Nacompetitie voor Excelsior'31 na winst bij Rijnvogels (0-4)

Foto bij Nacompetitie voor Excelsior'31 na winst bij Rijnvogels (0-4)

* Reactie Derian Reinders

* Reactie Jos van der Veen

* Verslag van Martin Klaassen

Eerst zelf winnen en dan kijken wat heeft opgeleverd. Dat was het motto van de middag. Excelsior’31-trainer Jos van der Veen kon weer beschikken over Alex de Jong, hij nam de plek in van de geblesseerde Lucas van Beek. Rick Hemmink was ook niet van de partij, hij werd zaterdagmorgen vader van een zoontje. Hij werd vervangen door Emilio Solino Overmars. Op de bank zaten: Alister van Merlevoort (k), Matthijs Seppenwoolde, Diego Paais, Michel Gerritsen Mulkes, Givan Werkhoven en Hakim Ezafzafi.

Excelsior’31 liet vanaf het eerste fluitsignaal de intenties blijken. Al in de 2e minuut joeg Simon Seppenwoolde Rijnvogels-doelman Augustinus de stuipen op het lijf, nadat hij een terugspeelbal van ploeggenoot Dirk Jan van het Oever kreeg. Augustinus was de situatie maar net meester.

De droomstart van de Rijssenaren kwam er alsnog. In de 8e minuut werd Steff Kaptein door Alex de Jong van achteruit aangespeeld. De behendige buitenspeler kwam naar binnen, zag zijn eerste schot geblokt worden en ging opnieuw met de bal aan de hal. Rijnvogels-middenvelder Leonard de Beste werd uitgekapt en de klassieke witte bal met zwarte vlakken werd de verre hoek ingekruld: 0-1.

Twee minuten later had het er voor Excelsior’31 anders uit kunnen zien als de vrije trap Virgil Tjin-Asjoe van verrassend ver niet op de paal, maar er in was gevallen. Via de paal en de neus van Excelsior’31-doelman Anthony van Zaltbommel ging de bal het veld weer in.

De lijnbewaker van Excelsior’31 had meer weet van de redding in de 12e minuut op het schot van Roy van Leeuwen.  De bal werd vakkundig gekeerd.

Dat Tjin-Asjoe vanuit alle windstreken zijn kans op een doelpunt waagt, bleek in de 17e minuut. Vanaf de linkerzijlijn, 20 meter over de middenlijn kwam hij uit het niets met een poging ineens. Dit keer was het niet de linker, maar de rechterpaal die een gelijkmaker voorkwam.

Het was voor Excelsior’31 bijzonder prettig dat Simon Seppenwoolde het net de laatste weken goed weet te vinden. Op aangeven van Dérian Reinders kwam hij 1  op 1 met Augustinus. Seppenwoolde bleef rustig, schoof de bal onder de doelman door: 0-2.

Kort voor rust gebeurde er nog een heleboel. In de 42e minuut onderschepte aanvoerder Coen Vloedgraven nabij de cornervlag de bal. Hij bediende de gretig inlopende Niek Davina. De routinier kwam met een goed schot, maar de redding van Augustinus mocht er ook zijn.

Aan de andere kant van het veld volgde in de 45e minuut het meest besproken voorval van de wedstrijd. FC Rijnvogels-aanvaller Tom Beijen wordt diep gestuurd. De laatste man aan Excelsior’31-kant Coen Vloedgraven is verstandig en besluit niet in te grijpen. Vervolgens ziet hij Beijen over zijn eigen benen struikelen, een fluitje van scheidsrechter Van der Vaart volgen en zichzelf met rood uit het veld gestuurd worden.

Door de arbitrale fout moest Excelsior’31 in de tweede helft enkele tactische veranderingen doorvoeren. De thuisploeg stuurde wat meer manschappen naar voren, maar wist Excelsior’31 niet aan het wankelen te krijgen.

In de 58e minuut probeerde Tom Beijen het vanaf de rand van het strafschopgebied. Van Zaltbommel hoefde niet in te grijpen.

De 0-2 was al prettig, maar het kon natuurlijk nog beter. In de 67e minuut gaf Steff Kaptein zijn middag nog meer glans door zijn tweede van de middag te maken.

De ingevallen Givan Werkhoven stuurde de bal over verdediger Michel Kasper heen, in de loop van Kaptein. De Excelsior’31-aanvaller trof een wijfeldende Rijnvogels-doelman en wist daar wel raad mee. De bal werd in de lange hoek geschoten: 0-3.

Daarmee was het nog niet klaar. In de 75e minuut kon ook Givan Werkhoven een doelpunt bijschrijven. Hij kreeg de bal van Niek Davina en verschalkte Augustinus in twee instanties. Met de rechtervoet lukte het niet, met de linkervoet wel: 0-4.

De cleen sheet van Anthony van Zaltbommel kwam in de 85e minuut nog in gevaar. Scheidsrechter Van der Vaart legde de bal op de stip, toen de bal tegen de arm van Givan Werkhoven werd geschoten. Van Zaltbommel had geen zin in een tegendoelpunt en voorkwam dat Julian Jansen zijn invalbeurt kon bekronen met een doelpunt.

Excelsior’31 had gedaan wat het moest doen en wist met de knappe zege directe degradatie af te wenden. De uitslagen op de andere velden waren bij rust gunstig, maar na afloop van alle wedstrijden niet meer. Dat betekent dat Excelsior’31 als 16e eindigt en nacompetitie gaat spelen.

Aanstaande dinsdag 30 mei speelt Excelsior’31 de eerste wedstrijd in een tweeluik met SC Genemuiden. De nummer 3 van de Vierde Divisie B en winnaar van de tweede periode speelt eerst thuis. Het duel op sportpark De Wetering begint om 20:00 uur. Het tweede duel wordt zaterdag 3 juni gespeeld. Dit duel op sportpark De Koerbelt begint om 14:30 uur.

Mocht Excelsior’31 in twee wedstrijden SC Genemuiden verslaan, dan wacht de winnaar van AZSV (nummer 4 Vierde Divisie B en winnaar eerste periode) en Capelle (nummer 2 Vierde Divisie A en winnaar tweede periode) in opnieuw een tweeluik. Wint AZSV dan speelt Excelsior'31 op dinsdag 6 juni in Aalten en op zaterdag 10 juni thuis. Wint Capelle dan speelt Excelsior'31 op dinsdag 6 juni eerst thuis en op zaterdag 10 juni in Capelle.

FC Rijnvogels - Excelsior’31: 0-4 (0-2)

8. Steff Kaptein 0-1
21. Simon Seppenwoolde 0-2
67. Steff Kaptein 0-3
75. Givan Werkhoven 0-4

Scheidsrechter: Eric van der Vaart
Assistent-scheidsrechter: Thomas Verboven & Amilcar Mejia