Pupillen scheidsrechterscursus Excelsior'31 doorslaand succes

Pupillen scheidsrechterscursus Excelsior'31 doorslaand succes

Excelsior'31 C2 keeper (en pupillenscheidsrechter) Gerbert Stegeman ontvangt zijn certificaat, uit handen van betaald voetbalscheids Eric Braamhaar

Verslag door: Frank ter Harmsel; foto's met dank aan Johnny Peeters. Klik hier voor meer foto's!



Donderdag 24 februari zijn er maar liefst 11 junioren geslaagd voor de pupillencursus van de KNVB. Deze cursus stond onder leiding van Eric Braamhaar, betaald voetbalscheidsrechter, in dienst van de KNVB.

Ongeveer 10 uur begonnen we in de Top aan een gedeelte theorie. Hierin kwamen verschillende onderwerpen aan bod over de scheidsrechter: 'Wie ben je?', 'Wat is een goede scheidsrechter?', 'Wat heeft een scheidsrechter allemaal nodig?'

De kern van het eerste gedeelte theorie was de bewustwording van de verschillende aspecten van 'het scheidsrechter zijn'. Het is niet zo dat je zo maar even iemand achter het schap kan weghalen en een fluit in de hand drukt. Er is meer nodig, voordat je een echte scheidsrechter bent. 

Zo moet je consequent zijn, uitstraling hebben (ook richting de uitspelende ploeg, denk hierbij aan kleding), een goede conditie hebben en over spelregelkennis beschikken en deze juist kunnen toepassen, door een wedstrijd aan te voelen.

Na een gedeelte theorie mochten we de voetbalschoenen aandoen en gingen we het veld op om het veld te verkennen. Want, waarom zou je alleen de theorie maar bespreken als je op zo’n mooi sportpark bent? Op het besneeuwde veld werden onderwerpen besproken als: Waar ga je staan bij een corner? Hoe moet je lopen? Welke afstand hou je van het spel?

Ook werd er alvast een zeer belangrijke regel besproken, die bij weinigen bekend is. Dat is de uitzondering op buitenspel, bij de E-jeugd! Buitenspel bij de E? Ja! Het kan in een wedstrijd voorkomen dat de spits van ploeg A helemaal diep gaat staan voor de keeper van ploeg B, verder zijn alle spelers aan de andere kant en deze staat te wachten op de counter van ploeg A. Dit mag echter niet, dit is een uitzondering op de buitenspelregel.

De intentie achter deze regel is dat iedereen moet meedoen/voetballen bij de pupillen. Fluit de scheids hier dus voor, dan hopen wij voor uw begrip als leider/trainer/ouder.

Na de veldverkenning hebben we binnen de details rondom wedstrijden van de F- en E-pupillen doorgenomen en de belangrijkste spelregels besproken. Hierna hebben we met z´n allen geluncht en toen was het alweer bijna één uur.

Om één uur gingen we weer het veld op, uit E1, E2 en E4 waren er spelers op de voetbal (waarvoor dank!) zodat er een wedstrijd gespeeld kon worden onder leiding van de cursisten. Elke cursist floot een deel van de wedstrijd en ze kregen hierbij ook tips van Eric Braamhaar.

Toen we allemaal weer warm binnen zaten stond er misschien wel het belangrijkste punt op het programma, namelijk het examen. Alle cursisten moesten een door de KNVB samengesteld examen maken en deze werd nagekeken.

Iedereen was geslaagd en kreeg een mooi diploma voor het behalen van de cursus Pupillenscheidsrechter, een map met alle spelregels en een tasje met scheidsrechtersattributen.

Al met al was het een mooie en ook zeer leerzame dag. Wij hopen jullie allemaal terug te zien op te velden als jullie wedstrijden fluiten. Veel fluitplezier toegewenst! 

Onze dank gaat uit naar de cursisten voor hun fanatieke inzet en naar Eric Braamhaar voor het leiden van deze cursus. 
Kalender icoon donderdag 24 februari 2011 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers