HHC Hardenberg slachtoffer van imponerend eerherstel Excelsior'31 na Rijnsburg echec (uitgebreide samenvatting geplaatst!)

HHC Hardenberg slachtoffer van imponerend eerherstel Excelsior'31 na Rijnsburg echec (uitgebreide samenvatting geplaatst!)

* Klik hier voor 140 foto's (copyright www.excelsior31.nl).

* Klik hier voor de 12 minuten en 30 sec. lange samenvatting (gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis)

* Analyse van de Topklasse zaterdag/zondag, door RTV Oost

HHC Hardenberg - Excelsior '31 0-2 (0-2)
Doelpunten  16. John Lubbers 0-1, 36. Niki Leferink 0-2
Scheidsrechter  R. Wijma
Toeschouwers  1500
HHC Hardenberg  Sander Danes, Frank Schijff (75. Lennard Mulderij), Tim Siekman (40. Mitchell Kappenberg) Vincent Voshaar, Kenny Kroeze (67. Wesley Wakker), Renco van Eeken, Martijn Berger, Roy Stroeve, Patrick Jurgens, Leo Scheepmaker, Lars Offringa
Excelsior '31  Arjan Kok, Andreas David, John Lubbers, Maurice Bartelds, Kevin Siemelink, Amanuel Isa (83. Nigel Michels), Coen Zwollo, Bunyamin Özkök (78. Kevin Aman), Karim Chengachi, Niki Leferink, Lesley Nahrwold (87. John van Pijkeren)
Gele kaart  John Lubbers, Lesley Nahrwold, Arjan Kok (Excelsior '31)

Excelsior 31 vertoont overlevingsdriften
bron: Voetbal op Zaterdag/tekst: Kerst Boomsma

HARDENBERG - Zowel HHC als Excelsior '31 stelden in de eerste wedstrijd na de ijstijd teleur. HHC kwam bij Katwijk niet verder dan een 0-0 maar waar volgens Ted Verdonkschot veel meer in had gezeten. Excelsior '31 deed het nog slechter door kansloze 4-0 nederlaag  bij Rijnsburgse Boys.

De nabespreking en trainingen in de eerste helft van de week boden voor beide trainers alle gelegenheid de goed een slechte dingen van de afgelopen wedstrijd in het juiste vat te gieten.



Excelsior '31 trainer Dennis Demmers heeft de les van Rijnsburgse Boys kennelijk goed over kunnen brengen op zijn jongens. Na 45 minuten prijkte er een dik verdiende 0-2 ruststand op het scorebord. Na rust een sterk aandringende thuisclub, maar ex-HHC doelman Arjan Kok wist van geen wijken.

Op papier beloofde dit een mooie wedstrijd te worden, maar als zo vaak viel dit allemaal tegen. De thuisclub gaf de eerste helft niet thuis en dat was iets waar Verdonkschot totaal niet op had gerekend. Vooraf was hij vol goede moed, 'We klappen ervan af het begin bovenop', luidde de belofte.

Voor rust gaf HHC echter, tot grote teleurstelling van Verdonkschot, niet thuis. 'Voor rust zijn we weggespeeld, bijna alle passes van achteruit kwamen niet aan. Jongens als Leo (Scheepmaker) en ook Patrick (Jurgens) zijn spelers die een bal goed weg kunnen leggen. Vandaag dus niet, daar loop je een keer tegen aan', lachte hij als de bekende boer.  'Dat was onze verdienste', pareerde Demmers. 'Wij zaten de eerste helft er bovenop.'

Voor de Rijssenaren was het daarom prettig toeven op de Boshoek in Hardenberg. Overlevingsdriften wilde Demmers bij zijn spelers zien en hij kwam voldoende aan zijn gerief.  Roy Stroeve en Renco van Eeken, vaak uitblinkers aan HHC kant, werden als opgejaagd wild achtervolgd. Al snel sloeg ook bij de andere opgejaagde HHC'ers de moedeloosheid toe.



