Excelsior'31 schudt voor rust Berkum van zich af (2-4)

Foto bij Excelsior'31 schudt voor rust Berkum van zich af (2-4)

* Reactie Michel Gerritsen Mulkes

* Reactie Peter Wesselink

* Klik hier voor foto's van Ron Jonker (Sportfoto-Oost)

* Verslag van Martin Klaassen

Excelsior’31 hoeft in de maand maart de provinciegrens niet over. In de uitwedstrijd tegen Berkum kon Excelsior’31 zichzelf in de race brengen/houden voor de koppositie. Excelsior’31-trainer Peter Wesselink kan weer beschikken over een fitte Simon Baysoy als linksback. Joost Krijns is niet van de partij. Hij heeft nog teveel last van de blessure die hij in de wedstrijd tegen DETO Twenterand opliep. Zijn plek centraal in de verdediging wordt ingevuld door Amanuel Isa. Ook voorin is een wijziging doorgevoerd. Cem Köse start als linkeraanvaller. Dit gaat ten koste van Tom Smoes. Naast Smoes op de bank zitten: Wilco Nieuwenhuis (k), Carlos Lopes Macedo,  Boy Boeloerditi en Jasper Groothuis.

Vorige week was Excelsior’31 na 1 minuut in mineur, deze week werd in minuut 2 het eerste feestje gevierd. Excelsior’31 handelde bij balverlies van Berkum doortastend. De ruimte werd optimaal benut. Davina nam zoals vanouds de rol van ‘regisseur van de aanval’ op zich en bediende Cem Köse in de diepte. De aanvaller draaide zich vrij en schoot tussen twee tegenstanders door de bal in de lange hoek knap binnen: 0-1.

Vol vertrouwen vervolgde Excelsior’31 de wedstrijd. De bal ging snel van voet tot voet en de spelers voelden zich prettig in de ruimte tussen de linies. Het leverde ook al snel de 2-0 op. Hakim Ezafzafi werd rond het strafschopgebied aangespeeld, maakte nog een enkele pas richting het doel en haalde op fraaie wijze doeltreffend uit. Zijn schot zeilde buiten bereik van Berkum-doelman Van Hoof in de linker bovenhoek.

Excelsior’31 zat hiermee al vroeg op rozen. Het werd er 18 minuten alleen maar mooier op. Uit een kort genomen hoekschop van Cem Köse op Stefan Maat volgde een voorzet. Het lukte de Berkum-spelers niet om de bal uit het doelgebied te krijgen. Amanuel Isa kreeg de bal voor de voeten en liet het buitenkansje niet liggen: 0-3.

Berkum leek zich daarna iets te herstellen van de drie vroege dreunen. Onder aanvoering van aanvallers Johnsen Bacuna en Chris van der Meulen werd de Excelsior’31-achterhoede iets meer op de proef gesteld. De vierde treffer van Excelsior’31 leek niet direct in de lucht te hangen, maar kwam er toch.

Via de balvaste Hakim Ezafzafi kwam de bal op rechts bij Niek Davina. Hij gaf de bal scherp voor op Hielke Penterman. Zoals een goalgetter betaamt, was hij zijn bewakers te slim af. De bal werd in de loop binnen gewerkt: 0-3.  Het is zijn 14e treffer van het seizoen. Hij komt daarmee op de topscorerslijst op gelijke hoogte met Martijn Brakke (Staphorst) en Rob Knul (SDC Putten).

In de 34e beet Berkum van zich af met een bal op de lat. Invaller Silvan Kersbergen nam de bal van buiten de zestienmeter uit de lucht op de pantoffel, maar had pech. Het laatste opvallende moment voor rust was de wissel van Mirko Zwiers. De vleugelverdediger werd uit voorzorg gewisseld. Met de riante voorsprong viel daar veel voor te zeggen.

Na rust probeerde Berkum een grotere afstraffing te voorkomen en probeerde voor eigen publiek nog een positieve draai aan de wedstrijd te geven. Dit lukte best aardig. De thuisploeg kreeg kansen en kansjes, maar het kon Excelsior’31 niet verontrusten. Excelsior’31 stak minder energie in de wedstrijd en werd slordiger. Het concentratieverlies zorgde nog voor tegentreffers.

In de 76e minuut maakte Johnsen Bacuna op fraaie wijze de 1-4. Na een een-tweetje met teamgenoot Yoram Zandvliet passeerde hij Melvin Koetsier. Na een valpartij van Bacuna over een uitgestoken knie van Simon Baysoy, wees scheidsrechter Eijgelsheim naar de stip. Berkum aanvoerder Marc van der Meulen tekende voor de 2-4 eindstand.

Met de overwinning wordt het alleen maar spannender aan de kop van de ranglijst groter. Lijstaanvoerder Staphorst ging onderuit bij DUNO (2-0). Sparta Nijkerk had het moeilijk tegen WHC, maar wist de overwinning wel uit het vuur te slepen. Achter de top 3 hebben ACV, Urk en AZSV nog aansluiting.

Berkum – Excelsior’31: 2-4 (2-4)

2. Cem Kose 1-0
6. Hakim Ezafzafi 2-0
18. Amanuel Isa 3-0
30. Hielke Penterman 4-0
76. Johnsen Bacuna 4-1
88. Marc van der Meulen 4-2