Excelsior'31 blameert zich tegen Urk (1-4)

Foto bij Excelsior'31 blameert zich tegen Urk (1-4)

* Samenvatting Excelsior'31 TV, wedstrijdbeelden met dank aan Omroep Flevoland

* Reactie Diego Paais

* Reactie Jurjan Wouda

* Verslag van Martin Klaassen

Voor de degradatiekraker tegen Urk kon Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda last-minute niet beschikken over Niels Leemhuis. Hij viel in de warming-up af en werd vervangen door Steff Kaptein. Verder was er nog 1 wijziging ten opzichte van de wedstrijd tegen Staphorst. Diego Paais nam ten koste van Vincent Schmidt de plek linksachter in. Naast Schmidt op de bank zaten: Anthony van Zaltbommel (k), Matthijs Seppenwoolde, Lucas van Beek, Joël Baan, Hakim Ezafzafi en Simon Seppenwoolde.

In het begin van de wedstrijd tussen de nummer 17 en 18 oogden beide ploegen onwennig. Urk-verdediger Klaas Kramer gaf daar in de 3e minuut gestalte aan, toen hij een bal ongelukkig terugspeelde op zijn doelman. De bal ging tot opluchting van Urk-doelman Richard Strijker niet in het eigen doel.

Ook Excelsior’31 had in de 5e minuut een lastige moment, toen Niek Davina in moest grijpen voordat Urk-spits Hessel Snoek gevaarlijk kon worden. Misschien nog wel gevaarlijker was in de 8e minuut de situatie dat Lucas Tol voor Amos Wesseh stond. De Excelsior’31-doelman was op tijd en kon de bal voor de voeten van de linksbuiten wegpakken.

Deze kansen vielen in het niet bij de kans die Niek Davina in de 11e minuut kreeg. Vanaf zijkant gaf Jasper Veltkamp de bal hard voor. Davina kreeg de bal vlak voor de neus van Strijker niet tussen de palen.

Excelsior’31 werd beter en beloonde zichzelf in met een voorsprong. Vanaf de linkerkant speelde Diego Paais frontman Givan Werkhoven in. Hij legde de bal klaar voor de inlopende Jasper Veltkamp. Met een zuiver schot passeerde hij Strijker in de linker onderhoek.

Het had voor de thuisploeg nog mooier kunnen worden als in de 26e minuut de schuiver van Rick Hemmink binnen was gerold. Urk-doelman Strijker lag op het juiste moment in de hoek om de bal uit het doel te houden.

In de 27e minuut ging het helemaal fout voor Excelsior’31. Een diepe bal van doelman Strijker viel over de ver vooruitstaande Excelsior’31-achterhoede. Hessel Snoek dook op in het niemandsland waar ook Excelsior’31-doelman Amos Wesseh zich meldde. Wesseh zijn timing was niet goed. Hij raakte Snoek en kreeg de rode kaart.

Het werd nog vervelender toen in de 31e minuut de gelijkmaker in het mandje lag. Een afgeslagen corner kwam aan de linkerkant van Urk bij Lucas Tol. Hij passeerde Coen Vloedgraven eenvoudig en gaf de bal voor. Omdat Excelsior’31 de bal niet goed weg kreeg, kreeg de linksbuiten een herkansing. Hij liet dit cadeautje niet onuitgepakt en knalde de 1-1 binnen.

De thuisploeg was de controle kwijt en daar wist Urk raad mee. In de 35e minuut werd het 1-2, toen Johannes Schrijver de bal het strafschopgebied inkrulde. De aangeslagen Hessel Snoek deed vlak voor zijn wissel Excelsior’31 pijn door de 1-2 binnen koppen.

Lucas Tol strooide in de 38e minuut nog meer zout in de wonden, door gebruik te maken van de vrijheid die hij kreeg om te schieten. Hij waagde het er van een meter of 20 op. Anthony van Zaltbommel was aan de grond genageld en zag de bal aan de voor hem verkeerde kant van de paal eindigen: 1-3.

Er kwam voor de thuisploeg een sprankje hoop, toen Urk ook verder moest met 10 man. Lucas Nagel trok in de 40e minuut aan de noodrem. Hij belette als laatste man Steff Kaptein van het scoren en kon vervroegd de kleedkamer in.

Givan Werkhoven had dit sprankje tot een vlammetje kunnen krijgen als hij vlak voor rust scherper voor het doel was geweest. Hij kreeg een goede kans op de aansluitingstreffer, maar wist de bal niet langs Strijker te krijgen.

Na rust ging Excelsior’31 met een 3-3-3 formatie druk zetten. Het positiespel speelde zich af op de helft van Urk. Er werd best aardig gecombineerd, maar in de eindfase ontbrak het aan de juiste keuzes -en afstemming.

Er kwamen nog wel kansen. De eerste was voor Steff Kaptein, die in de 62e minuut de bal niet langs Strijker kreeg.  De beste kans was in de 70e minnt voor Alex de Jong. In de 62e minuut had hij op aangeven van Jasper Veltkamp de aansluitingstreffer op zijn schoen. De verdediger slaagde daar niet in.

Tussen deze kansen in had ook Urk nog een duit in het zakje kunnen doen, als invaller Pieter Brands de bal niet voorlangs het doel van Anthony van Zaltbommel had geschoten.

In de 74e minuut gooide Urk de wedstrijd definitief in het slot, toen Jan Ras met zijn voorzet teamgenoot Klaas Romkes bereikte. Romkes was de Excelsior’31-achterhoede te slim af en zette de 1-4 op het scorebord.

Excelsior’31 had via invallers Simon Seppenwoolde (2x) en Hakim Ezafzafi de stand nog iets dragelijker kunnen maken. In de lijn van de wedstrijd en de afgelopen periode lukte dit niet. De zorgen blijven en worden groter.

Met nog 3 wedstrijden te gaan in het kalenderjaar 2022, is het zaak om zo spoedig mogelijk het tij te keren en perspectief te creëren voor het tweede deel van de competitie.

Volgende week gaat Excelsior’31 op bezoek  bij DVS’33. De nummer 6 van de competitie verloor in de slotminuut van GVVV. Het duel in Ermelo begint om 14:30 uur.

Kaarten:

Gele kaart: Steff Kaptein (Excelsior’31)
Rode kaarten: Amos Wesseh (Excelsior’31,  29e minuut), Lucas Nagel (Urk, 40e minuut)

Excelsior’31: Amos Wesseh, Coen Vloedgraven (46. Hakim Ezafzafi), Niek Davina (78. Lucas van Beek), Alex de Jong, Diego Paais, Dérian Reinders (72. Vincent Schmidt), Rick Hemmink (29. Anthony van Zaltbommel), Michel Gerritsen Mulkes, Steff Kaptein, Givan Werkhoven (72. Simon Seppenwoolde), Jasper Veltkamp

Urk: Richard Strijker, Iede Nentjes, Lucas Nagel, Klaas Kramer, Riekelt-Jan Brands, Jan Ras, Johannes Schrijver, Riekelt Nentjes, Lucas Schraal (57. Pieter Brands), Hessel Snoek (35. Klaas Romkes), Lucas Tol (83. Joël Tol)

Kalender icoon maandag 21 november 2022 11:50 / Het eerste