielke aan afronden kon gaan denken.

Alles leek erop te wijzen dat de nummers 3 en 4 in de tweede helft met een 0-0 stand konden gaan rusten. Sparta Nijkerk was er in de 38e minuten als de kippen bij om toch nog de voorsprong te pakken.

Er werd bij een uitval op links een vrije man gevonden. Max Leeflang bleef koel toen hij Anthony van Zaltbommel voor zijn neus zag verschijnen. De bal ging door de benen van de doelman en rolde over de lijn: 0-1.

De thuisploeg kreeg voor rust nog 1 kans op de gelijkmaker. Vanuit een hoekschop kwam de bal bij Jasper Veltkamp. Het loopwonder van Excelsior’31 nam de bal vol op de pantoffel, maar gaf niet de juiste richting aan de bal mee.

Hoewel het begin van de tweede helft voor Sparta Nijkerk was, dook Excelsior’31in de 55e en 59e minuut op voor Sparta Nijkerk-doelman Wouter Beukers. Na knap binnenhouden van Simon Seppenwoolde kwam Hielke Penterman niet toe aan afronden. Dat kwam Givan Werkhoven in het tweede moment wel.

Op aangeven van Jasper Veltkamp, had hij met de bal aan de voet het doel in het vizier. Een van de massaal teruggekomen Sparta Nijkerk-spelers kon de bal blocken.

Een serieuze waarschuwing van de zijde van Sparta Nijkerk volgde in de 62e minuut. Excelsior’31-invaller Lucas van Beek hield met alles wat hij had Roy Bakkenes tegen. Hij bracht hem uit balans. Dat was net genoeg en net geoorloofd om voor zijn team erger te voorkomen.

De energie bij Excelsior’31 vloeide langzaam weg. Sparta Nijkerk maakte van de gelegenheid gebruik om aan de bal meer te laten zien. Het kreeg in de 69e minuut een zetje in de rug van Excelsior’31. De Rijssenaren verloren de bal, waardoor Bryan Burgerhout vrij voor het doel gezet kon worden. Hij pakte het cadeautje gretig uit en gaf Van Zaltbommel geen kans: 0-2.

Excelsior’31 was in het restant van de wedstrijd geen schim meer van het kan zijn. Individueel werd er nog wel geknokt, maar als collectief stak het niet goed meer in elkaar.

In de 69e minuut maakte Sparta Nijkerk vanaf de strafschopstip de 0-3. Scheidsrechter Ter Brake besloot dat Pim ten Have zijn directe tegenstander onreglementair had tegengehouden. Mike Ahrens was de doelpuntenmaker.

Ook de invallers bij Excelsior´31 kregen de Nijkerkers niet meer aan het wankelen. Al was Sander Thomas in de 82e minuut nog dichtbij een Rijssense treffer. De bal die hij bij een vrije trap van zijn voet liet vertrekken spatte uiteen op de lat.

Het bleef niet bij 0-3. Sparta Nijkerk maakte dankbaar gebruik van de aangeslagen tegenstander. Op eenvoudige wijze werd een aanval op touw gezet. Uit een voorzet van Stefano Fransberg kon Jesse Buitenhuis de bal van dichtbij binnenkoppen: 0-4.

Excelsior’31 zakt na de pijnlijke thuisnederlaag van de 4e naar de 6e positie op de ranglijst. Er zal veerkracht getoond moeten worden, om het seizoen niet op een vervelende manier te laten eindigen. Er zijn nog vier wedstrijden te spelen. Volgende week zaterdag gaat Excelsior’31 op bezoek bij directe concurrent Hoek. De wedstrijd in Zeeland, op sportpark Denoek begint om 14:30 uur.

Excelsior’31 - Sparta Nijkerk: 0-4 (0-1)

38. Max Leeflang 0-1
69. Bryan Burgerhout 0-2
74. Mike Ahrens 0-3 (strafschop)
87. Jesse Buitenhuis 0-4

Scheidsrechter: Erik ter Brake
Assistent scheidsrechters: Jack Koornneef & Soerish Ramcharan