Apathisch Excelsior’31 krijgt deksel op de neus

Excelsior'
31 op eigen terrein onderuit tegen degradatiekandidaat
De bedoelingen vooraf zullen zeker goed zijn geweest, maar wat Excelsior’31 de toeschouwers in de eerste wedstrijd na de winterstop voorschotelde was niet best. Het publiek had tegen degradatiekandidaat ON Groningen zeker meer verwacht maar met name in aanvallend opzicht was het ver onder de maat. Het gemis van de geschorste Erwin Looms liet zich gelden omdat alternatieven binnen de huidige spelersgroep niet of nauwelijks voorhanden zijn. Dennis Sepp probeerde het wel op de spitspositie maar bleek veel te licht om zijn maatje Looms te doen vergeten.

Ondanks de geschetste problemen was het begin voor Excelsior’31. Maar een reeks aan hoekschoppen en vrije trappen leverde nauwelijks gevaar op omdat de Rijssense aanvallers het in de lucht aflegden tegen de Groningse verdedigers. Dennis Sepp kreeg door slimme loopacties af en toe ruimte maar ging teveel voor eigen succes en miste het oog voor medespelers waardoor enkele riante mogelijkheden verloren gingen.

ON kwam na het beginoffensief van Excelsior’31 meer in de wedstrijd waardoor de wedstrijd tussen beide ploegen weer in evenwicht kwam. Het doelpunt van Amanuel Isa in de 24e minuut, na een blunder in de verdediging van ON, kwam dan ook uit de lucht vallen, maar het leek Excelsior’31 wat meer rust te geven. Maar nauwelijks 8 minuten na de openingstreffer was het alweer gelijk. Een opstellingsfout van Vicente F. Hesselink zorgde ervoor dat Geert Hidding de veel te ver voor zijn doel staande doelman met een lob kon verassen. Niet voor het eerst dit seizoen dat Excelsior’31 op een dergelijke manier een treffer tegen krijgt. Ook HHC en Be Quick wisten op deze manier  te scoren. Dennis Sepp had Excelsior’31 kort voor rust weer op voorsprong moeten zetten maar het was niet zijn wedstrijd en dus verdween zijn lob zowel over de doelman als ook ruim over het doel.

Kreeg Excelsior’31 de eerste helft nog kansen door missers in de ON defensie, in de tweede helft waren de Groningers beter bij de les en was het voor Excelsior’31 bijna onmogelijk om gevaarlijk te worden. Nick Hoekstra een speler die normaal gesproken voor de openingen moet zorgen zat niet in de wedstrijd en omdat ON niet aandrong leek een gelijkspel voor beide ploegen het hoogst haalbare. Ook al omdat Excelsior’31 geen wissels op de bank heeft zitten die voor een ommekeer kunnen zorgen. Er werd nog wel geprobeerd iets te forceren door Gerald Janssen naar de spits te sturen maar de aanvoer vanaf de zijkanten (Sepp op rechts en Hoekstra op links) was zo minimaal dat er voor Janssen geen eer aan was te behalen.

Het wedstrijdbeeld veranderde zelfs door de omzettingen. Door Janssen in de spits te zetten werd het elftal op 4 posities gewijzigd (Naast Janssen verdween Sepp naar rechts, Ter Harmsel naar het middenveld en speelde Goossen als rechtsback de wedstrijd uit). Excelsior’31 had hier moeite mee en kreeg de bal niet meer voorin. ON speelde meer op de helft van Excelsior’31 en de Rijssense verdediging werd onzeker en grossierde in de slotfase in foute passes. Slechts met overtredingen wist Excelsior’31 zich staande te houden wat Michel Goosen op geel kwam te staan nadat hij een kans aan Groningse zijde met een overtreding had voorkomen.

Ruim in blessuretijd viel alsnog het doel voor Excelsior’31. Amanuel Isa leverde de bal bij het uitverdedigen zomaar in bij een tegenstander en met een splijtende pass werd de geheel vrijstaande Jorrit Sennema gevonden. Met een simpele kopbal tekende de invaller voor de 1-2 en bezorgde daarmee Excelsior’31 een kater en zijn ploeg uiteindelijk een verdiende overwinning.