Foto bij Halve finale Districtsbeker: Excelsior’31 verliest na strafschoppen van Juliana’31

* Reactie Jos van der Veen

* Verslag van Martin Klaassen

In een sfeervolle ambiance liet  Excelsior’31 direct de aanvallende intenties blijken. Met veel beweging en pressie werd Juliana’31 in het defensief gedwongen. De afwachtende en timide houding van de gasten uit Malden werd ze al snel fataal.

Excelsior’31 legde in de 12e minuut een aanval over veel schijven op de mat. Coplan Soumaoro stond aan het eind van de aanval en joeg de bal langs Juliana’31-doelman Noud Koppers in het doel.

De jacht op een tweede treffer werd gemaakt. Excelsior’31 kwam er veelvuldig uit via de rechterkant, waar Patrick Maneschijn en Dérian Reinders zeer bedrijvig waren.

Na een zeer spaarzame uitval van Juliana’31, waarbij Jop van Lith in de 21e minuut een scherpe voorzet van Jep van Dijck maar net miste, kwamen er kansen voor Excelsior’31.

Zo kreeg de instormende Stan ter Haar in de 24e minuut de bal van Patrick Maneschijn. Ter Haar kon de bal niet de juiste richting meegeven.

De juiste richting kreeg Rick Hemmink in de 29e minuut ook niet aan de bal. De topscorer van Excelsior’31 kreeg de bal op het presenteerblaadje van Dérian Reinders, maar zag tot zijn afgrijzen dat hij de bal niet in, maar naast het Juliana’31 doel had geschoten.

Kort voor rust moest Excelsior’31-doelman Kevin Reimink zowaar in actie komen. Hij kreeg de bal eenvoudig onder controle. Ook Excelsior’31 kreeg met twee schotpogingen van Patrick Maneschijn nog de kans om met een beter gevoel de kleedkamer in te gaan.

Na de rust, na ongetwijfeld een motiverende speech van Juliana’31-trainer Dave de Jong, tapten de gasten zichtbaar uit een ander vaatje. De figurantenrol werd ingeruild voor een rol op de voorgrond.

In de 47e minuut moest Kelvin Veensma er met een perfect getimede tackle aan te pas komen om Tjemme Fisscher af te stoppen. Nog dichterbij een doelpunt was Juliana’31 in de 53e minuut, toen Aleksandar Lejic de bal vanuit een vrije trap op de bovenkant van de lat schoot.

Van het sprankelende voetbal dat Excelsior’31 in de eerste helft liet zien, was in de tweede weinig over. Het werd steeds meer een wedstrijd waarbij het op strijd en duelkracht aankwam. Excelsior’31 had Juliana’31 hoop gegeven. Hoop die er op basis van de eerste helft al lang niet meer had mogen zijn.

Juliana’31-invaller Carlito de Zeeuw maakte het er voor Excelsior’31 niet makkelijker op, door in de 69e minuut de 1-1 te maken. Met een technisch fraaie stift over Kevin Reimink had hij de wedstrijd op zijn kop gezet.

In het restant van het duel probeerde Excelsior’31 het nog wel. In de 87e minuut werd er gevaar voor het Juliana’31-doel gesticht, maar viel de bal niet goed. De wedstrijd draaide uit op strafschoppen.

Bij de serie ontliepen de twee ploegen elkaar weinig. Op details, waarbij onder andere de vingertoppen van Kevin Reimink het verschil tussen finale en uitschakeling konden maken, werd de wedstrijd in het voordeel van Juliana’31 beslist. Zij spelen de finale tegen Quick’20.

Excelsior’31 zal deze wedstrijd een plek moeten geven. De competitie wordt hervat op zaterdag 4 mei. Dan kan uit bij DETO, in Vriezenveen, de titel in de Vierde Divisie worden behaald.

Excelsior’31 - Juliana’31: 1-1 (0-1)
 Juliana’31 w.n.s. : 5-6

12. Coplan Soumaoro 1-0
69. Carlito De Zeeuw 1-1