Met Michels ‘rood na 3 minuten’ kon gelijk een vette streep door alle goede bedoelingen van Excelsior

Klik hier voor de samenvatting op RTV Oost (na 6 minuten)

Excelsior’31 – Berkum 1-2 (1-2)
15. 0-1 Mark van der Meulen (pen.)
27. 1-1 Brugge (pen.)
34. 1-2 Chris van der Meulen

Rode kaart: Jan Michels (Excelsior’31)
Gele kaart: Scheppink, Isa (Excelsior’31); Zonnenberg, Chris van der Meulen, Vos (Berkum)

Scheidsrechter: dhr. O.S. Van Leijenhorst (Amersfoort)
Toeschouwers: 550

RIJSSEN – Excelsior’31 heeft vanmiddag tegen de loopgraventactiek van Berkum coach Van Oostrom allesbehalve loon naar werken gekregen. De rode kaart voor Jan Michels, opgelopen in de 3e minuut,  hielp daar ontegenzeggelijk allesbehalve bij.

De 38-jarige oud-prof liet zich – net als in een eerder thuisduel tegen Go Ahead Kampen – gaan, bij een opstootje met Berkummer Marc van der Meulen, waardoor arbiter Van Leijenhorst eenvoudigweg niets anders kon dan de Deventernaar een volkomen terechte rode prent voorhouden.

Hiermee kon Excelsior’31 coach Demmers gelijk een vette streep halen door alle – van tevoren uitgesproken – goede bedoelingen, na het debacle van vorige week, thuis tegen WHC.

De gifbeker moest nog verder leeg, voor de thuisploeg. Na een kwartier spelen haalde Isa Berkum aanvaller Ndizeye onderuit, randje strafschopgebied. Arbiter Van Leijenhorst wees gedecideerd naar de 11-meter stip, een buitenkansje voor Mark van der Meulen, 0-1.

Amper 10 minuten later was Van Leijenhorst gedwongen hetzelfde te doen, toen Zonnenberg Excelsior’31 aanvaller Stel in de heupzwaai nam, binnen de 16. Sjors Brugge benutte de penalty, 1-1.

Breekpunt was 10 minuten voor rust, toen Berkum een vrije trap toegewezen kreeg, van de Amersfoortse arbiter. De inzet van Chris van der Meulen werd door de Excelsior’31 muur van richting veranderd, wat doelman Fernandez Hesselink kansloos maakte, 1-2.

Na rust leunde Berkum achterover en loerde het op spaarzame uitvallen, van Ndizeye en Van der Meulen. Het was echter Excelsior’31 dat met 10 man Berkum terugdrong en het leven bepaald zuur maakte.

Uiteindelijk kwam Berkum, na 90 minuten, met een gestolen 3-punter in de tas, met de schrik vrij en kreeg de thuisploeg daarmee allesbehalve loon naar werken.

Veel tijd om uit te huilen is er niet voor de Rijssenaren, dinsdag wacht immers een 'altijd' lastig uitduel, bij HHC Hardenberg.

Excelsior’31 opnieuw niet tot winst in thuiswedstrijd
(door Jannes Boerman)
RIJSSEN - Excelsior’31 kan gerust spreken van een valse start, na de winterstop. Uit de drie thuiswedstrijden werd slechts één schamel puntje gehaald en dat is gewoonweg te weinig.

Tegen Berkum wilde Excelsior’31 de kater van de slechte wedstrijd tegen WHC wegspelen, maar na 3 minuten konden alle goede bedoelingen alweer de ijskast in. Jan Michels benadeelde zijn ploeg, door eerst hard door te gaan op een tegenstander en later in het opstootje dat volgde, een duw uit te delen, met direct rood tot gevolg.

Excelsior’31 moest dus bijna de hele wedstrijd met 10 man spelen, maar in het veld werd dat niet duidelijk. Berkum speelde laf en beperkte zich met veel mensen achter de bal tot het tegenhouden van de tegenstander. Slechts af en toe probeerde de ploeg iets in aanvallende zin.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat de eerste kansen van het in ondertal spelend Excelsior’31 waren. John van Pijkeren zag keeper Marcel Vos redding brengen op een inzet vanaf de linkerkant en een volley van Niki Leferink verdween net aan de verkeerde van de paal. In de 15e minuut kwam Berkum op voorsprong.

Amanuel Isa verkeek zich volledig op een diepe bal en moest in de achtervolging om Paul Ndizeye van scoren af te houden. Nét binnen de beruchte lijnen bracht Isa de aanvaller ten val, waarna Marc van der Meulen de toegekende strafschop benutte 0-1.
 Even later moest Excelsior’31 opnieuw een tegenvaller incasseren.

Niki Leferink kreeg in een kopduel een flinke beuk en moest geblesseerd het veld verlaten. Voor hem kwam Bas Boksebeld binnen de lijnen.
 In de 27e minuut kreeg het hardwerkende Excelsior’31 een strafschop toegekend.

Jolf Stel werd door Bouwe Zonneberg onderuit gehaald en Sjors Brugge schoot de gelijkmaker binnen 1-1.
 Lang kon Excelsior’31 deze stand echter niet koesteren want Berkum kwam al weer snel aan de leiding. Amanuel Isa kon eerst de bal nog van de lijn halen na een individuele actie van Marc van der Meulen maar nog geen 2 minuten later tilde zijn broer Chris van der Meulen een vrije trap over de muur, 1-2.

Een treffer waarbij Vicente Fernandez Hesselink niet geheel vrijuit ging.
 De tweede helft deed Excelsior’31 er nog een schepje bovenop. Berkum werd teruggedrongen en stond geregeld met de rug tegen de muur. Maar de bal wilde er niet in. De meeste schoten verdwenen over of naast het doel en als het echt gevaarlijk was dan stond doelman Vos zijn mannetje.

Berkum was aan de andere kant nauwelijks gevaarlijk en kreeg pas in de 82e een grote kans om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Maar de ingevallen Maiko Alberink stifte de bal over het doel na een actie van de verder onzichtbare Jean Paul Ndizeye.

Ruim in blessuretijd had Excelsior’31 nog een dik verdiend puntje uit het vuur kunnen slepen, maar Sjors Brugge schoot een vrije kans te gehaast over.

Al met al een zure nederlaag maar wel een met gevolgen. Want in plaats van naar boven zal er toch ook eens naar beneden gekeken moeten worden.

Met uitwedstrijden tegen HHC (dinsdag) en Nunspeet (zaterdag) voor de boeg zal de ploeg tot het uiterste moeten gaan om punten binnen te halen.