Oude Excelsior'31 1e elftalspeler, voetbalprof en betaald voetbalcoach Henk van Brussel overleden

Oude Excelsior'31 1e elftalspeler, voetbalprof en betaald voetbalcoach Henk van Brussel overleden

(bron: ANP); foto: website Go Ahead Eagles
DEVENTER -  Oud-voetbaltrainer Henk van Brussel is tijdens zijn vakantie in Turkije overleden aan de gevolgen van een hartaanval. De voormalig oefenmeester van onder meer Go Ahead Eagles, De Graafschap, FC Groningen en Heracles is 72 jaar geworden. Henk van Brussel doorliep - vóór zijn actieve betaald voetbalcarriere - de jeugd bij Excelsior'31 en speelde korte tijd in het 1e elftal.

Go Ahead, waar Van Brussel in de jaren vijftig en zestig als speler actief was, zal vrijdag voorafgaande aan de wedstrijd tegen Omniworld stilstaan bij zijn overlijden.

(bron: www.elfvoetbal.nl)
Tijdens zijn vakantie in Turkije is Henk van Brussel overleden. De oud-speler en trainer van Go Ahead Eagles, sc Heerenveen en Heracles Almelo overleed aan de gevolgen van een hartaanval. Hij is 72 jaar geworden.

Henk van Brussel heeft een lange staat van dienst als speler en trainer. Hij was het langst in dienst van Go Ahead Eagles. Hij haalde in de jaren vijftig het eerste elftal van Go Ahead (tweede divisie) en maakte deel uit van de ploeg die in 1963 promotie afdwong naar de Eredivisie. In 1964 vertrok hij naar Zwolsche Boys.

Na zijn voetballoopbaan werd hij trainer (bij onder meer Kon. UD en Daventria), waarna hij terugkeerde bij Go Ahead Eagles. Tussen 1971 en 1979 was hij assistent-trainer van de club, maar diverse keren moest hij het roer na het vertrek van een hoofdtrainer overnemen. Legendarisch was het duel tegen FC Amsterdam op 30 april 1978. Go Ahead Eagles moest winnen om in de Eredivisie te blijven. Dat lukte, want Go Ahead Eagles won het heroïsche gevecht met 2-0.

In 1979 werd Van Brussel trainer van hoofdklasser ROHDA Raalte, waarmee hij kampioen werd in de Hoofdklasse. Een jaar later keerde hij terug als trainer in het betaalde voetbal. Hij werd in 1980 hoofdtrainer van Heerenveen en bleef vijf jaar in functie bij deze club. Daarna werd hij trainer van De Graafschap (1985-1987), FC Groningen (1987-1988) en SC Heracles (halverwege seizoen 1988/89-halverwege seizoen 1990/91).

Voor Go Ahead Eagles verrichtte hij nog een aantal jaren diverse scoutingwerkzaamheden. 

Bron: wikipedia.org)
Henk van Brussel (Rijssen, 12 juni 1935 - 9 oktober 2007) was een Nederlandse oud-voetbaltrainer. Hij werkte onder meer voor Go Ahead Eagles (assistent- en hoofdtrainer; jaren zeventig), Rohda Raalte (1979-1980), SC Heerenveen (1980-1985), De Graafschap (1985-1987), FC Groningen (1987-88) en SC Heracles.

Van Brussel maakte furore als coach van Heerenveen door aanvallend voetbal te prediken. De bal mocht niet naar achteren gespeelt worden en er moest hard gewerkt worden. Zijn speelstijl werd in Friesland bekend als 'De Brusselse kermis'.

De Rijssenaar hield van het aanvallende voetbal en was van mening dat voetbal voor het publiek gespeeld diende te worden en niet voor de bestuursleden.

Hij overleed op 9 oktober 2007 aan de gevolgen van een hartaanval.

 

 

Kalender icoon dinsdag 9 oktober 2007 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers