Remise bij DETO zorgt voor uitstel kampioensfeest (2-2)

* Verslag van Martin Klaassen

Bij de eerste kans om kampioen te worden kon Excelsior’31-trainer Jos van der Veen zijn favoriete elftal opstellen. Op de bank zaten: Mart Nieuwenhuis (k), Stijn Beverdam, Niek Davina, Michel Gerritsen Mulkes, Patrick Maneschijn, Givan Werkhoven en Simon Seppenwoolde.

Met een volgepakt Sportpark Het Midden, een meterslang spandoek, rode en witte rook, confettislingers en vlaggen en was iedereen klaar voor de kampioenswedstrijd van Excelsior’31.

Bij een overwinning kon Excelsior’31 de kampioensvlag hijsen en zou de terugkeer in de Derde Divisie een feit zijn. Ook bij verlies van Scherpenzeel bij Rohda Raalte kon de platte kar van stal.

De start van de wedstrijd was er een die past bij een kampioenswedstrijd. Het lukte Excelsior’31 niet om snel het vertrouwde spel op de mat te leggen. Het eftal van Jos van der Veen begonnen afwachtend, vanuit de controle. DETO, dat nog niet helamaal zeker was van handhaving, begon fel en zat er in de duels bovenop.

Het gedroomde scenario van een vroege voorsprong in een kampioenswedstrijd ontvouwde zich in de 18e minuut. De bal ging na een onderschepping van aanvoerder Kelvin Veensma razendsnel richting het DETO-doel.

Coplan Soumaoro speelde Steff Kaptein aan. De vleugelaanvaller kwam met een magistraal passje met de buitenkant van de rechtervoet op de proppen. De bal kwam uit bij Rick Hemmink. De gedeeld topscorer in de Vierde Divisie bleef rustig en maakte zijn 21e doelpunt van het seizoen.

De wedstrijd ging verder zoals daarvoor. DETO had het meeste balbezit, maar kon dit maar moeilijk omzetten in mogelijkheden. Excelsior’31 hield de controle, zorgde voor weinig amusement, maar zocht wel naar een scoreuitbreiding in de tegenaanval.

In de 33e minuut kwam de Excelsior’31-uitbraak er. Na een onderschepping van Niels Leemhuis, werd Steff Kaptein diepgestuurd door Stan ter Haar. Kaptein kwam 1-op-1 met Robert Stopel. Kaptein had te laat een plan en schoot tegen DETO-doelman aan. Ook uit de rebound bleef een tweede doelpunt uit.

Voor Stopel pakte het eerste moment vervelend uit. Hij kreeg de bal verkeerd op de hand en moest zich een minuut of 5 later onder de lat laten vervangen door Tim Sickman.

DETO kwam in de tweede helft sterk uit de kleedkamer. Na een kansje van Excelsior’31, kwam er een grote kans voor de thuisploeg. Ferdi ter Avest werd aangespeeld door Karlo Borghuis en leverde een voorzet op maat af bij Thom ten Hove.

Ten Hove waagde zijn kans in de korte hoek. Excelsior’31-doelman Kevin Reimink had geen trek in een tegendoelpunt en redde op een voor hem kenmerkende wijze met zijn voeten.

De dadendrang van DETO zorgde in de 59e minuut alsnog voor averij. Een nonchalante actie van Tim van de Berg werd hem en zijn teamgenoten fataal. Van den Berg gaf Karlo Borghuis onbedoeld een vrijgeleide richting het doel van Kevin Reimink. De Excelsior’31-doelman werd op fraaie wijze met een lob geklopt: 1-1.

Omdat Excelsior’31 bij een gelijkspel afhankelijk zou zijn van de uitslag bij Rohda Raalte - Scherpenzeel, nam het aanvallend weer meer initiatief.

Vincent Schmidt kwam in de 70e minuut met een pegel van afstand. De bal zeilde richting de winkelhaak, tot daar de uitgestrekte armen van Tim Sickman ook kwamen. De wisselkeeper liet daarmee zien wat hij in zijn mars heeft.

Voor DETO ging de zon, na een flinke bui, in de 77e minuut schijnen. Tom Koelman, die volgend seizoen bij Excelsior’31 speelt, speelde de bal diep op Ferdi ter Avest. Het lukte de Excelsior’31 achterhoede niet om de bal te onderscheppen. De routinier deed Excelsior’31 met een rake schuiver pijn. Het werd 2-1.

Lang duurde het niet voordat het weer gelijk is. Excelsior’31 mocht in de 82e minuut niet klagen toen scheidsrechter Martijn de Leest de bal op de stip legde, nadat deze tegen de arm van Karlo Borghuis was gekomen.  Coplan Soumaoro nam de strafschop en maakte tegen zijn oude ploeg de 2-2.

Beide ploegen namen in de slotfase geen genoegen met een remise. Voor beide doelen werd het nog even hectisch. Aan de kant van Excelsior’31 waren Dérian Reinders, Niek Davina en Tim van de Berg nog in de buurt van een doelpunt.

Aan de andere kant moest Kevin Reimink er nog aan te pas komen om een pegel van Bas Postma te keren. Het schot ging via de paal het veld weer in. Het bleef na ruim 90 minuten bij 2-2.

Na de wedstrijd werd via de diverse kanalen de wedstrijd in Raalte op de voet gevolgd. Om 16:25 uur was duidelijk, dat het Rohda Raalte niet was gelukt om Scherpenzeel te verslaan. Scherpenzeel won met 2-3 en heeft met nog 3 wedstrijden te gaan 8 punten achterstand op Excelsior’31.

Aanstaande zaterdag 11 mei krijgt Excelsior’31 tegen Berkum een nieuwe kans om kampioen te worden. De wedstrijd op Sportpark De Koerbelt begint om 14:30 uur.

DETO - Excelsior’31: 2-2 (0-1)

18. Rick Hemmink 0-1
59. Karlo Borghuis 1-1
77. Ferdi ter Avest 2-1
84. Coplan Soumaoro 2-2 (strafschop)

Scheidsrechter: Maarten Spoon
Assistent-scheidsrechters: Martijn de Leest & Robin van Rijsbergen