Excelsior'31 niet bij de les in Genemuiden (2-0)

Foto bij Excelsior'31 niet bij de les in Genemuiden (2-0)

* Reactie Coen Vloedgraven

* Reactie Jos van der Veen

* Verslag van Martin Klaassen

De eerste horde om Derde Divisionist te blijven is een tweeluik tegen SC Genemuiden. Voor het treffen op Sportpark De Wetering mochten van Excelsior’31-trainer Jos van der Veen dezelfde 11 spelers als tegen FC Rijnvogels starten. Op de bank zaten: Alister van Merlevoort (k), Diego Paais, Matthijs Seppenwoolde, Hakim Ezafzafi, Givan Werkhoven en de jongelingen Milan Borkent en Thom Slagman.

Speel je op De Wetering, dan weet je als tegenstander dat de ingredienten strijd, gretigheid en de focus op de dode spelsituaties bij de thuisploeg naar voren zullen komen. In de 4e minuut werd de ploeg van René van der Weij voor het eerst gevaarlijk, toen Rens van Benthem een vrije trap het strafschopgebied in krulde. Hadde Pleijsier kreeg zijn hoofd tegen de bal, maar kon het doel niet vinden.

Excelsior’31 kreeg daarna wat mogelijkheden. Zo probeerde Stef Kaptein het ook vanuit een vrije trap. De bal ging via de vuisten van doelman Hidde Streutker het veld weer in. In de 14e minuut liet Vincent Schmidt de vele meegereisde supporters uit Rijssen juichen. Tot even later bleek dat de bal uit het zijnet in ging.

Veel meer dan kleine kansjes waren er niet te zien. De verbijstering was groot toen scheidsrechter Besselsen in de 27e minuut naar de strafschopstip wees. Een felle, maar op het oog goed getimede tackle van Vincent Schmidt op Rens van Benthem werd als onreglementair aangemerkt. De save van Anthony van Zaltbommel, die hiermee zijn tweede strafschop op rij pakte, leek gerechtigheid.

Dat in de euforie blijven hangen niet slim is, bleek enkele minuten later. Een verre ingooi werd door centrale verdediger Jens Jurn Streutker verlengd en ging de verre hoek in: 2-0.

Een minuut later volgde de volgende klap, toen Anthony van Zaltbommel een schot van Sijmon Eenkhoorn loste. Yoran Popovic was er als de kippen bij om het cadeautje uit te pakken: 2-0.

De 2 fatale minuten waren voor Van der Veen reden om Givan Werkhoven al vroeg van de bank te halen. Hij had zijn invalbeurt al snel op kunnen leuken als hij in de 37e minuut een diepe pass wel goed aan had genomen. Het bleef voor Excelsior’31 bij een helft waarin het tot kleine mogelijkheden kwam.

Na rust was het aan Excelsior’31 om de gaten in het compact spelende groenwitte collectief te vinden. Niek Davina zag in de 56e minuut dat dit met de bal aan de voet, rechttoe rechtaan heel goed lukte. Hij zag Steff Kaptein er beter voor staan en gaf de bal af. Hidde Steutker was de situatie de baas, een behoorlijke kans voor Excelsior’31 ging verloren.

In de 71e minuut kwam Genemuiden zorgde de kopsterke Jens Jurn Streutker opnieuw voor gevaar. Uit een hoekschop kopte hij de bal richting het doel, Van Zaltbommel pakte de bal stijlvol.

Uitgerekend Osama Ben Kaddour had het duel in de 74e minuut op slot kunnen gooien, toen hij na een wilde bal naar voren plots voor Anthony van Zaltbommel stond. De aanvaller die volgend seizoen in het roodwit van Excelsior’31 speelt vergat te scoren.

Waar SC Genemuiden eerder in het duel de strafschop mee kreeg, had het in de 86e minuut geluk dat de bal tegen de arm van Arend van de Wetering niet als handsbal werd beoordeeld.

Er lukte bij Excelsior’31 te veel niet, om SC Genemuiden nog aan het wankelen te krijgen. De ingevallen Diego Paais was in de 94e minuut na een goede indivuele actie nog het dichtst bij een aansluitingstreffer. De doelpoging in de korte hoek was een prooi voor Hidde Streutker. Tot overmaat van ramp kreeg Dérian Reinders daarna nog een tweede gele kaart, dus rode kaart gepresenteerd.

Met de 2-0 achterstand wacht Excelsior’31 zaterdag in de thuiswedstrijd een lastige opdracht om degradatie af te wenden. De Rijssenaren weten wat er moet gebeuren, weten dat ze ertoe in staat zijn en zullen het vanaf 14:30 uur op het hoofdveld van De Koerbelt moeten laten zien.

SC Genemuiden - Excelsior’31: 2-0 (2-0)