Excelsior’31 vergeet HHC in slotfase pijn te doen

Wedstrijdverslag door Jannes Boerman
HARDENBERG - Het was even wennen dat HHC en Excelsior’31 hun competitiewedstrijd niet op zaterdagmiddag, maar op dinsdagavond afwerkten. Onder een matige veldverlichting zagen de toeschouwers een wedstrijd met twee gezichten.  De eerste helft was ontegenzeggelijk voor HHC.

De Hardenbergers stoorden vroeg in de opbouw en daar had Excelsior’31 moeite mee. De Rijssenaren waren onrustig aan de bal en kleine foutjes in de achterhoede maakte dat er niet beter op. In de 9e minuut stond Stefan Buitenhuis met een corner aan de basis van de openingstreffer. In plaats van voor te geven speelde hij terug op de inkomende Kocks die geheel vrijstaand de 1-0 via de onderkant van lat binnenschoot.

Excelsior’31 had de fase na het doelpunt geluk dat HHC de ruimte die er lag niet goed benutte, anders was de wedstrijd al snel gespeeld geweest.  Het duurde tot de 18e minuut voordat Excelsior’31 gevaarlijk werd, maar dat had ook gelijk een doelpunt moeten zijn. Amanuel Isa zette vanaf rechts voor en vond vlak voor het doel Gerald Janssen. De kopbal van Janssen spatte echter op de lat uiteen.

HHC antwoordde direct via Tony Alberda. Hij mocht in duidelijke buitenspelpositie doorgaan maar ging voor eigen succes en zag de geheel vrijstaande Ruud Bruns over het hoofd. De inzet verdween uiteindelijk naast het doel. Kort voor rust kreeg Excelsior’31 opnieuw een kans op de gelijkmaker.

Jolf Stel liep Michel Steggink eruit en legde de bal terug op Sjors Brugge. Via een HHC-been verdween de bal rakelings over het doel en leverde slechts een corner op.
 Maar HHC had voor rust nog wat in petto. In de 43e minuut liet Kenny Kroeze zijn klasse zien en speelde John van Pijkeren op de achterlijn uit.

De voorzet met zijn ‘mindere’ rechterbeen kwam bij de eerste paal terecht, waarna Tony Alberda de bal hard via lat binnenknalde, 2-0.
 Na rust pakte Excelsior’31 de zaken energieker aan. Al had men geluk dat in de 46e minuut een uitglijder van Vicente Fernandez Hesselink geen doelpunt werd.

De doelman schoof de bal pardoes in de voeten van Stefan Buitenhuis, die in één keer op doel schoot. Met een katachtige redding maakte Fernandez Hesselink zijn fout echter goed.
 Het zou voor lange tijd de laatste keer zijn dat HHC gevaarlijk voor het Rijssense doel zou komen. Had Excelsior’31 de eerste helft moeite met het van de goal afverdedigen de tweede helft was het HHC dat in de opbouw verkeerde keuzes maakte en constant balverlies leed.

Coen Zwollo was met een knal van 25 meter al dicht bij een doelpunt en Gerald Janssen treuzelde te lang, alleen voor Doornbos, na een steekpass van Sjors Brugge.
 In de 75e minuut kwam dan toch de aansluitingstreffer. Jolf Stel, die met name de tweede helft een voortdurende plaag was voor de HHC-defensie, legde de bal vanaf links terug en Peter Scheppink passeerde de te ver voor zijn doel staande Doornbos, 2-1.

Excelsior’31 wisselde Bas Boksebeld voor A-junior Maarten Smit en speelde voor de gelijkmaker. Het was een fase waarin HHC af en toe gebruik maakte van de ruimte die Excelsior’31 moest weggeven. Met kleine overtredingen werd de meeste snelheid uit de aanvallen gehaald, maar uit de toegekende vrije trappen was Kenny Kroeze tweemaal dicht bij een 3e Hardenbergse treffer.

Hij moest zijn meerdere in Vicente Fernandez Hesselink erkennen.
 In de 89e minuut kreeg Sjors Brugge nog een beste kans op de gelijkmaker. De grensrechter vlagde voor buitenspel van Gerald Janssen, maar zag over het hoofd dat Janssen helemaal niet aan het spel deelnam.

De scheidsrechter corrigeerde zijn assistent en liet doorspelen, waarna Sjors Brugge alleen op doelman Doornbos kon afgaan. De doelman hield de inzet echter tegen, waardoor Excelsior’31 na 90 minuten opnieuw met lege handen stond.