Excelsior’31 dicteert duel tegen Be Quick'28 maar geeft in slotminuut winst uit handen

Het duel tussen Excelsior'31 en Be Quick'28 betekende de laatste confrontatie - op Hoofdklasseniveau - tussen Stephan Rahantoknam en Erwin Looms...

53. 2-1 Dangremond
90. 2-2 Lijzen

wedstrijdverslag van Jannes Boerman (
Excelsior'31 laat winst in slotminuut glippen
Het bezoekende Be Quick’28 had nog een kleine kans om kampioen te worden. De opdracht daarvoor was zelf winnen van Excelsior’31 en dan moest HHC Hardenberg verliezen van Staphorst. Maar de wedstrijd was nog geen 2 minuten oud of de Zwollenaren keken al tegen een achterstand aan. Looms raakte via Stefan Rahantoknam eerst nog de paal maar uit de ontstane hoekschop schoot Nick Hoekstra vanaf de rand van de 16 de bal hard binnen 1-0. Hoekstra die voor de wedstrijd werd gehuldigd omdat hij Twents voetballer van het jaar is  geworden gaf hiermee zijn titel extra glans.

Kort na deze treffer was het al einde wedstrijd voor Michel Goosen. Knullig balverlies van Jarno Beltman gaf Mario Promes de kans uit te halen. Goosen kreeg de bal hard tegen zijn hoofd en moest groggy het veld verlaten. Zijn vervanger was John van Pijkeren. Excelsior’31 moest achterin wat omzettingen doen maar kreeg daarvoor alle tijd want  ondanks de achterstand liet Be Quick’28 aanvallend weinig zien. Het enige gevaar dat er af en toe was kwam van Jolf Stel, die volgend seizoen de clubkleuren van Excelsior’31 verdedigd. Excelsior’31 kreeg de eerste helft nog wel kansen, maar het ontbrak aan een beetje geluk om de score uit te breiden.

In het begin van de tweede helft pakte Be Quick’28 de zaken toch wat energieker aan. Al in de 46e minuut moest Coen Zwollo de bal op de lijn wegkoppen nadat Vicente F. Hesselink met een lob door Rob Mijnheer was gepasseerd. Maar nog geen 2 minuten later was de gelijkmaker een feit. Na een scrimmage in het strafschopgebied belande de bal uiteindelijk bij Floris Buitenhuis en met een bekeken lobje werd Hesselink verslagen 1-1.

Lang konden de Zwollenaren niet van het doelpunt genieten want in de 51e minuut stond Excelsior’31 al weer op voorsprong door een benutte vrije trap van Maarten Dangremond. Bij verschillende spelers van Be Quick’28 gingen de kopjes omlaag en Excelsior’31 kreeg kansen te over om de wedstrijd met een derde treffer in het slot te gooien. Maar Hoekstra (alleen voor de keeper), Gerald Jansen (kopbal op de lat) en Sander ter Harmsel (schot op de paal) wisten het net niet te vinden. En zoals zovaak in het voetbal valt het doelpunt dan aan de andere kant. In de 90e minuut verkeek Vicente F. Hesselink zich op een slap afstandsschot van Eric Jan Lijzen waardoor beide ploegen de competitie met een puntendeling afsloten.

Voor Excelsior’31 was het een seizoen van uitersten. In de eerste 8 wedstrijden werd met HHC gestreden om het periodekampioenschap en zelfs een beslissingswedstrijd moest er aan te pas komen om de winnaar vast te stellen. Wat daarna gebeurde valt niet te verklaren. Met slechts 4 punten eindigde Excelsior’31 in de 2e periode als laatste en ook in het begin van de 3e periode vielen de resultaten tegen. Trainer Geerdink Johannink werd op non-actief gesteld en Cor Kiezenbrink trainer van het 2e elftal nam het over. De beleving en spelvreugde kwamen terug en met een eindsprintje werd zelfs nog een 4e plek en Amstelcupvoetbal gehaald, wat natuurlijk ook iets zegt over de kracht van de overige ploegen in de Hoofdklasse C.

Voor volgend seizoen zal de selectie er behoorlijk anders gaan uitzien. Maarten Dangremond, Erwin Leurink, Sander ter Harmsel, Erik Baan, Erwin Looms en Dennis Sepp stoppen of helemaal met voetbal of gaan bij een andere club aan de slag. Het zal voor de trouwe supporters wel even wennen zijn maar Excelsior’31 heeft inmiddels met o.a Sjors Brugge en Niki Leferink al goede vervangers weten te strikken. Het zal ook nodig zijn want het volgende seizoen kon wel eens beslissend worden voor de nieuw te vormen topklasse. Het is nog niet definitief maar het heeft er alle schijn van dat die er komt. Om mee te kunnen doen is een goede eindklassering nodig. Het belooft dus ook komend jaar opnieuw spannend en interessant te worden.