Excelsior'31 verliest na doelpuntenregen van Staphorst (samenvatting/foto's)

Foto bij Excelsior'31 verliest na doelpuntenregen van Staphorst (samenvatting/foto's)

* Bekijk hieronder een uitgebreide samenvatting van het duel op Excelsior'31 TV. Beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, presentatie en interviews door José Nijhof.

* Reactie Michel Gerritsen Mulkes

* Reactie Rob Snijders

Door Martin Klaassen

Excelsior’31-trainer Rob Snijders zei al direct na de bekerstunt tegen Excelsior Rotterdam, dat het ‘er weer staan’ in de competitie tegen Staphorst een moeilijke opgave zou kunnen worden. De gewaarschuwde formatie week ten opzichte van de startende 11 woensdag, op 3 plaatsen. Jurriaan Seppenwoolde keerde achterin terug in het elftal. Zijn rentree ging ten koste van Dylan Vosskuhler. In de voorhoede was het nu weer de beurt aan Gradus Hempenius en Hakim Ezafzafi. De doelpuntenmakers van woensdag, Patrick Gerritsen en Cem Köse begonnen op de bank.

In de beginfase van de wedstrijd had Excelsior’31, net als tegen Excelsior Rotterdam opstartproblemen. Tom van Weert scoorde woensdag in minuut 7, vandaag scoorde Staphorst-aanvoerder Rob Mijnheer nog een minuut eerder. Hij deed dat volgens een recept dat de geelblauwen goed beheersen: dode spelsituaties. De hoekschoppen worden uitstekend voor de pot geslingerd en bijna iedere vrije trap op de helft van Excelsior’31 werd aangegrepen om de bal in het strafschopgebied te laten vallen. Mijnheer scoorde na een koppoging van Martin van 't Ende.

Heel vreemd was de achterstand niet. Het doelpunt zat er een beetje aan te komen. Excelsior’31 verloor persoonlijke duels, diverse hoge ballen werden verkeerd getaxeerd en de aannames waren matig. Alles wat tegen Excelsior Rotterdam klopte, deed het nu niet. In balbezit was het tempo te laag, waardoor de spelers elkaar in de problemen brachten. Niek Davina bracht, nadat Ezafzafi even daarvoor met een schot op René Oosterhof stuitte, de thuisploeg desondanks al weer snel langszij. Dat deed hij op schitterende wijze. De dynamische middenvelder schoot de bal vanaf de hoek van de zestienmeter diagonaal, hoog en hard in de lange hoek binnen.

De gelijke stand bleek niet de herstart waarop werd gehoopt. Excelsior’31 kwam meer in balbezit. Gradus Hempenius stuurde Hakim Ezafzafi tweemaal mooi de diepte in, maar de aanvaller heeft dit seizoen nog niet de magic van vorig seizoen. De speelruimte op het veld was groot en daar profiteerde ook Staphorst van. Het elftal van Jan van Raalte groef zich niet in en deze speelwijze loonde. Een wankel moment op het middenveld werd knap uitgecounterd. Ferdi ter Avest schoof in de 34e minuut op aangeven van Mark Schra de 1-2 binnen.

Na rust kwam Excelsior’31 gedreven uit de kleedkamer. Waar het er naar uitzag dat de gelijkmaker zou kunnen vallen, was het toch weer Staphorst dat scoorde. Weer ging er knullig balverlies aan vooraf. Na een diepe bal werd Ter Avest geen strobreed meer in de weg gelegd: 1-3. Einde wedstrijd, dachten veel supporters.

Niets bleek minder waar. Rob Snijders bracht Cem Köse en Patrick Gerritsen binnen de lijnen. De drie wissels waren al snel toegepast (Simon Baysoy was al vervangen) en de het wisselen van achterhoedespeler Jurriaan Seppenwoolde maakte de intenties van de technische staf duidelijk.

De gewaagde keuze pakte uitstekend uit. Een flitsende tegenaanval, waar Ezafzafi de bal op Hempenius gaf was de inleiding van het doelpunt. Hempenius gaf de bal opzij en Joran Pot schoot raak: 2-3. 5 minuten later werd het zelfs gelijk. Ditmaal gaf Hempenius de bal mee op Ezafzafi. De aanvaller gaf de bal af aan Cem Köse: 3-3.

De feestvreugde na de verrassende comeback was van korte duur. Een minuut later suisde de bal langs een kansloze Arjan Kok. Schutter was oud-Excelsior’31 speler Dennis Rosink. Hij poeierde van buiten het strafschopgebied in het doel. Een tegenvaller. Opnieuw stond Excelsior’31 achter. Toch kwamen de Rijssenaren weer terug. Na een vlotte combinatie werd Michel Gerritsen Mulkes in kansrijke positie onderuit getrokken door Dennis Rosink.

Scheidsrechter Dijkstra floot voor een strafschop en gaf Rosink geel. Daarmee kwam de Staphorst-middenvelder bijzonder goed weg. Hakim Ezafzafi schoot de penalty binnen: 4-4.

Beide elftallen verzoenden zich daarna nog niet met een punt. Excelsior’31 was, niet vreemd gezien het verloop van de wedstrijd, uiteindelijk de klos. Opnieuw kreeg Staphorst te eenvoudig de mogelijkheid om nog met de volle buit aan de haal te gaan. Het laatste doelpunt van Derrick Timmerman was Excelsior’31 te machtig. In het laatste kwartier vloeiden de krachten verder weg en bleven doelpunten uit. De weekteller aan doelpunten bleef op 16 doelpunten in 2 wedstrijden steken.

Excelsior’31 – Staphorst 4-5 (1-2)

Excelsior’31: Arjan Kok, Patrick Jurgens, Jurriaan Seppenwoolde (64. Cem Köse), Melvin Velthuis, Simon Baysoy (54. Dylan Vosskuhler), Michel Gerritsen Mulkes, Amanuel Isa, Joran Pot, Niek Davina (64. Patrick Gerritsen), Gradus Hempenius, Hakim Ezafzafi

Staphorst: René Oosterhof, Ewald Koster, Roelof de Jong, Martin van 't Ende, Rob Mijnheer, Martijn Brakke, Ferdi ter Avest, Dennis Rosink, Harm Jan Tip (90. Sander Nooi), Mark Schra (68. Derrick Timmerman), Frank van der Burg (46. Rémon Kroes)