Excelsior'31 legt Flevo Boys over de knie (samenvatting geplaatst!)

Foto bij Excelsior'31 legt Flevo Boys over de knie (samenvatting geplaatst!)

Excelsior'31 legt Flevo Boys over de knie (samenvatting geplaatst!)

Bekijk hieronder een samenvatting van het duel op Excelsior'31 TV. Samenvatting (geregistreerd door 3 camera's, in samenwerking met Flevo Boys TV) is gemaakt door Thijs Nieuwenhuis, José Nijhof en Leon Simons. 



Klijk hier voor een interview met Roeland ten Berge, op Excelsior'31 TV

Klik hier voor een interview met Arjan Kok, op Excelsior'31 TV

Klik hier voor een korte reactie van Hakim Ezafzafi, op Flevo Boys TV

Klik hier voor een interview met Coen Vloedgraven, op Radio 350

Door Martin Klaassen

Tegen Flevo Boys voerde Excelsior’31 trainer Roeland ten Berge, ten opzichte van de wedstrijd tegen WVF op 2 posities een wijziging door. Hakim Ezafzafi was (ten koste van Gerald ten Hove) weer basisspeler en de van een blessure teruggekeerde René Sikkelbein verving Rico Wolven in het hart van de verdediging. Uit een laatste test net voor de wedstrijd bleek dat een donderdag opgelopen blessure hem het spelen zou beletten.

In de beginfase van de wedstrijd deden de ploegen het rustig aan. Aftasten, rustig blijven en kijken wat de tegenstander van plan was. Het meeste balbezit was, zoals de Excelsior’31 supporters dit seizoen gewend zijn, voor de Rijssenaren. In de 9e minuut was een eerste goede aanval te aanschouwen. Na een combinatie over meerdere schijven mocht Dylan Vosskuhler aanleggen. Dat deed hij niet zo best. De aanvalsopzet was een voorbode voor wat volgde.

Excelsior’31 had de touwtjes strak in handen. Met initiatiefrijk voetbal, een hoog baltempo en veel lopende mensen werd Flevo Boys de wil opgelegd. De thuisploeg zakte in en kon enkel wat plaagstootjes uitdelen na het hanteren van een lange bal. De Excelsior’31-verdediging anticipeerde daar goed op. Arjan Kok hoefde er amper aan te pas te komen.

Flevo Boys wist zich steeds minder raad met de pressie die Excelsior’31 aan de dag legde. De 11 van Roeland ten Berge legden een bijzonder energiek strijdplan op de mat. Als Flevo Boys de bal had, was het hele team er op ingesteld om de bal zo snel mogelijk terug te krijgen. De bal kwam snel uit bij de centrale verdedigers van Flevo Boys. De bal was daarna vlot terug in Rijssens bezit. Wat opviel was dat Flevo Boys gelaten en timide oogde. Excelsior’31 blufte de koploper af en kreeg steeds meer het gevoel dat er wat te halen viel.

Nadat Tim Letteboer in de 16e minuut, na een verre ingooi van Niek Davina, sterk wegdraaide en net voorlangs schoot, volgde de 0-1 in de 32e minuut. Na een rush van Adi Draganovic kwam de bal bij Hakim Ezafzafi. De rappe aanvaller kreeg een duw in de rug: strafschop. Tim Letteboer, die duidelijk groeit in zijn rol als diepe man, stuurde de bal gedecideerd in de linkerhoek. Twee minuten later kon doelman Jakob de Vries van Flevo Boys de bal opnieuw uit het net halen. De toeschouwers hadden opnieuw een mooie aanval gezien. Een prachtige dieptepass van revelatie Coen Vloedgraven en sterk afleggen van Niek Davina, kon Dylan Vosskuhler de bal binnenglijden.

Na rust legde Flevo Boys meer spirit en opportunisme aan de dag. Het gooide de beuk erin. Excelsior’31 moest alle zeilen bijzetten om de thuisploeg tot stoppen te manen. De bal een tijd in bezit houden zat er even niet in. Door Tim Letteboer kon de ploeg zich af en toe onder de druk uitvoetballen. De ingevallen aanvaller Aran Nijboer had in de 47e minuut de aansluitingstreffer op zijn voet. Arjan Kok zorgde er met een knappe redding voor dat de dadendrang van Flevo Boys niet gelijk iets opleverde.

