Excelsior'31 verliest na spektakelstuk van ADO Den Haag (2-3)

Foto bij Excelsior'31 verliest na spektakelstuk van ADO Den Haag (2-3)

Excelsior'31 verliest na spektakelstuk van ADO Den Haag (2-3)

* Klik hier voor de fotoreportage (copyright Jan Sanderman / Excelsior'31)

* Samenvatting Excelsior'31 - ADO Den Haag* Sfeerbeelden* Highlights met de doelpunten van Excelsior'31 - ADO Den Haag * Reactie Givan Werkhoven* Reactie Jasper Veltkamp* Reactie Jurjan Wouda* Reactie Dirk Kuyt* Verslag van Martin Klaassen

Op een sfeervol Sportpark De Koerbelt, met ruim 2000 toeschouwers langs het veld, koos Excelsior’31 trainer Jurjan Wouda voor Anthony van Zaltbommel als keeper. Dit ging ten koste van Amos Wesseh. Michel Gerritsen Mulkes keerde terug in het elftal, hierdoor moest Rick Hemmink genoegen nemen met een plek op de 12 man sterke Excelsior’31 bank. Het tiental dat naast Hemmink en Wesseh plaats nam bestond uit: Alister van Merlevoort (k), Lucas van Beek, Matthijs Seppenwoolde, Lars Nijeboer, Diego Paais, Desney Bruinink, Hakim Ezafzafi, Jayden Sapulete en Joel Baan.

De vlaggetjes en spandoeken van de sfeeracties van de Excelsior’31-fans waren nog niet opzij gelegd of Excelsior’31 had de voorsprong al bijna gepakt. Excelsior’31 kwam brutaal voor de dag en liet het sterk gewijzigde ADO Den Haag voelen dat het wel eens een heet bekeravondje kon worden.

De eerste mogelijkheid was na 42 voor Steff Kaptein, die brutaal uit de hoek kwam. Een hoekschop die van zijn voet kwam, kwam na 63 tellen bij Niek Davina. ADO Den Haag-doelman Luuk Koopmans kwam met de schrik vrij, toen de bal via het hoofd van het Excelsior’31-icoon tegen de lat kwam.

Het offensief hield aan. In de 6e minuut kwam Givan Werkhoven op aangeven van Niels Leemhuis tot een doelpoging. Met meer geluk dan wijsheid, lukte het Koopmans om de bal zo te beroeren dat de bal tergend langzaam richting de doellijn rolde. De bal kon net voor de lijn worden weggewerkt.

De Keuken Kampioendivisionist mocht van geluk spreken dat het nog geen averij had opgelopen. Dat zelfde kon Excelsior’31 na het verstrijken van de 10e minuut ook zeggen. ADO Den Haag kreeg in 60 tellen, door een overtal te creëren, twee grote kansen.

Zowel Mario Bilate als Max de Waal lieten na om tegen de verhouding in de 0-1 te maken. De gemiste kansen waren typerend voor het spel van ADO Den Haag in de eerste helft. De ploeg van Dirk Kuijt was bijzonder slordig in balbezit. 

Excelsior’31 maakte gretig gebruik van de fouten die er door de Residentieclub werden gemaakt. De verdediging greep in waare nodig en het aanvalsspel dat de thuisploeg graag wil spelen, werd gespeeld. De in de Derde Divisie geplaagde ploeg liet met dynamisch spel zien waartoe het in staat is. 

De beloning kwam er in de 28e minuut, toen de bal via Givan Werkhoven en Steff Kaptein bij Jasper Veltkamp kwam. De onverzettelijke kilometervreter nam de bal mee en haalde vernietigend uit. Koopmans had geen kans. Het was 1-0 en de toeschouwers gingen uit hun dak.

ADO kwam niet veel later, in de 31e minuut voor het doel van Van Zaltbommel. Mario Bilate had de gelijkmaker op zijn slof, maar schoof de bal naast. De volgende aanval was wel raak, toen Amar Catic de bal vanaf de rechterkant van het veld voor gaf. Vlak voor het doel lukte het Alex de Jong net niet om de gelijkmaker te voorkomen. Mario Bilate frommelde de bal binnen: 1-1.

De aanvoerder van ADO Den Haag, Daryl Werker had met een grote lach zijn manschappen voor kunnen gaan richting de kleedkamer, als hij in de 41e minuut in kansrijke situatie raak had gekopt. Excelsior’31 ontsnapte en kon met een goed gevoel de benen voor de tweede helft prepareren.

Het tweede deel van de wedstrijd begon voor de thuisploeg op een fantastische wijze. Al na 4 minuten spelen speelde Michel Gerritsen Mulkes de ijzersterk spelende Givan Werkhoven in. De spits bleef rustig, draaide, hield controle over de bal en schoot in de korte hoek beheerst binnen: 2-1.

ADO Den Haag was aan zet en Dirk Kuijt had daar met het inbrengen van Malik Sellouki en de sterke Thomas Verheijdt op geanticipeerd. ADO werd langzaam beter, maar kon aanvallend nog geen vuist maken. 

Er moest een zondagsschot op de dinsdagavond van debutant Malik Sellouki aan te pas komen om de Hagenezen over het dode punt heen te helpen. In de 58e minuut nam hij de ruimte om van afstand aan te leggen. Het was een goede keus: de bal ging buiten bereik van Van Zaltbommel in het doel: 2-2.

Voor ADO bleek dit de perfecte aanleiding om direct door te pakken. Bij de volgende aanval kwam Amar Catic door over de rechterkant. Hij zorgde er met een afgemeten voorzet voor dat teamgenoot Thomas Verheijdt alleen maar tegen de bal aan hoefde te lopen: 2-3.

Met drie nieuwelingen ging Excelsior’31 op jacht naar de gelijkmaker. Het was duidelijk dat de gasten steeds meer het besef kregen, dat ze het initiatief beter zelf konden nemen. Er werd een stapje bijgezet tegen een Excelsior’31 dat het moeilijk had, maar niet wilde capituleren.

Er werd risico genomen, waardoor er veel defensief reparatiewerk van Lucas van Beek en Matthijs Seppenwoolde nodig was. Het ingevallen duo, bleef knap op de been en werd in de 83e minuut gesteund door Anthony van Zaltbommel. De Excelsior’31-doelman hield op knappe wijze Xander Severina van scoren af.

Met ongekende dosis energie en passie deed Excelsior’31 er in de slotfase alles aan om een verlenging af te dwingen. In de 85e minuut leek het gelijk te zijn geworden, tot Givan Werkhoven terug werd gefloten vanwege buitenspel. 

In de laatste seconden van de wedstrijd kwam die ene kans nog, waar heel Excelsior’31 op hoopte. Simon Seppenwoolde gaf vanaf rechts de bal scherp voor. Een geluidsgolf ging over het sportpark. Givan Werkhoven hoefde de bal alleen nog maar aan te raken. Het lukte de spits niet bij de bal te komen.

Even later was het bekersprookje voorbij. Excelsior’31 kan met opgeheven hoofd afscheid nemen van het KNVB Bekertoernooi en mag trots zijn op wat het tegen ADO Den Haag heeft laten zien. De prestatie moet goede moed geven voor het vervolg in de competitie.

Foto: Jan Sanderman

Komend weekend komt Excelsior’31 vanwege het 90-jarig jubileumweekend niet in actie. Zaterdag 29 oktober wordt de competitie hervat in Harkema, dan staat de ontmoeting met Harkemase Boys op het programma.

Excelsior’31 - ADO Den Haag: 2-3 (1-1)

Doelpuntenmakers:
28. Jasper Veltkamp  1-0
33. Mario Bilate  1-1 
49. Givan Werkhoven 2-1
58. Malik Sellouki 2-2
60. Thomas Verheijdt 2-3

Arbitrage:
Scheidsrechter: Martin Pérez
Assistent-scheidsrechters: Max Wolfkamp & Daniel Vloedgraven
Vierde  official: Tim Visser

Gele kaart:
Diego Paais (Excelsior’31)

Opstellingen:
Excelsior’31: Anthony van Zaltbommel, Coen Vloedgraven, Alex de Jong (61. Lucas van Beek), Niek Davina (72. Matthijs Seppenwoolde), Vincent Schmidt, Dérian Reinders, Niels Leemhuis (76. Diego Paais), Michel Gerritsen Mulkes (61. Rick Hemmink), Steff Kaptein (61. Simon Seppenwoolde), Givan Werkhoven, Jasper Veltkamp

ADO Den Haag: Luuk Koopmans, Denzel Hall (67. Tyrese Asante), Daryl Werker, Finn van Breemen, Guillem Rodriguez (40 Joel Zwarts), Titouan Thomas, Dhoraso Klas, Max de Waal (46. Malik Sellouki), Xander Severina, Mario Bilate (46. Thomas Verheijdt, 80. Randy Esajas)

Kalender icoon woensdag 19 oktober 2022 00:23 / Het eerste

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers