Instructie Verantwoord Alcohol schenken

Foto bij Instructie Verantwoord Alcohol schenken

Instructie Verantwoord Alcohol schenken

Sociale Hygiëne
Een  vereniging moet twee leidinggevenden hebben met de Verklaring Sociale Hygiëne. Om het diploma te kunnen krijgen, moeten zij een speciale cursus volgen en een examen afleggen. Leidinggevenden zijn onder meer verantwoordelijk voor het beheer van de bar.

Drinken is geen sport

Het handhaven van leeftijdsgrenzen bij het schenken van alcohol is niet eenvoudig voor barvrijwilligers. Uit recente controle van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) blijkt dat de handhaving van de wettelijke leeftijdsgrenzen door barvrijwilligers in sportverenigingen verbeterd dient te worden.

Waarom moet de handhaving van leeftijdsgrenzen beter?
Het is volgens de Drank- en Horecawet verboden om alcohol te schenken aan jongeren onder de 16 jaar (alcoholhoudende drank) of 18 jaar (sterke drank). NOC*NSF en de sportbonden zijn van mening dat ook de sport aan deze regels moet voldoen. Recent onderzoek laat bovendien zien dat het drinken van alcohol op jonge leeftijd de ontwikkeling van de hersenen van jongeren kan verstoren. Ook lopen jongeren die op jonge leeftijd drinken extra kans om later verslaafd te raken. 

De VWA heeft aangekondigd het aankomende jaar extra controles uit te gaan voeren m.b.t. de handhaving van leeftijdsgrenzen in de sport. De VWA is bevoegd om bij misstanden in kantines van sportverenigingen boetes te geven en in het ergste geval kan de gemeente de schenkvergunning intrekken. NOC*NSF en sportbonden vinden het belangrijk dat sportvereniging een kans moeten hebben het handhavingsbeleid te verbeteren. Het aangeboden materiaal kan u hierbij helpen.

Voor meer info is er onder andere de site Alcoholinfo.

 

Kalender icoon zaterdag 14 mei 2011 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers