Zaalvoetballers Excelsior’31 voelen zich bestolen

Foto bij Zaalvoetballers Excelsior’31 voelen zich bestolen

Samenvatting FC Brasil'77 - Excelsior'31, met dank aan Jan Nijkamp

TERBORG / RIJSSEN – De zaalvoetballers van Excelsior’31 zijn vrijdagavond niet verder gekomen dan een 3-3 gelijkspel in de uitwedstrijd tegen FC’Brasil’77. Na een slechte eerste helft, waarin het op een 2-0 achterstand kwam, rechte het in de tweede helft haar rug. De Rijssenaren leken met een 2-3 overwinning van het veld te stappen, maar de arbitrage drukte een zware stempel op deze wedstrijd, door de thuisploeg zeven seconden voor tijd een onterechte stafschop te geven. FC Brasil’77 benutte dit buitenkansje, waardoor het voor Excelsior’31 een schlemielig gelijkspel werd.

Excelsior’31 wist dat het bij winst in het inhaalduel goede zaken zou doen voor lijfsbehoud in de eerste divisie. Maar de Rijssenaren waren absoluut niet scherp in de eerste helft. Het baltempo lag veel te laag en de wil om voor elkaar te willen winnen ontbrak. Excelsior’31 creëerde overigens wel kansen, maar de thuisploeg was een stuk effectiever in de afronding. Het had drie kansen nodig om tweemaal te scoren, wat een 2-0 achterstand bij rust betekende voor de rood-witten.

Na rust tapte Excelsior’31 uit een geheel ander vaatje en was het continue de bovenliggende ploeg. Ook de arbitrage tapte in de tweede helft uit een heel ander vaatje, maar dan in negatieve zin. In de eerste helft was er weinig aan te merken op de wedstrijdleiding, maar in de tweede helft haalden de leidsmannen helaas een onvoldoende. Ook scheidsrechters zijn mensen en kunnen (cruciale) fouten maken, maar voor Excelsior'31 op die momenten wel erg zuur.

Nadat Arnoud Baan na vijf minuten spelen in de tweede helft zorgde voor de aansluitingstreffer, begonnen de arbitrale dwalingen. FC Brasil’77 kreeg uit het niets een strafschop toegekend. Een duel waarin Serhat Sakru zijn tegenstander niet eens raakte, werd bestempeld als een overtreding én dus een strafschop. FC Brasil’77 verzuimde dit buitenkansje te verzilveren, want de bal belande op de paal. Excelsior’31 bleef aandringen en het wachten was op de gelijkmaker. Deze kwam er vijf minuten voor tijd ook, maar niet voordat Excelsior’31 grote kansen om zee hielp en maar liefst driemaal het aluminium trof. Na de gelijkmaker (2-2) van Jan Borghuis vloeiden de krachten bij de thuisploeg weg. Excelsior’31 zette alles op alles en dwong in de voorlaatste minuut een strafschop af. Ook deze was makkelijk gegeven, maar waarschijnlijk een 'goedmakertje'. Sander Kwintenberg schoot deze strafschop feilloos binnen: 2-3. Toen niet veel later de keeper van de thuisploeg kon inrukken met een gemakkelijk gegeven tweede gele kaart wegens verkeerd wisselen, leek de buit met een man meer voor Excelsior’31 binnen.

FC Brasil’77 nam risico’s door haar doel leeg te laten. Arnoud Baan leek te profiteren bij balverlies van FC Brasil’77, maar schoot van grote afstand helaas op de deklat. Excelsior’31 was onrustig in het overtal en zocht nadrukkelijk onnodig de diepte. Dit werd de Rijssenaren ook fataal, maar ook door toedoen van de arbitrage. Tien seconden voor tijd werd Arnoud Baan bij balbezit gevloerd. Echter, de arbitrage besloot door te laten spelen. De afvallende bal belande bij Brasil’77 en met een steekpass werd een medespeler bereikt in het doelgebied van Excelsior’31. Een mislukt puntertje belande op de hand van Jan Borghuis, die zijn handen stijf achter elkaar op zijn rug had. De leidsman ging hier wederom in de fout door Brasil’77 voor de tweede maal een onterechte strafschop toe te kennen. Ditmaal benutte de thuisploeg het buitenkansje wel en eindigde de wedstrijd in 3-3.

Excelsior’31 blijft op de zevende plaats staan in de eerste divisie. Het verschil met plaats negen (nacompetitie) bedraagt met nog vijf duels te gaan acht punten. Volgende week vrijdag spelen de Rijssenaren wederom een uitwedstrijd. Dan speelt het tegen ZVV Ede, dat op de achtste plaats staat met een achterstand van vier punten op Excelsior’31. Hopelijk met Arnoud Baan in de gelederen. Hoewel hij in de wedstrijd niet tegen een gele kaart is aangelopen, stond zijn naam frapant genoeg naderhand wel met een gele kaart op het wedstrijdformulier. De arbitrage ging hier de fout in door de gele kaart van de rugnummer zes van de thuisploeg (Brasil’77) op het wedstrijdformulier te zetten bij de nummer zes van de bezoekers (Excelsior’31). Voor Arnoud Baan zou dit zijn vijfde gele kaart zijn en dus een schorsing betekenen, maar we mogen er van uitgaan dat dit door de KNVB alsnog wordt gecorrigeerd.

FC Brasil’77 - Excelsior’31 3-3 (2-0)
8. Mike van Aken 1-0
17. Mees Siers 2-0
25. Arnoud Baan 2-1
35. Jan Borghuis 2-2
39. Sander Kwintenberg 2-3
40. Mees Siers 3-3