Foto bij (samenvatting geplaatst!) Excelsior’31 speelt na rust met vuur (en voor rust met SVZW)

* Klik op de TV voor een uitgebreide samenvatting (in HD) van Excelsior'31 - SVZW, gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis. In de samenvatting zijn ook beelden vanaf de grond verwerkt, deze zijn gefilmd door Michel de Boer (SVZW-TV).

* klik hier voor 85 foto's (copyright

* klik hier voor 42 foto's van Elena Jarova

Foto met dank aan Elena Jarova

RIJSSEN – Excelsior’31 heeft vanmiddag sportieve revanche genomen op de eerder geleden nederlaag in Wierden. Met twee treffers werd Niek Davina matchwinnaar.

SVZW startte met wat meer flair dan de thuisploeg aan het duel. Na de openingstreffer van Davina, die min of meer uit de lucht kwam vallen, nam Excelsior’31 het heft in handen en maakte er vervolgens een wervelende voetbalshow van, die (met name) voor het (thuis)publiek om van te smullen was. Excelsior’31 controleerde na de 2-0 de wedstrijd maar verzuimde het duel vroegtijdig op slot te gooien.

Na rust liet de thuisploeg het initiatief bewust of onbewust aan de zwalkende bezoekers. Waar de Rijssenaren ook na rust een waslijst aan 100% doelkansen verzuimde tegen de touwen te jagen, hield het daarmee onbewust de bezoekers in de wedstrijd. Met name Gradus Hempenius en Robert Wilens hadden de 3-0 en 4-0 op hun schoen.

De onverwachte aansluitingstreffer kwam op naam van Martijn Maris, die zijn team daarmee in zekere zin hoop op een beter resultaat gaf. Vlak voor het laatste fluitsignaal van arbiter V/d Roest had Excelsior’31 doelman nog een miraculeuze redding nodig op een pegel van afstand van Tim Engbers, om de gelijkmaker (die onverdiend zou zijn geweest) te voorkomen.

Uiteindelijk was de overwinning van de thuisploeg dik-en-dik verdiend, maar verzuimde de genadestoot vroegtijdig uit te delen.

Opstelling Excelsior’31:
Arjan Kok, Kevin Siemelink, John Lubbers, Andreas David, Jan Borghuis, Dennis Rosink, Amanuel Isa, Niek Davina (75. Jelte van der Berg), Gradus Hempenius, Gerald ten Hove (62. Nigel Michels) en Robert Wilens.

Opstelling SVZW:
Michiel Achterhoek, Jon Mulderije (46. Gabriël Özcan), Marnix Smit, Marco Parnela (46. Tom Prumers), Machiel Van Keulen, Mirko Zwiers, Tim Engbers, Tanju Sahin, Niels Ten Hoeve, Dewi Perik, Boy Kamphuis (59. Martijn Maris).

Bron: klik hier
RIJSSEN - De Twense derby in de topklasse zaterdag tussen Excelsior'31 en SVZW werd gewonnen door de ploeg uit Rijssen. Niek Davina scoorde twee keer.

SVZW won de eerdere derby in Wierden dit seizoen met 3-1, maar al bij rust werd duidelijk dat winst er waarschijnlijk niet meer inzat. Excelsior'31, waar de van vakantie terug gekeerde Nigel Michels op de bank begon, trok fel van start.

De Rijssenaren wonnen in de eerste helft vooral de slag op het middenveld en Niek Davina scoorde twee maal. Na ruim twintig minuten was het raak toen de speler van Excelsior de bal vanaf 25 meter in de kruising joeg. Tien minuten daarna rondde Davina een combinatie met Robert Wilens doeltreffend af: 2-0.

SVZW-trainer Hans Kraay, die ondanks zijn rode kaart in het vorige duel gewoon op de bank mocht plaatsnemen, wisselde in de rust twee spelers. Gabriel Ozcan, die zijn debuut maakte, en Tom Prumers kwamen in de ploeg. Ook Martijn Maris werd ingebracht. Bij de Wierdenaren ontbrak Nick de Graaf vanwege een schorsing.

Ondanks de wisselingen was het toch Excelsior dat de eerste grote kans kreeg na rust. SVZW zette aan en de thuisploeg loerde vooral op de counter. Die leverde bijna succes op. Na een combinatie met Gradus Hempenius had Wilens de definitieve beslissing kunnen brengen, maar hij schoot van dichtbij naast de goal van Michel Achterhoek.

Excelsior bleef in de tweede helft aanvankelijk simpel overeind, maar SVZW scoorde toch. De invallers stonden aan de basis van de 2-1. Ozcan slingerde de bal hoog voor, Perik kopte terug en Martijn Maris scoorde met het hoofd.

Een echt stormoffensief van SVZW bleef uit, maar Excelsior kwam in de hectische slotfase wel goed weg. John Lubbers maakte hands in de 16, maar de bal ging niet op de stip. Kort daarna kreeg de thuisploeg nog kansen via ondermeer Hempenius, maar gescoord werd er niet meer.

De Twentse derby eindigde dus in 2-1, met Niek Davina als man van de wedstrijd. Excelsior'31 is nagenoeg veilig in de topklasse, SVZW nog lang niet. De Zwaluwen blijven steken op 15 punten.