Bekijk hieronder de samenvatting, op Excelsior'31 TV. De beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, interviews (met Hans van Dijkhuizen en Gerald ten Hove) door Leon Simons.

Onder Twisker leeft Spakenburg helemaal op
Tekst: Joost Houtappels
Bron:
Voetbal-op-Zaterdag
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - "Ik wil achter die Mahmudov aan." Kees 'Pier' Tol maakte zijn intenties zaterdag meer dan duidelijk. De nieuwe spits van Spakenburg bevrijdde zichzelf een week eerder tegen GVVV dan eindelijk van die hatelijke nul en tegen Excelsior '31 trok hij die lijn met twee treffers moeiteloos door.En passant troefde hij die andere goaltjesdief, Denis Mahmudov, in een rechtstreeks onderonsje af: 4-2.

Het duel aan de Westmaat was leuk om naar te kijken en kende voor de thuisploeg ook een prettige afloop. De tegenvallende seizoenstart, die trainer Johan de Kock de kop kostte, lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Onder interim-trainer Jochem Twisker werd nog niet verloren en de neo-trainer, hij kreeg later op de dag uitsluitsel over zijn wel of niet slagen voor diploma TC-1, heeft nu zelfs twee overwinningen op rij bijgeschreven.

"Straks ben ik misschien wel de enige trainer die ongeslagen bij Spakenburg is vertrokken", grapte hij in het bijzijn van het aanwezige journaille.

Alhoewel 'vertrokken' niet het juiste woord is, Twisker blijft namelijk zeker bij de club betrokken. Alleen in welke rol is de vraag. De naam van Eric Meijers, onlangs ontslagen bij eerstedivisionist Helmond Sport, zingt steeds nadrukkelijker rond in de blauwe wandelgangen. Mocht Meijers daadwerkelijk naar Spakenburg komen, of welke coach dan ook, schikt Twisker zich direct weer in zijn rol als assistent.

"Natuurlijk is het leuker om hoofdcoach te zijn. Maar ik heb er geen enkele moeite mee om weer assistent te zijn. Op dit moment ben ik nog volop bezig in mijn ontwikkeling als trainer."

Behalve de goede resultaten heeft Twisker in elk geval één belangrijk punt dat in zijn voordeel spreekt: de spelers lopen met hem weg. Dat was volgens spits Tol onder De Kock wel anders. "Ik hoop echt dat Jochem blijft. Hij is altijd eerlijk en duidelijk, iets wat we de eerste drie wedstrijden misten. Ik vind dat prettig werken. En hij is nu ook nog eens vier keer ongeslagen."

Tol zelf is inmiddels twee wedstrijden op rij trefzeker gebleken. Langzaam maar zeker kruipt de topscorer van vorig seizoen (Noordwijk, 26 doelpunten) uit zijn schulp in Spakenburg. "De klik met Salim (Amerzgiou, red.) wordt steeds beter. Vorige week ging het nog knagen toen ik een kans miste, vandaag niet. In de rust hebben we tegen elkaar gezegd: er is niks aan de hand, als we zo doorgaan dan winnen we deze wedstrijd gewoon. We durven nu ook echt te voetballen. Jammer alleen dat we op het eind die penalty nog weggaven. Ik stond er te ver vanaf, dus ik heb niet goed kunnen zien wat daar aan de hand was."

De penalty in kwestie werd gegeven na een duikeling van invaller Marco Aydan over het been van Edwin Dekkers. De door Aydan benutte strafschop bracht in de slotfase eventjes de spanning terug in het duel, want betekende de 3-2. In een eerste helft vol kansen, waarvan de meeste en de beste voor Spakenburg, was het Mahmudov geweest - hij weer - die als enige scoorde.

Tol, Amerzgiou en Maurice van der Wilt lieten flinke mogelijkheden liggen namens Spakenburg. Na rust speelde de thuisploeg het beter uit. Geholpen door de zeer zwak keepende Arjan Kok was het eerst Tol die twee keer scoorde, daarna leek Amerzgiou de wedstrijd op slot te gooien. Miscommunicatie achterin en een keeper die veel te vaak wilde 'meevoetballen', deden Excelsior '31 in die fase de das om. Amerzgiou bepaalde direct na de benutte strafschop de eindstand op 4-2.

"Door die penalty had het nog moeilijk kunnen worden', zei Twisker. "Na de 4-2 zat ik toch wat rustiger. Alle credits voor de jongens. Ze voerden hun taken goed uit. In de eerste helft ook al trouwens. Ik vond niet dat ik in de rust aan de bak moest om iets te veranderen. Omdat Excelsior tot vandaag de meeste doelpunten had gemaakt, wilden we vroeg druk zetten om zo de aanvoer naar hun spitsen weg te halen. Dat is redelijk goed gelukt. En in de tweede helft kwamen ze er niet meer aan te pas."

Dat 'topaankoop' Tol eindelijk begint te scoren, verbaasde Twisker helemaal niets. "Over Kees hoef je je nooit zorgen te maken. Vergelijk hem maar met Graziano Pellè, die scoort ook altijd. Met zoveel nieuwe spelers heeft het ook wat tijd nodig." En zo sluipt Spakenburg langzaam maar zeker richting het linkerrijtje. Dat gebeurt in een competitie waarin volgens Tol weinig echte favorieten zijn te benoemen.

"Er zitten geen makkelijke wedstrijden meer tussen waarin je het even rustig aan kunt doen, zoals vorig jaar tegen DETO. Iedereen kan van elkaar winnen. Dat geldt ook voor ons. Wij moeten er elke wedstrijd vol in. Natuurlijk word ik graag weer topscorer. Maar ik zal eerlijk zijn: liever kampioen en geen topscorer dan topscorer en geen kampioen." De concurrentie is gewaarschuwd.

Excelsior'31 geeft het weg
Bron: klik hier
SPAKENBURG - Na de goede seizoensstart zit de klad er de laatste weken in bij Excelsior'31. De Rijssense topklasser verloor zaterdagmiddag door defensief gepruts met 4-2 bij Spakenburg.

Excelsior haalde uit de laatste drie duels slechts een punt.

Tussendoor stuntte de ploeg nog wel in het bekertoernooi door eerstedivisionist Willem II uit te schakelen, maar in de competitie wil het op dit moment niet vlotten. Toch was er in Spakenburg aanvankelijk niets aan de hand voor Excelsior, dat op slag van rust op een 1-0 voorsprong kwam via topscorer Mahmudov.

Na de thee deden twee defensieve fouten de wedstrijd kantelen: 2-1. De thuisploeg leek na de 3-1 op rozen te zitten, maar de Rijssenaren kwamen in de slotfase toch nog terug in de wedstrijd dankzij een benutte strafschop van Marco Aydin: 3-2.

Maar nog voordat de jacht op de gelijkmaker gestalte kon krijgen, strafte Spakenburg opnieuw een fout van doelman Arjen Kok af: 4-2.

Die laatste goal stond wel een beetje symbolisch voor het defensieve geklungel van de gasten.