Dit resulteerde vaak in slordige passes en onbegrepen loopacties. Na een kwartier begon de thuisclub al te wankelen, maar een toevalstreffer leidde de ondergang van HHC in. Arbiter Wijma floot voor een vrije trap na een onschuldige overtreding van Frank Schijff op Niki Leferink.

Lesley Nahrwold trapte de bal hoog richting tweede paal, HHC keeper Sander Danes beoordeelde de trap te lichtzinnig, want hij rekende niet meer op Coen Zwollo die op de achterlijn stond. Zwollo kreeg er op de een of andere manier nog een voet tegen de bal. Verdediger John Lubbers wist na deze carnavalesk aandoende 'blooper'  van Danes wel raad met de simpele intikker.



De HHC verdediging stond er regelmatig bij en keek er naar. Vooral wanneer de Excelsior '31 aanvallers Bunyamin Özkök en Karim Chengachi in actie kwamen. Verdediger Tim Siekman had totaal geen oog voor de acties van beide aanvallers en stond constant aan de verkeerde kant te dekken.

Hij werd in de veertig minuten die hij mee mocht doen overlopen, was te naïef en had meer weg van een jongen die te vroeg is overgegaan naar de grote school.  Routinier Edwin Starke werd in het verdedigingscentrum node gemist. Starke hoopt er na een spierscheuring in het bovenbeen volgende week weer speelklaar te zijn.



Verdonkschot probeerde het gevaar Özkök/Chengachi in te dammen door Jurgens naar binnen te halen maar veel verbetering leverde dit niet op. Het speelde Excelsior '31 zelfs nog meer in de kaart, de snelheid over de zijkant van Jurgens hoefde nu niet beteugeld te worden.

De meeste wapenfeiten voor rust kwamen op het conto van Excelsior '31. Özkök en Nahrwold probeerden het eens van afstand. Even gloorde er hoop bij het thuispubliek toen Martijn Berger scoorde maar tot grote teleurstelling van de meeste van de bijna tweeduizend toeschouwers werd de gelijkmaker door arbiter Wijma wegens buitenspel geannuleerd.

Veel onbegrip bij de Hardenberg supporters zoals wel vaker vanmiddag richting Wijma het geval was. HHC leek ietsje meer grip te gaan krijgen maar kreeg acht minuten voor rust een aardig tikkie te verwerken. Nahrwold probeerde het weer maar eens met een hoge bal richting Niki Leferink.

Waar eerder Sander Danes opzichtig in de fout ging deed Schijff het nog eens dunnetjes over. Leferink zag het aankomen en aarzelde niet, met links schoot hij fraai raak.  



Verdonkschot verloste Siekman vijf minuten voor rust uit zijn lijden. 'Tim is een speler die het liefst het spel op zich af ziet komen. Hij had meer naar buiten moeten gaan en Jurgens meer naar binnen. Toen we dat deden stonden we al met 2-0 achter.  Dan kunnen jullie wel roepen 'Ja trainer, je wisselt te laat, maar ik kan toch ook niet weten dat Danes die bal zo makkelijk laat gaan?'

De rust gaf HHC nieuwe impulsen. Verdonkschot was niet uit zijn slof geschoten. Hij laakte wel de instelling van zijn team. 'Zij kregen drie of vier gele kaarten, wij geen enkele. Dat tekent al. Je kunt wel gaan vloeken en tieren en roepen dat het allemaal scherper moet, dat weten zijzelf ook wel. Dat zijn van die ongrijpbare dingen. Je kunt beter naar oplossingen gaan zoeken, dat werkt meestal beter.'

Het moet gezegd worden, HHC kwam met veel meer elan uit de kleedkamer, de zaken werden veel energieker aangepakt. Vanaf de aftrap van de tweede helft gooide HHC alle remmen los. Kenny Kroeze verzuimde na een goede pass van Mitchell Kappenberg te scoren. Zijn inzet belandde tegen het aluminium. Ook Berger kreeg het niet voor elkaar om de spanning in de wedstrijd terug te brengen. Zijn inzet verdween in het zijnet.



Nog bruiner bakte Van Eeken het bij een uitbraak over rechts. Hij omspeelde alles en iedereen maar raakte alleen maar de reclameborden. Het pleit voor HHC dat men het bleef proberen maar het ontbeerde vandaag ook het nodige geluk. Invaller Lennard Mulderij had pech toen zijn eerste schot via de binnenkant van de paal geen lot trof.

De nakende verliespartij ervoer het massaal opgekomen thuispubliek als een anti-climax, in de tweede helft sloeg de vonk tussen thuisploeg en publiek niet over. Energiek maar vaak zonder veel overleg probeerde HHC het laatste half uur iets aan de dreigende nederlaag te doen.

De uitblinkende Excelsior doelman Kok was een te grote sta-in-de-weg voor de HHC aanvallers. Hij pareerde fraai inzetten van onder andere Stroeve en invaller Wesley Wakker. Ooit niet goed genoeg bevonden op de Boshoek krijgt hij weer te maken met dit fenomeen. Hij krijgt concurrentie van Maikel Kampjes  die overkomt van zondagtopklasser Quick '20. 

Excelsior '31 ging tot ontevredenheid van Demmers teveel achteruit lopen. 'Dit was tegen de afspraak in. We wisten hoe HHC het na rust aan zou gaan pakken en toch pakten ze het verkeerd aan'. Demmers' elftal blonk niet altijd uit in voetbal, maar wel in saamhorigheid en vechtlust. Deze instelling over de hele wedstrijd bezien werd beloond. Daar woog de betere tweede helft van HHC niet tegenop.



Na felicitaties aan Demmers deed de trainer er zelf nog een schepje bovenop. 'Een fantastische eerste helft', corrigeerde hij. 'We hebben een heel zware  week achter de rug. In Rijnsburg gingen we er met 4-0 af. Ik heb bij vlagen genoten van die ploeg, maar wat wij daar met balbezit deden sloeg nergens op.'

'Maandagavond hebben we een nabespreking van misschien wel een uur gehad. Alle fouten zijn toen doorgenomen. Vandaag tegen HHC hebben we tactisch iets aangepast, de passing was goed en het grote verschil met vorige week was dat we de bal nu wel in de ploeg konden houden. HHC ging voor rust nog met vijf man achterin spelen, dat was onze verdienste' complimenteerde Demmers zijn ploeg.



HHC bleef met een kater zitten. Verliezen in een derby is nooit leuk en was al helemaal niet goed voor de meestal gezellige nazit in de bestuurskamer. 'Jij kost mij vandaag dik geld', lachte voorzitter Louis Breukelman naar Demmers. 'Uitgerekend vandaag starten wij met een grote sponsoractie voor de bouw van een nieuwe staantribune en verbouwing van de bestuurskamer. Een overwinning met een mooi feestje na afloop was voor de kassa beter geweest.'

Jubilaris Lars Offringa - hij speelt vanaf zijn achttiende in de hoofdmacht en stond voor de 300-ste keer binnen de lijnen - zal zaterdagavond wel niet gebruikt hebben gemaakt van de aangeboden dinerbon. Daarvoor was ook bij hem de teleurstelling te groot. 'Of het nu de driehonderdste is of niet, je wilt natuurlijk altijd winnen. Maar om de driehonderdste te onthouden is het wel lekker om te onthouden dat dit een goede wedstrijd was geweest. Dat was absoluut niet zo. Voor rust gaf niemand thuis, ook ik niet.'

Klik hier voor een reactie van Niki Leferink, op RTV Oost radio

De overige uitslagen:
Hoek - Capelle 1-1
Rijnsburgse Boys - CSV Apeldoorn 8-2
Flevo Boys E. - Harkemase Boys 1-3
FC Lisse - SC Genemuiden 5-0
ARC - Katwijk 2 - 0
Barendrecht - Spakenburg 0-0 


Kalender icoon zaterdag 22 januari 2011 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers