Degradatie Excelsior'31 na gelijkspel tegen SC Genemuiden (1-1)

Foto bij Degradatie Excelsior'31 na gelijkspel tegen SC Genemuiden (1-1)

* Reactie Hakim Ezafzafi

* Reactie Jos van der Veen

* Verslag van Martin Klaassen

Voor het tweede en allesbeslissende duel tegen SC Genemuiden kon Excelsior’31-trainer Jos van der Veen weer beschikken over Michel Gerritsen Mulkes en Rick Hemmink. Dérian Reinders was vanwege een schorsing niet van de partij. Het basiselftal leek veel op het elftal dat in Genemuiden het eindsignaal haalde. Dit betekende dat Vincent Schmidt vanaf de rechtsbuiten begon en Simon Seppenwoolde een plek op de bank toebedeeld kreeg. Op de bank naast Seppenwoolde zaten: Alister van Merlevoort (k), Matthijs Seppenwoolde, Niek Davina, Joël Baan, Niels Leemhuis en Hakim Ezafzafi.

Excelsior’31 moest na de 2-0 nederlaag in SC Genemuiden alles op alles zetten om de achterstand recht te breien. Dit liet het in de eerste 10 minuten ook direct blijken. De thuisploeg ging in de aanval en SC Genemuiden werd teruggedrongen.

De offensieve intenties leverden doelpogingen op van Alex de Jong (3e minuut) en Hemmink (5e en 10e minuut). Het waren nog niet de kansen die SC Genemuiden-doelman Hidde Streutker tot spectaculaire reddingen dwong. De kans die Steff Kaptein in de 17e minuut op aangeven van aanspeelpunt Givan Werkhoven kreeg, viel ook in die categorie.

In de 18e minuut viel toch het o zo gewenste eerste doelpunt. Het was uitgerekend de in de aanval geposteerde Vincent Schmidt die de treffer maakte. Hij kreeg de bal van Givan Werkhoven en verschafte zichzelf met een loopactie de ruimte om te schieten. De bal ging op prachtige wijze, buiten bereik van Streutker, hoog in het doel: 1-0.

Aan deel 1 van de opdracht had Excelsior’31 daarmee voldaan. Er was nog voldoende tijd om de stand over twee duels recht te trekken.

De tweede helft van de eerste helft kwam Excelsior’31 er niet zo goed door als in het eerste deel. Het wist dat het in de warme omstandigheden niet met de krachten kon blijven smijten en moest een balans zien te vinden in sparen en pressen.

Coen Vloedgraven was in de 29e minuut de volgende Excelsioor die het vanuit een moeilijke hoek probeerde. De bal werd uit de korte hoek gehouden.

SC Genemuiden ging gaandeweg wat verder van het doel afspelen, om het spervuur aan aanvallen te reduceren. Daarvoor was ook een tactische wissel nodig. Al na een half uur spelen moest Excelsior’31-aanwinst in spé Osama Ben Kadour het veld ruimen voor handenbinder Jasper Tuinman.

Het lukte Excelsior’31 voor rust niet om een tweede doelpunt te maken. In de 38e minuut kwam Steff Kaptein na doorzetten van de onverzettelijke Haris Memic in schietpositie. De aanvaller kon de bal niet goed op de slof krijgen, waardoor de bal niet tussen de palen eindigde.

Na rust liet Excelsior’31 zich al snel voor het Genemuiden-doel zien. Vincent Schmidt waagde in de 47e minuut zijn kans. De bal ging naast het doel.

Twee minuten daarna was Haris Memic de man die alle aandacht op zich gevestigd kreeg. Met een karaktervolle rush gaf hij iedereen die hij tegenkwam het nakijken. Tot schieten kwam hij zelf niet, maar Steff Kaptein wel.

Hij kon voor de verlossende 2-0 zorgen maar deed dat niet. Hidde Streutker kon in de korte hoek de bal tegenhouden.
Memic was in de 59e minuut ook verdedigend van grote waarde. In een situatie met 3 Genemuiden aanvallers en twee Excelsior’31-verdedigers greep hij, met hulp van een teruggesprinte Steff Kaptein, resoluut in.

In het vervolg van de wedstrijd nam Excelsior’31 met het naar voren sturen van de manschappen meer risico. Veel resultaat werd hier niet mee geboekt. Veel combinaties en steekpasses eindigden vroegtijdig, waardoor er veel energie moest worden gestopt in het heroveren van de bal.

Het maakte Excelsior’31 ook kwetsbaar. In de 76e minuut ging het helemaal mis. SC Genemuiden wist met een scherpe counter alle hoop aan diggelen te schieten. Een voorzet van Haris Memic vanaf de linkerkant van het veld werd uit het strafschopgebied gekopt.

Een kopduel van Rens van Benthem en een splijtende pass van Noureddine Boutzamar op Yoran Popovic volgde. De doelpuntenmaker van dinsdag gaf de laatste Excelsior’31-achterblijver Coen Vloedgraven en Excelsior’31-doelman Anthony van Zaltbommel geen kans. De eerste kans van SC Genemuiden was direct raak: 1-1.

De koek bij Excelsior’31 was, ondanks dat er nog een kwartier (+7 extra minuten) te spelen was helemaal op. Na het laatste fluitsignaal van John Kraak was de degradatie naar de Vierde Divisie een feit.

Gele kaarten:
Alex de Jong, Steff Kaptein, Diego Paais (Excelsior’31), Matthias Breman (SC Genemuiden)

Sc Genemuiden: Hidde Streutker, Arend van de Wetering, Matthias Breman, Jens Jurn Streutker, Bart Jan Brouwer, Rens van Benthem, Osama Ben Kaddour (30. Jasper Tuinman), Noureddine Boutzamar, Sijmon Eenkhoorn (64. Martijn Eenkhoorn), Yoran Popovic (90+2. Nathan Bos), Hadde Pleijsier

Excelsior’31: Anthony van Zaltbommel, Coen Vloedgraven, Haris Memic (Joël Baan), Alex de Jong, Diego Paais, Niek Davina, Michel Gerritsen Mulkes, Emilio Solino Overmars (73. Niels Leemhuis), Rick Hemmink, Vincent Schmidt, Givan Werkhoven, Steff Kaptein (67. Simon Seppenwoolde)

Voor de wedstrijd werden clubiconen Niek Davina (300 wedstrijden) en Michel Gerritsen (250 wedstrijden) in het zonnetje gezet door voorzitter Harald Eertink.

Foto's: Albert ten Hove

Kalender icoon zaterdag 3 juni 2023 23:50 / Het eerste