Excelsior'31 maat te groot voor CSV Apeldoorn (2-0)

Foto bij Excelsior'31 maat te groot voor CSV Apeldoorn (2-0)

* Reactie Hielke Penterman

* Reactie Peter Wesselink

* Reactie Joost Krijns (live-uitzending Excelsior'31 TV op Facebook)

* Verslag van Martin Klaassen

Met de kersverse vader Niek Davina terug in de gelederen pakt Excelsior’31 de titelstrijd weer op. Zijn terugkeer in de basis gaat ten koste van Stijn Beverdam. Mirko Zwiers neemt de plek recht achterin over. De overige 10 stonden ook tegen Sparta Nijkerk aan de aftrap. Wisselspelers: Wilco Nieuwenhuis (k), Joost Krijns, Stijn Beverdam, Tom Smoes, Jasper Groothuis, Boy Boeloerditi en Menno Kamphuis.

Het wedstrijdbeeld dat Excelsior’31-verdediger Joost Krijns in het Weekjournaal van Excelsior’31 TV had voorspeld, kwam uit. Zijn oude club nam de verdedigende stellingen massaal in. Voorin mocht met name Jamarro Diks (volgend seizoen Excelsior’31) het met zijn snelheid uitzoeken in de tegenaanval.

Excelsior’31 bewaarde het geduld. Het ging zorgvuldig met de bal om. De creatieve spelers werden aangespeeld. Tot om het zestienmetergebied ging het goed, maar daarna liep het lange tijd spaak. Het was een kwestie van blijven zoeken, blijven proberen, dan zou het gaatje in het dichte web aan benen een keertje vallen.

Na twee afstandspogingen zonder de juiste richting van Cem Köse, vond de eerste consternatie net na een half uur spelen plaats. Excelsior’31 had zich het strafschopgebied van CSV ingewurmd en zocht naar de speler die de trekker kon overhalen. Cem Köse en Hakim Ezafzafi waren de spelers die een poging konden wagen. Laatstgenoemde vond bij zijn inzet mogelijk een arm. Scheidsrechter Marco Oosting ging niet mee in de ophef.

Kort voor rust had Excelsior’31 toch nog beet. De bal kwam via Mirko Zwiers bij Niek Davina. Hij bediende Hielke Penterman. Zijn schot ging langs CSV-doelman Patrick Jansen via de binnenkant van de paal in het doel. De opluchting was groot, de belangrijke openingstreffer was binnen. Het was alweer de 20e competitietreffer van Hielke Penterman.

Excelsior’31 kwam scherp uit de kleedkamer. Stefan Maat strooide met mooie passes, de bedrijvige Hakim Ezafzafi bleef een plaag voor de CSV-achterhoede. De Excelsior’31 spelers waren in hun element, voelden zich heer en meester en droegen individueel hun steentje bij. Dat er dan een ras-afmaker in het team huist, is een prettig houvast.

In de 48e minuut trok de thuisploeg de zege naar zich toe. Een vlot uitgevoerde aanval met dezelfde 2 spelers van het eerste doelpunt met een hoofdrol. Niek Davina gaf de bal breed en Hielke Penterman rondde beheerst af: 2-0. Doelpunt nummer 21.

Het restant van de wedstrijd kende weinig hoogtepunten. Excelsior’31 bleef de uitvoerende partij en ging gedoseerd op jacht naar meer doelpunten. Het werd daarbij af en toe gestopt door CSV, dat nog een paar gele kaarten incasseerde. Yorik Meijer kreeg na een onhandige actie zijn tweede en dus rode kaart.

De kansen op een rijtje: in de 67e minuut redde Patrick Jansen op een schot in de korte hoek van Ezafzafi, in de 71e minuut kreeg Cem Köse een bal op het presenteerblaadje, maar bleef het daar ook bij. Drie minuten later (minuut 74) produceerde CSV-er Fedde Timmer een afzwaaier na een uitval. Het slotakkoord kwam in de 88e minuut van Niek Davina. Zijn bekeken kopbal eindigde op de lat.

Door de overwinningen van Sparta Nijkerk (2-3, met het winnende doelpunt in blessuretijd) en Staphorst (7-1 van SVZW), blijft Excelsior’31 op de derde plek staan. Gevolgd door AZSV en ACV. Volgend weekend is voetbalvrij. Excelsior’31 speelt op zaterdag 4 mei thuis tegen SDC Putten. Sparta Nijkerk ontvangt DETO Twenterand en Staphorst moet naar Buitenpost.

Excelsior’31 – CSV Apeldoorn: 2-0 (1-0)

44. Hielke Penterman 1-0
48. Hielke Penterman 2-0

Scheidsrechter: dhr. M. Oosting (Niekerk, Groningen)
Assistent-scheidsrechters: mevr. B.H.P. Bussem-Scheffers & dhr. Mejia