Foto bij Excelsior'31 3 krijgt na knappe comeback deksel alsnog op de neus

Hatto Heim 2 – Excelsior ’31 3 4-3 (2-0)

Na een teleurstellend begin van de competitie waarin onnodig verloren werd van IJVV ging Excelsior 3 vandaag op het prachtige sportpark “het achterveen” van Hatto Heim op zoek naar eerherstel. Helaas moest het dit door een aantal blessures en schorsingen wel met een enigszins uitgedunde selectie doen. Hierdoor was de trainer gedwongen enigszins te puzzelen waar de volgende opstelling uit voortkwam.

Opstelling: Rene Kamphuis (k), Barnd Hammer (Jeroen Dangremond), Mark Seppenwoolde, Gerwin Immink, Joey Gerritsen Mulkes (Niek Gerritsen), Niek Bakker, Mathijs Boerman, Robert Harbers, Laurens Harbers, Bart Getkate, Dick Jan Goorman

Excelsior begon sterk aan de wedstrijd. Zette Hatto Heim goed onder druk en speelde vooruit, toch keken we na drie minuten al tegen een 1-0 achterstand aan. De eerste de beste keer dat Hatto Heim onder druk de uit wist te komen kwam de bal uit de klus voor de voeten van een van de Hatto Heim aanvallers. Deze aarzelde niet en schoot de bal met een halve volley fenomenaal in de verre hoek. Keeper Rene Kamphuis kon niets anders dan machteloos toekijken. Na deze teleurstelling ging Excelsior echter onverstoord door met het bestoken van het vijandige doel. In de 8e minuut leek Excelsior al op gelijke hoogte te komen. Rechtsback Barnd Hammer was meegekomen met een aanval en wist Bart Getkate te bereiken. Deze schoot van dichtbij binnen maar deed dit helaas vanuit buitenspelpositie en het doelpunt werd dus terecht afgekeurd.

Excelsior creëerde in de eerste helft voldoende kansen maar hielp deze, net als vorige week, allemaal vakkundig om zeep. Zo schoot Joey Gerritsen Mulkes na een goede actie vanaf de punt van het penaltygebied de bal net naast de kruising. Niek Bakker wist de bal na een goede loopactie niet langs de keeper te werken toen hij binnen het penaltygebied een knappe lange bal van Gerwin Immink mocht ontvangen. Robert Harbers zag uit een corner de bal verkeerd op zijn scheenbeschermer belanden en hij schoot dus naast van binnen de vijf meter terwijl Bart Getkate nog net werd ingehaald toen hij alleen op de keeper af leek te gaan.

Aan de andere kant bleef het gevaar echter ook loeren. Rene had al een keer een goede redding verricht maar in de 32e minuut werd hij alsnog geklopt. De goed spelende linksbuiten van Hatto Heim, getooid met fraaie Edgar Davids zonnebril, omspeelde drie verdedigers van Excelsior alsof ze er niet stonden en schoof de bal binnen. Zo gingen we tegen alle verhoudingen in dus rustten met een 2-0 achterstand.

Na de rust bleef het spelbeeld onverand. Excelsior 3 bleef kansen creëren en Hatto Heim probeerde tegen te houden. Gelukkig waren we na de onderbreking iets secuurder in de afronding dan in de eerste helft. Zo wist aanvoerder Mark Seppenwoolde zijn status als topscoorder te behouden door in de 49e minuut bij de eerste paal een scherp aangesneden corner binnen te koppen. In de 56e minuut bereikte rechtsback Joey Gerritsten Mulkes de achterlijn, trok de bal voor en wist Dick Jan Goorman te bereiken die bij de tweede paal goed voor zijn tegenstander was gekropen en de gelijkmaker binnen wist te tikken.

Na de gelijkmaker was het goede veldspel bij Excelsior er echter een beetje uit en op de bank werd al heftig gediscussieerd of Excelsior nu vol voor de overwinning moest gaan, of tevreden moest zijn met een gelijkspelletje. In de 80e minuut leek Mathijs Boerman deze vraag te beantwoorden door de 3-2 binnen te prikken na goed voorbereidend werk van Laurens Harbers. De comeback was compleet!!

Helaas was daarmee de wedstrijd nog niet afgelopen en tot ieders ontsteltenis wist Hatto Heim in de laatste tien minuten nog twee keer te scoren uit twee stilstaande situaties waarbij slecht verdedigd werd door de Rijssense formatie.

Zo ging ook de tweede wedstrijd van het seizoen verloren in een wedstrijd die grote overeenkomsten vertoonde met de wedstrijd van vorige week. Excelsior 3 lijkt grote moeite te hebben om de vele gecreëerde kansen  te benutten, en verdedigd soms te naïef.

ets waar de mannen van Han Slots deze week weer flink mee aan de slag zullen gaan op de training om volgende week tegen SVI de eerste overwinning van het seizoen binnen te halen.