In de 60e minuut was het wel raak. De fysiek sterke Dennis van der Wal kopte de bal uit een hoekschop achter Arjan Kok. De hoop voor meer voor Flevo Boys was van korte duur. Een sterk staaltje in de zestien meter van Jakob de Vries leverde de 1-3 op. In minuut 79 werd het ook nog 1-4. Een schot van Hakim Ezafzafi werd gestuit en kwam voor de voeten van Niek Davina. Hij nam de tijd om de bal een laatste zetje te geven. Een 1-5 had ook absoluut nog gekund. Gerald ten Hove, die als invaller een sterk half uur speelde, legde op het presenteerblaadje van Hakim Ezafzafi. De moegespeelde aanvaller kreeg de bal er niet in.

De Excelsioren kregen na afloop een applaus van de meegereisde supporters. Dat was dik verdiend. Er was een knap staaltje teamwork aan de dag gelegd. Het dominante en initiatiefrijke spel dat Roeland ten Berge met zijn elftal voor ogen heeft krijgt steeds meer vorm. Een goede uitvoering vergt fysiek veel van de spelers. Als de mix van teamwork, tactiek, het fysiek en de aanwezige kwaliteiten goed (en nog beter) samen gaan, belooft het wat voor wat komen gaat. Volgende week komt CSV Apeldoorn op bezoek.



Zaterdag, hoofdklasse C
Flevo Boys – Excelsior’31 1-4 (0-2). 32. Letteboer 0-1 (pen.), 33. Vosskuhler 0-2, 59. Van der Wal 1-2, 65. Ezafzafi 1-3, 78. Davina 1-4.

Rood: 86. De Klein (Flevo Boys).


Excelsior '31 overvleugelt Flevo Boys
Bron: VoZ 
Tekst: Kerst Boomsma
EMMELOORD - Als Flevo Boys en Excelsior '31 tegen elkaar spelen mag dat als een topduel worden aangemerkt. In Emmeloord was de realiteit deze keer van een heel andere aard. Flevo Boys startte als fiere koploper maar kon Excelsior '31 een stief kwartier bijbenen. Daarna moesten de Flevolanders diep buigen voor de Sallanders uit Rijssen.

Het was Excelsior '31 dat de klok sloeg en dankzij een allerminst geflatteerde 1-4 overwinning een reuzenstap maakte op de ranglijst. Met stip van zes naar twee. Verliezend trainer Wiljan Mossing Holsteyn was de eerste om te erkennen dat zijn manschappen er niet aan te pas kwamen. "Volledig terecht verloren. Afgedroogd. In alle linies was Excelsior beter. Was even wennen voor ons. Vandaag waren wij overal een stapje te laat, dan krijg je overtredingen en daar hebben ze uitstekend gebruik van gemaakt."

Op die verliespartij viel niks af te dingen. Flevo Boys acteerde op eigen Ervenbos slap. Dominant spel? Niet gesignaleerd. Agressiviteit? Op de verkeerde manier. Alleen Flevo Boys spelers kregen een gele kaart voorgeschoteld en in de slotfase zelfs nog een rode kaart voor Wesley de Klein. Defensieve ongemakken? Aanwezig. Geen wonder dus dat Flevo Boys de koppositie moet afstaan aan DVS '33, uitgerekend de tegenstander van volgende week.

In het voorafpraatje wees Excelsior '31 trainer Roeland ten Berge vooral op het feit dat er na de degradatie uit de topklasse veel spelers zijn vertrokken en dat de huidige selectie aangevuld is met eigen jeugdspelers. Maar binnen de lijnen herkende je de constatering van Ten Berge niet.

Excelsior '31 acteerde in Emmeloord als een volwassen ploeg die voetballend meekan met de besten in de hoofdklasse C, als alles op zijn plaats valt. En dat deed het gistermiddag. Flevo Boys presenteerde zich voor eigen publiek in een matige vorm. Excelsior '31 in een goede. Het had de betere spelopvatting en heerste vooral op het middenveld. Toonde zich een stuk compacter, doeltreffender en volwassener dan Flevo Boys en trok de zege dan ook volkomen verdiend naar zich toe.

De eerste twintig minuten was er nog evenwicht tussen beide ploegen met kleine kansjes over en weer. Maar daarna toonde Excelsior '31 meer bravoure en veel spelers wonnen hun persoonlijke duels. Met verzorgd combinatievoetbal werd tegenstander Flevo Boys overvleugeld. Na een dik half uur lag Flevo Boys als een aangeslagen bokser op het canvas. Eerst was het rechtsback Draganovic die één van zijn befaamde rushes inzette. Met een perfect steekpassje bereikte hij Hakim Ezafzafi en de aanvaller voelde een arm van verdediger Dennis van der Wal in zijn rug en ging gewillig naar de grond. Strafschop oordeelde scheidsrechter Schaper. Dankjewel, zei spits Tim Letteboer.

Vanaf de aftrap ging het gelijk weer mis voor de thuisploeg. Slordig balverlies van Timon Rorije, Ezafzafi pikte hem de bal af en betrok Nick Davina in de combinatie. Davina, totaal niet zelfzuchtig, legde de bal breed bij de tweede paal en Ezafzafi had de bal voor het intikken.  Een symptomatisch  doelpunt volgens Ten Berge.  "En ook nog een echt een mooie goal. Dat is echt de kracht van deze ploeg. Snel de bal heroveren om dan voetballend vanuit het middenveld de tegenstander onder druk te zetten. Daar trainen we veel op en dat wil je als trainer dan ook graag terugzien." Excelsior '31 koesterde tot aan het rustsignaal de 2-0 voorsprong en leek na de rust daarmee door te willen gaan.

Na een kwartier werd die gedachte verstoord. Flevo Boys aanvoerder Arjen Postma legde de bal na een hoekschop perfect op het hoofd van Dennis van der Wal en hij passeerde met een fraaie curve doelman Arjan Kok. Even gloorde de hoop aan Flevo Boys kant dat het duel toch nog kon kantelen, maar de treffer van Van der Wal bleek louter en alleen een eretreffer te zijn. Want voordat Excelsior '31 ook maar de gelegenheid kreeg om te panikeren, had Ezafzafi de trekker alweer overgehaald: 1-3. Een hard schot van Gerald ten Hove werd door doelman Jacob de Vries eerst nog weg gebokst maar precies op het hoofd van Niek Davina en hij vond Ezafzafi. De gevaarlijke en trefzekere spits legde het zwakke verdedigende werk  van Flevo Boys opzichtig bloot. Ezafzafi  mocht de bal tussen vier Flevo Boys verdedigers aannemen, kappen, draaien en scoren.

Het zwakke verdedigen van zijn ploeg was volgens Mossing Holsteyn de verdienste van Excelsior '31. "Normaal zijn wij in onze eigen zestien heel sterk, maar Excelsior heeft ons gedwongen om fouten te maken en dan verdien je het om te winnen en dat hebben ze dan ook volkomen terecht gedaan." Op hoop van zegen bracht Mossing Holsteyn een paar nieuwe krachten, maar ook dit zette geen zoden aan de dijk. Het lek bleek niet meer te dichten, het werd zelfs nog erger. Rechtsback Arjen Bergsma ging, niet voor het eerst deze middag, opzichtig in de fout. En met Ezafzafi in de buurt kun je je dit niet veroorloven. De aanvaller kreeg een vrije doortocht richting keeper Jacob de Vries maar scoren was vervolgens teveel gevraagd. De Vries bracht in eerste instantie nog redding, de bal stuiterde echter precies voor de voeten van Davina en had de bal voor het intikken; 1-4.

De druiven waren zuur voor Flevo Boys. De frustraties namen met de minuut toe en bereikte drie minuten voor tijd het dieptepunt. De Klein ging veel te hard door op Rene Sikkelbein en kreeg daarvoor terecht een rode kaart. Het was het slotakkoord van een voor Flevo Boys heel vervelend middagje.

Naast verliezers heb je natuurlijk ook winnaars. Een echte winnaar, naast Ezafzafi, was John Lubbers. De centrum verdediger speelde foutloos en met al zijn routine heerste hij als een veldheer en stuurde hij met fijne inspeelballen zijn middenvelders aan. "Persoonlijk ging het echt lekker vandaag. Flevo Boys vond ik vandaag tegenvallen en wij hebben bijna geen kans weggegeven. Ondanks dat wij een jonge groep hebben, hebben we de wedstrijd goed uitgespeeld.  Alleen jammer dat we weer niet de nul hebben kunnen houden. Maar wedstrijden winnen is het beste voor deze groep en het beste medicijn om met elkaar te groeien."  Over waartoe het allemaal kan toe leiden doet Lubbers geen echte uitspraak. Zelfs over het behalen van de eerste periode wil hij geen uitspraak doen.  "We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd."

Kalender icoon maandag 6 oktober 2014 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers